Moțiunea de cenzură, CP Tăriceanu și ruperea coaliției

Guvernul Dăncilă nu a trecut testul moțiunii de cenzură și, de joi, este istorie. 238 de voturi au consfințit rezultatul dorit, de altfel, de unele dintre formațiunile politice din Parlament. La câteva ore de la anunțarea rezultatului, Călin Popescu Tăriceanu a dezvăluit la emisiunea „Tu ce zici?“ difuzată de cotidianul.ro și Gold Fm de ce a pierdut PSD majoritatea: „Pentru că am ieșit noi de la guvernare“.

Culisele retragerii de la guvernare a ALDE și ruperea coaliției de guvernământ au fost de altfel descrise de Călin Popescu Tăriceanu în emisiunea „Tu ce zici?“ difuzată pe cotidianul.ro și Radio Gold Fm pe 24 septembrie.

Vedeți mai jos parte din declarațiile de atunci:

„Am avut o discuție cu Dăncilă și i-am spus: îmi pare rău că procedați în felul ăsta, puteați de la început să-mi spuneți că nu-i o problemă de sondaje, că-i o problemă politică, că PSD-ul nu-și poate permite întrucât este un partid foarte mare să nu aibă propriul candidat și ne vedeam fiecare de drum. Dar această modalitate de a proceda distruge încrederea între noi și dacă nu știți, în politică, nu vă spun dumneavoastră, le spun telespectatorilor sau ascultătorilor, încrederea este totuși un element esențial care eu cred sau continui să cred că contează între parteneri evident.

Ei bine, în atari condiții, nu-mi rămânea decât să merg mai departe cu campania de prezidențiale pe cont propriu ceea ce am și făcut, am început pregătirile. Cu toate acestea situația politică nu putea să fie complet decuplată, situația politică în general din România, de aceste candidaturi. Din contră, situația politică, situația politică generală, situația politică a partidelor noastre, influențează candidaturile la prezidențiale cum este și evident și de aceea i-am propus la sfârșitul lunii iunie, începutul unii august, doamnei Dăncilă, o discuție despre relansarea guvernării. Cum procedăm pentru a relansa guvernarea și, implicit, coaliția, și a ne spori propriile șanse de candidatură la prezidențiale, chiar dacă vom merge separat.

Ei bine, la acel moment am discutat despre un pachet destul de cuprinzător, care ar fi prevăzut următoarele lucruri și anume: restructurarea guvernului, reducerea numărului de miniștri, comasarea unor ministere; doi, o reducere a numărului de secretari de stat cam la jumătate, reducerea numărului de consilieri pe cabinetele demnitarilor, un program de guvernare refăcut, care să conțină elementele care mai pot fi duse la îndeplinire până la finele lui 2020 și renunțarea la altele, plus adăugarea unor lucruri noi care ar fi putut să definească acțiunea coaliției și acțiunea guvernului, câteva chestiuni care ar fi avut în vedere două din vulnerabilitățile majore cu care ne-am confruntat, acuzațiile de corupție, și acuzațiile de incompetență cuplate cu cele de nepotism, ca să fiu foarte clar și Dăncilă a zis da, sigur că da și putem să avem aceste lucruri în vedere mai ales că am vorbit și cu Ponta care va veni și el să susțină aceste lucruri, i-am propus inclusiv să intre în guvern. Zic, da, sigur.

(…)

Și i-am spus lui Dăncilă mi se pare o idee bună să vină și Ponta pentru că în felul ăsta lărgim baza majorității, vom ajunge la 260, practic reconfigurăm rezultatul de la alegerile din 2016 și avem altă siguranță de sine în momentul în care venim cu restructurarea. Presupune, atenție, un vot de susținere în Parlament.

