Moşii de iarnă, pomenirea celor adormiţi

Cunoscută în popor sub denumirea „Moşii de iarnă”, în această sâmbătă, de 14 februarie, Sfinţii Părinţi au rânduit se facă pomenirea celor adormiţi. Este sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne în care credincioşii aduc la Biserică ofrande pentru sufletele celor dragi pe care apoi le împart.

Trecuţi la cele veşnice, ei sunt pomeniţi sâmbăta pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi.

Pomeniri pentru cei adormiți se vor face, de asemenea, în fiecare sâmbătă din Postul Mare.

Cuvântul „moşi” vine de la „strămoşi” şi se referă la persoanele trecute în viaţa de dincolo.

Sunt numiţi însă „moşi” nunumai morţii, ci şi principalele sărbători consacrate lor, precum şi pomenile făcute pentru aceştia. „Moşii de primăvară” (de Măcinici), „Moşii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), „Moşii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moşii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

În această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor adormiţi, când se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului.

În ziua în care se săvârşeşte Sfânta Liturghie, preotul scoate miride (părticele) din prescură, pentru vii şi morţi. Ele sunt aşezate pe Sfântul Disc, alături de Agneţ – partea din prescură care reprezintă pe Hristos, ca dragostea Lui să se reverse şi asupra lor. În cadrul Sfintei Liturghii, Agneţul se preface în Trupul şi Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniţi) participă la sfinţenie prin prezenţa lor alături de Trupul lui Hristos de pe Sfântul Disc, potrivit crestinortodox.ro.

În Postul Sfintelor Paşti există şi rânduiala sărindarelor, adică a pomelnicelor pe care credincioşii le aduc la biserică pentru a fi pomenite timp de 40 de zile. Finalul acestor pomeniri se face în Sâmbăta lui Lazăr, dinaintea Duminicii Floriilor, mai scrie sursa citată.

În duminica următoare, Biserica a rânduit să se facă pomenire de Înfricoşata Judecată şi A doua venire a Domnului la care ne vom înfăţişa toţi.

Pentru că mulţi creştini au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea sau fără pocăinţa necesară, Biserica face mijlocire pentru toţi aceştia ca să se bucure de fericirea veşnică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 511 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.