(…)

a trecut o săptămână și doamna Dăncilă îmi spune la loc comanda ca să spunem așa, să glumim. Nu mai facem nimic cu Ponta pentru că Ponta nu este acceptat în această combinație de colegii din PSD. Zic ok, nu este acceptat în combinație dar atuncea ce mai facem că avem o majoritate foarte subțire, care se clatină. Deci numai ALDE plus PSD. Ce mai facem din toată această listă de care am vorbit? Restructurarea o mai facem? Păi nu că nu mai putem să venim în parlament. Secretarii de stat îi mai tăiem? Nu, că se supără organizațiile județene ale PSD-ului că-și pierd …, la cabinete nu mai facem, un nou program de guvernare nu se mai poate pentru că ăla trebuie să-l prezinți în parlament și așa mai departe. Păi zic, ce mai facem din toate astea? Păi nu știm, să vedem… Ok. Doamna Dăncilă, hai facem așa. Hai să ne lăsăm un timp de gândire până pe 20 august că pe 24 aveți congresul când urmează să vă desemneze candidat. Hai până pe 20 să vă gândiți și voi și noi, punem echipele de strategie să lucreze împreună să vedem cu ce idei vin, ce putem să facem, dar totuși această necesitate de a relansa guvernarea să o transformăm în lucruri, în acțiuni concrete pentru că altfel stăm în defensivă și nu numai că stăm în defensivă, i-am spus eu constat că ne confruntăm cu un curent general de opinie defavorabil, care se manifestă printr-o ostilitate agresivă. Și ea mi-a spus: nu-i adevărat, eu am fost în țară, m-am întâlnit în diferite locuri, am fost foarte bine primită. Bine zic, eu mă duc singur, fără suită, și nu primită la oganizațiile locale și văd care este atitudinea. Și vă spun că plecăm de la o analiză care este diamentral opusă. Situația e proastă și trebuie să facem ceva, dumneavoastră îmi spuneți că situația e bună și nu trebuie să facem nimic cu alte cuvinte.

Ei bine a rămas să discutăm până pe 20. Ne-am întâlnit în jurul datei de 20, nimic. PSD-ul zic, aveți ceva propuneri? Păi nu, să vedem… Zic, aveți patru zile sau trei zile până la congres. Haideți să ne întâlnim după congres și să vedem ce facem. După congres ne-am întâlnit pe 26 august și trei idei au răsărit pe care voiau să le transpună și vă pot reda din amintiri. Unu, să se pună containere cu WC-uri la școlile care nu au o toaletă, doi la mână să se mărească alocațiile pentru persoanele cu dizabilități, și trei la mână că la Ministerul de Interne se va introduce un sistem de concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere. Și eu le-am spus, numai atât, cu asta nu răsturnăm tendința.

 

(…)În condițiile astea îmi pare foarte rău, eu vă propun câteva lucruri. Haideți să ne gândim să reformulăm statutul funcției publice ca să îndepărtăm această chestiune legată de incompetență și nepotism. Haideți să vedem, să ne gândim puțin ce facem în ceea ce privește această chestiune cu corupția, care este una din preocupările cele mai importante care văd că rămâne prezentă la nivelul agendei publice a cetățenilor. Păi nu, că știți că noi, că vrem să mergem mai departe, vrem să știm ceea ce… Păi, domnule, mergem mai departe dar dacă nu avem nimic ce să punem pe masă candidaturile noastre vor fi, probabil, mult handicapate de această percepție pe care noi o sesizăm. Așa cum v-am spus, analizele noastre erau diamentral opuse și atunci i-am spus doamnei Dăncilă că este foarte posibil ca noi să luăm decizia să ieșim din coaliție, având în vedere că analizele duc…

(…)După decizia noastră de retragere din coaliția de guvernare plutea în aer ceea ce v-am spus. Votul de încredere în parlament pe care ar fi trebuit să-l ceară Dăncilă. Și am avut cu colegii din conducere o discuție referitoare la modul în care noi va trebui să ne poziționăm. Asta era cred la o săptămână după data de 26  august în care am anunțat retragerea de la guvernare. Ei bine, prostie mai mare decât să treci în opoziție și să susții guvernul nu există. Dar noi am discutat în fel și chip și una din analize ne ducea la următoarea concluzie: nu e bine să se dezechilibreze complet scena politică și poate să ajungă la președinte pe lângă prerogativele prezidențiale care îi conferă niște pârghii puternice, să ajungă totul la el pentru că în eventualitatea …

(…)…desemnării unui prim-ministru și atunci era o discuție la noi cum vom proceda dacă  ar fi bine totuși să nu votăm împotriva guvernului și a votului de încredere pe care l-ar fi cerut doamna Dăncilă. Ei bine, însă, între timp lucrurile au luat o turnură pe care atunci nu o anticipam, pentru că ne-am despărțit în niște termeni civilizați, civilizați repet. Vedem toată această agresiune a PSD-ului care, practic, încearcă să distrugă ALDE. În fața acestei situații și eu și colegii mei ne punem întrebarea firească: mai putem să ne gândim altfel decât să ne autoapărăm?

Care este modalitatea de autoapărare în condițiile astea pentru că suntem supuși unei agresiuni cum rar se vede în lumea civilizată. Adică, sigur că fiecare poate să lupte cu armele dar cu armele democratice și care intră în cadrul jocului democratic. Ceea ce se întâmplă acum este de, nu știu, nu vreau să pronunț numele niciunei țări dar poate în lumea a treia nici acolo nu cred că vedem așa ceva. Și atunci sigur că, firesc, în condițiile astea toți colegii trebuie să se gândească că nu au decât o singură soluție să scăpăm de stilul ăsta de a face politică al PSD-ului și vor vota moțiunea de cenzură cei de care v-am spus.

Deci asta este situația. Acum unul dintre colegii mei mi-a spus: știi ceva, nici nu mă interesează ce scrie în moțiunea de cenzură. Nu mă interesează, mi-a spus. În fața acestei agresiuni a PSD-ului votez automat moțiunea. Da pentru că, până la urmă, stați puțin, sigur PNL-ul care a inițiat moțiunea vine cu o serie de…, am citit textul moțiunii, au o serie de analize, de aprecieri…

(…)– Textul moțiunii abordează întreaga paletă de probleme cu care se confruntă în momentul de față societatea, de la subiecte politice dacă vreți, că e învățământ, că e infrastructură, economie, criza economică care poate să survină.

(…)E un tablou general cu niște tușe mai groase care, sigur, fac parte din exprimarea politică cu care eu câteodată nu sunt de acord pentru că eu cred că trebuie să păstrăm un dialog al civilizației și al europenismului și să nu cădem în metafore de-astea care fac numai să accentueze probabil niște aspecte care nu sunt în regulă dar nu trebuie să le dramatizăm, să le exagerăm, aici sunt și exagerări.

(…)-  În momentul acesta din ceea ce știu și vă spun de azi-dimineață, deci în urmă cu aproximativ cinci ore, șase ore, sunt 238 de semnături față de 233 necesare.

(…)Asta înseamnă că trece.

(…)-  Evident. Nu știu dacă ați observat că înainte de a ne hotărî să semnăm am fost singurul partid care în dialogul cu PNL-ul, și am spus acest lucru public, am cerut PNL-ului să vină totodată și cu pasul doi și trei. Pasul doi de fapt e la președinte care face consultările și desemnează un prim-ministru dar, presupunând că, adică logica este că această alegere a președintelui se va îndrepta către PNL care este inițiatorul moțiunii, eu le-am spus: veniți cu un program de guvernare. Nu un program de guvernare în accepțiunea curentă a programului cu care te prezinți la alegerile generale de la termen. Nu, dar cu principalele direcții de acțiune.

(..)Câteva lucruri importante care să definească acțiunea viitorului guvern…

(…)– Eu le-am spus că principalul element pe care îl văd, care mi se pare elementul de preocupare, de îngrijorare, este cel legat de dezechilibrele macroeconomice. Restabilirea echilibrelor macroeconomice pornind de la deficitul bugetar cu toate celelalte elemente de realocare de cheltuieli adică considerarea unei adevărate priorități investițiile, că investițiile pe bugetul actual sunt foarte subțiri, foarte reduse, investițiile pe infrastructură.

Aduceți-vă aminte că în momentul 26 august s-a rediscutat bugetul, adică rectificarea bugetară, noi am spus așa: măi oameni buni nu puteți să veniți așa, eram încă în coaliție, nu puteți să veniți la rectificarea bugetară cu un spor de 500 de milioane pe care îl dăm la servicii, și la toate celelalte capitole tăiem cheltuielile pentru că chiar e o problemă politică, adică nu mai am o problemă să tai la educație, nu mai am o problemă să tai la infrastructură, tai la cercetare, tai de peste tot și adaug în condițiile astea în care nu avem bani și trebuie să facem niște reduceri, dar în schimb dau la servicii.

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

19 Comentarii

  1. Tarticeanu grecoteanu…da la sapa nu vrei ba…Minoritarul Orban de la Pnl vrea sa puna la carma armatei romane un alt minoritar …adica sa dea armata pe mana hebreilor. Sper ca generalii armatei sa aibe onoare si sa dea de pamant cu amandoi…

  2. Care pe care! Cum nu i-a lasat sa guverneze tara Joahannis asa ar trebui sa procedeze si psd-isti! Adicatelea, sa intre la rupere, sa nu aprobe nimic, nicio propunere liberala. La razboi ca la razboi! SUCCESURI!

  3. Ramai ce esti,Taricene. Niciodata nu ai vazut mai sus de propriul interes.Mai erau romani care aveau incredere in tine,e drept, putini,dar erau.Minti cu nerusinare ,spunand cat de preocupat ai fost tu cu putin timp in urma de imbunatatirea imaginii guvernului, dar trei ani nu ai avut aceasta preocupare, ti-a convenit.Cand nu ai putut accede la a fi candidat la presidentie , ai tradat.Nu ma intereseaza soarta PSD-ului, dar tu ca vechi politician ai demonstrat cat poti.Poti sa-ti ei adio de la politica,ti-ai demonstrat cu prisosinta micimea.

  4. Adevărul… adevărul este acesta pe care îl supune CP Tăriceanu.
    De unde nu este nici Dumnezeu nu cere!
    Sunt câțiva în conducerea PSD care i-au impus Dancilei o anumită traiectorie, direct spre… prăpastie.
    Așa-zisa atmosferă favorabilă PSD-ului în teritoriu, despre care vorbește această naivă Dancila, în realitate nu există.
    S-au adunat la comanda Oprisanilor și Fiforilor câteva zeci de aplaudaci și ea, săraca, s-a și văzut aleasă Președinte.
    Păcat, ați irosit șansa de a-l schimba pe Iohannis.
    Ni l-ați atârnat de gât pentru încă vreo cinci ani pentru mândria și orgoliului celor câțiva Oprișani care l-au mazilit pe Ponta din PSD, acesta fiind singurul care la ora aceasta ar reînvia PSD-ul din morți.
    Dar veți plăti cu vârf și îndesat, pentru că sunt mulți simpli votanți care identifică PSD-ul cu Ponta, nu cu Dancila, Fifor, Oprișan și alții că dânșii.
    Mazilirea lui Ponta a fost începutul sfârșitului pentru PSD, așa să știți.
    L-ați marginalizat, umilit, izolat și exclus din partid, crezând că vă va fi bine, dar v-ați înșelat, tăicuță!

  5. Ne spune Tariceanu de ce a avut intaliri secrete cu Iohannis in perioada asta?
    De ce s-a opus cu vehementa suspendarii lui Iohannis? De ce a batut cu pumnul in masa ca sa fie numit Isarescu din nou la BNR?
    Ce mari performante au avut cei din ALDE in aceasta perioada?
    Recunoaste ca erau de mult istorie daca nu ii ajutau cei de la PSD?
    Deci se adevereste zicala : Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti.

  6. Are dreptate tariceanu , in.politica e necesara increderea. Cine sa mai aiba incredere in el? A tradat coalitia de guvernare. Restul vorbelor suntfara rost. Auzi tu la el, „a vrut sa reformeze functia publica”. Ne bufneste rasul cand citim asemenea basme.

  7. Articolul despre zicerile lui CeaPă Tăriceanu nu merita citit!Nu mai conteaza !Mi-a placut gestul lui Plesoianu care ,cand a luat cuvantul CeaPă,agita doua lamai,cu mesajul abscons dar celebru „lamuie Taricene”!Plesoianu e barbat adevarat!Nu s-a gasit nici un pesedist sa ii dea un cap in gura batranului spion…

  8. Viermele tot vierme ramane. Tradatorul vine cu scuze de doi lei tocmai pentru a ne convinge c-a pus umarul la caderea guvernului chipurile incompetent pentru a-i aduce pe liberalii lobotomizati cu pededracii la Palatul Victorie de o mie de ori sub nivelul actualului guvern. Trebuie sa fii mare jigodie in suflet ca sa faci acest lucru iar mai apoi sa te dai javra de bine.

  9. o despărţire nu e neapărat efectul unei trădări, dar o trădare e, în mod clar, cauza unei despărţiri…

  10. SRI are acoperiti in Partide, Parlament, Justitie, Mass-medie, Banci, Corporati, Cotroceni, Politie, Jandarmerie, Armata, Culte si Clanuri Mafiote astfel incat SRI controleaza fara nici o problema viata economica, politica si sociala a tarii. Si atata timp cat acoperitii SRI vor continua sa penetreze tot ce misca in tara asta in Romania nu poate fi vorba de o democratie autentica. M..E tuturor sristilor sub acoperire ce posteaza pe forum. M..E Helvvig, M..E Haoss JohaFuhrer. M..E Divizia Presa SRI.

  11. Prezent sâmbătă la Sibiu, Călin Popescu Tăriceanu a continuuat rafalele împotriva lui Dăncilă la Conferinţa femeilor ALDE:
    „Poate să ne mulţumească doamna Dăncilă pentru că nerozia de care a dat dovadă s-a întors împotriva ei şi visul de a rămâne prim ministru în continuare s-a dus pe apa sâmbetei”, a afirmat liderul ALDE, în discursul ţinut la Sibiu, la conferinţa femeilor membre ALDE.
    Editat
    Conform DEX, nerozie = prostie, adica Vio e cam proasta!!!!!
    Bravo, Taricene, v-ati pupat in bot cat ati avut nevioie unii de altii, acum va balacariti ca la Bucuresti, pardon, ca la usa cortului!
    Rusine!

    Editat

  12. Tăriceanu susţine că a ieşit de la guvernare pentru că premierul Dăncilă nu a putut să îndeplinească câteva dintre condiţiile ALDE, printre care reducerea numărului de miniştri, de secretari de stat şi de consilieri ai demnitarilor. „Mi-a spus că nu poate să reducă numărul de consilieri de la cabinetele parlamentarilor pentru că se supără rudele lor”, a spus el.

    „I-am cerut atunci să facă o restructurare a Guvernului, în sensul diminuării numărului de portofolii ministeriale, presupunând acest lucru inclusiv diminuarea numărului de portofolii deţinut de ALDE. I-am cerut să diminueze la jumătate numărul de secretari de stat, pentru că actualul Guvern are cel mai mare număr de secretari de stat din istoria postdecembristă. I-am cerut să reducă la jumătate posturile de consilier la cabinetele demnitarilor. I-am cerut să vină cu un nou program de guvernare”, a spus el sâmbătă la Sibiu.
    Tăriceanu susține că Dăncilă i-ar fi explicat că nu poate să reducă numărul de consilieri ai demnitarilor „pentru că se supără rudele lor”. „În final, mi-a spus că nu poate să facă nimic. Nu poate să facă restructurarea, pentru că trebuie să vină în Parlament să ceară votul de încredere şi nu are majoritatea suficientă, după ce îmi spusese că vrea să-i coopteze şi pe cei de la Pro România, dar ulterior a renunţat. Nu poate să reducă numărul de secretari de stat pentru că ostilizează organizaţiile locale. Nu poate să reducă numărul de consilieri de la cabinetele demnitarilor pentru că se supără RUDELE lor. Nu poate să vină cu un nou Program de guvernare în Parlament pentru că nu are majoritate. Nu poate să facă nimic”!
    Editat

  13. VORBE ,VORBE,L-AM SIMTIT CA E TRADATOR DIN CLIPA CAND O DA COTITE CU SUSPENDAREA LUI WKI .EL STIA CA ARE MULTI SCHELETI IN DULAP SI NU PUTEA RISCA.SI CUM SPUNE O VORBA TRADATOR LA TRADATOR TRAGE SA-I PUSTIASCA VANTUL SI FURTUNA PE AMANDOI

  14. Toate cozile de topor, cand o fac lata si se dau in stamba, isi motiveaza rahatul dand-o pe politica si cat au incercat sa faca bine, dar a iesit prost pentru ca aia, pe care i-au imbrancit pe scari, n-au vrut sa-i asculte si sa se pravale din proprie initiativa. Este dezgustator sa-l auzi acum pe alde CP Tariceanu cand vorbeste cat si cum s-a ostenit el in van sa-i educe pe PSD-isti (probabil cum sa-si dea cu stangu’-n dreptu’) si cum si-a stors el creierii sa fie bine tarii si poporului de romani (dar nu numai), da’ n-a reusit pentru ca PSD-istii era incapatanati si prosti si-o tineau doar pe-a lor. Oricum ipochimenul se da experimentat in functia de prim-ministru si ar fi oricand de acord sa le demonstreze liberalilor cum se face smecheria asta de a conduce un guvern. Ba, mai mult, se lauda cum, votand motiunea de cenzura, el (si nimeni altul) „a rasturnat carul cu prosti”. Doamne, cat de adevarata este zicala: „Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti”! Sper sa nu treaca mult pana cand va primi ceea ce merita.

  15. #lili – La commedia c’e finita! Gata! Balciul s-a terminat! Guvernul PSD a cazut si asta era pohta ce pohteai. Acu’, daca lucrurile au iesit dupa „voia” ta, n-ai putea sa ne lasi putin in pace. Tot continui sa impletesti minciuni propagandistice cu nerozii talambe inventate de tine (sau de cei care te tin in plata), dar nu mai ai obiect. La cine zbieri, tuto? Si tu chiar ne crezi sub cota prostiei tale si incerci sa ne vinzi gogosi de tipul Madam Dancila a motivat ca nu poate reduce numarul consilierilor la cabinetele demnitarilor „pentru ca se supara rudele”!? Esti chiar atat de tembe-EDITAT incat sa-ti inchipui ca la nivelul unui prim-ministru se invoca astfel de „argumente”!? Desigur, unul ca Tariceanu poate declara orice. Chiar este de asteptat sa faca asa ceva. Dar sa si crezi ca asta ar putea fi adevarat mi se pare cam prea de noaptea mintii. Poate ca ar trebui sa iei o pauza, sa faci, fie si temporar, un pas in spate, sa-ti mai tragi sufletul si sa ne lasi si pe noi s-o facem. Poate ar fi bine sa incepi sa te ocupi putin, dar prin alte publicatii, de viitorul referendum privind desprinderea Ardealului de Romania si sa incepi sa faci propaganda cu privire la ce bine ar fi ca Romania sa dispara de tot de pe harta Europei. Nu crezi? EDITAT.

  16. Nea Caisa, esti cel mai tare din parcare !
    Candva, pe cand erai premier, parca era ceva de capu’ tau . Acu’ esti degeaba, plimba-te prin parc, nu mai incurca lumea ! Ti-a trecut vremea, esti depasit de timp !!!

  17. Exista o completare la gargara taricenista: odata cu iesirea de la guvernare au iesit pe usa din dos si din politica. Poate vor reveni ca a cincea roata la caruta altora. Ii mananca pedelistii vopsiti penelisti la micul desert si pe ei si pe PSD-ul aerienilor din jurul lui Dancila. Metodele sunt cele cunoscute, mai ales ca Johanis si PNL-ul sau i-au castigat la cauza si pe cei mari de afara. Doar Ponta scapa cu securistii sai.

  18. Hai bre,nea Taricene spune-o mai bine pe a dreapta ! Ai vrut si mata,acum la batranete,postul suprem,ca de,famelie mare de trei-patru neveste,basca copii o droaie,n=ar strica o viloaie pe dea moaca plus alte locatii de hodina si alte facilitati,dar Viorica n-a vrut si pace sa-ti cedeze populatia ei de pesedei…Acum,pe bune,ai si mata ghinion,vorba lui dom.prezident,daca n-ai facut si mata meditatii pe gratis ca dansul,ca uite,aveai si mata vreo 6-7 case in Bucale…Oricum,n-aveai bre nici o sansa din cauza licuriciului,care deja si-a ales preferatul si pentru orice siguranta si-a pus si FBI-ul local sa faca cumva sa-ti arate pisica,pentru orice eventualitate…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.