Nici Vestul, nici inamicii săi nu pot să lupte cu adevărat

”Nici Vestul și nici inamicii săi nu sunt pregătiți să lupte. Acum 30 de ani, am lansat un concept – ”războiul post-eroic” – pentru a atrage atenția la un nou fenomen – reducerea toleranței față de pierderile cauzate de război. Am plecat de la decizia din 1993 a președintelui Bill Clinton de a abandona Somalia după ce 18 militari americani au fost uciși într-un raid. În realitate, atitudinile ”post-eroice” apăruseră deja, și nu doar în regimurile democratice. În 1989, URSS, ai cărei generali puteau, fără vreo tresărire, să piardă 15.000 de militari până să-și ia micul dejun, s-a retras din Afganistan după ce a înregistrat pierderea a 14.453 de militari în aproape zece ani de război”, scrie scrie istoricul și strategul american Edward Luttwak.

Apoi, Margaret Thatcher își petrecea nopțile scriind scrisori personale pentru familiile celor 255 de militari britanici care au murit în războiul din Insulele Falkland. Asta nu a ferit-o de criticile celor care spuneau că Marea Britanie nu ar fi trebuit să înceapă acest război, chiar dacă asta ar fi însemnat că Argentina ar fi ocupat insulele.

Patru decenii mai târziu, este și mai evident că trăim într-o epocă post-eroică, spre beneficiul Vestului – cel puțin pe moment. În 2022, Ucraina a început să lupte cu un inamic care și-ar fi putut mobiliza armata regulată – fiecare unitate cu o cota ei de recruți de 18 ani – și ar fi putut mobiliza și 2 milioane de rezerviști. Însă Putin nu a făcut nici una, nici alta, temându-se de furia mamelor din Rusia, care au reușit să facă presiuni pentru retragerea din Afganistan chiar și pe vremea URSS.

Pentru Kiev, regulile post-eroice nu sunt tocmai avantajoase și ar putea duce în cele din urmă la o înfrângere: regulile post-eroice au împiedicat Rusia să lanseze o invazie totală, însă tot ele limitează capacitatea NATO de a ajuta Ucraina.

Pe hârtie, NATO are armate destul de mari, însă când președintele Macron a cerut ca în Ucraina să fie trimise arme și trupe, aliații s-au făcut că nu-l aud. Miniștrii italieni de Externe și al Apărării au declarat public că nu ar trimite nici măcar un militar în Ucraina, în nicio circumstanță. La fel, în ciuda pagubelor economice cauzate europenilor în Marea Roșie de pirații hutiți din Yemen, doar US Navy și Royal Navy au reacționat cu adevărat, în timp ce marina italiană nu a trimis decât o singură navă, deși țara suferea cel mai mult de pe urma reducerii traficului în Mediterana. Același lucru se poate spune și despre aviația NATO: doar SUA și Marea Britanie au bombardat depozitele de muniție ale hutiților din Yemen, în vreme ce aviația celorlalți aliați europeni nu a făcut nimic, nici măcar aviația Franței, care are o baza în apropiere, in Djibouti.

Marea întrebare este de ce?  De ce, în condițiile în care avem o populație mai mare ca niciodată, toleranța noastră în ce privește victimele războiului este atât de mică?

În 1994, am propus o teorie simplă: de-a lungul istoriei, în războaie au luptat copiii „de rezervă” de sex masculin. Chiar și în secolul 20, familiile europene aveau, în medie, mai mulți copii. În mediul rural, un bărbat putea moșteni pământul, altul se putea căsători cu moștenitoarea unor terenuri, iar al treilea se putea călugari sau putea merge la război. Dacă nu se ma întorcea, supraviețuitorii i-ar fi simțit lipsa, însă familia nu rămânea fără urmași. Astăzi, când rata fertilității femeilor din Europa este sub doi și scade în continuare – media UE era 1,46, în 2022 – nu mai există copii de rezervă.

Cazul extrem se înregistrează în China, cu o rată a fertilității de 1,1. Președintele Xi este un individ belicos, fără îndoială, și îi place să amenințe Vietnamul. Însă, în 2020, i-au trebuit opt luni pentru a se hotărî să anunțe că un ofițer și trei soldați chinezi au fost uciși în ciocnirile cu India din Himalaya. În perioada de tăcere, familiile celor patru a primit case noi, beneficii sociale mari și slujbe mai bune: soția ofițerului, profesoară de pian la o școală dintr-o comună, a primit un post la conservator și o locuință noua. Fiecare dintre cele patru victime au fost subiectul unei campanii media care arăta cum defunctul ofițer se trezea cel mai devreme și le pregătea soldaților săi câte un ceai fierbinte. Mai multe poduri de pe autostrăzile din China  au primit numele celor patru militari.

De ce o astfel de aducere aminte? Răspunsul ține de demografie. Din cauza politicii ”un singur copil” impusă în China în anii 1980, moartea celor patru militari a însemnat că opt familii au rămas fără urmași.

Vestea bună este că, datorită sporului natural mic din China, sindromul post-eroic va face ca Beijingul să fie foarte prudent când se confruntă cu amenințări. Cum ar putea gestiona regimul moartea a 4.000 de militari într-o singura zi, dacă ar invada Taiwanul?

Și Iranul suferă o criză a fertilității: rata este de doar 1,7, mult sub rata de înlocuire a populației, iar multe nașteri se întâmplă în comunitățile minoritare, nu în cele persane. Teheranul pare să fi găsit un remediu: înarmează și antrenează miliții arabe, având mare grijă la viața miliarilor persani.

Cât privește Israelul, avem singura țară din lume unde până și în familiile cu studii superioare sunt doi sau mai mulți copii, în medie. Și sunt peste trei copii în familiile religioase. Această rată mare a fertilității este motivul fundamental pentru care Israelul nu este post-eroic și nu va fi obligat să-și abandoneze actualele planuri militare din cauza numărului victimelor. Este important pentru că războiul a început foarte rău, pentru că luptele în mediul urban duc la multe victime. Imediat după atacul Hamas de pe 7 octombrie, cei mai mulți israelieni au fost gata să plece la război, inclusiv rezerviștii care aveau familie și care au venit din Silicon Valley și New York pentru a se alătura fostelor lor unități. Acum, acest entuziasm inițial s-a redus: entuziaști mai sunt doar noii recruți care abia și-au încheiat perioada de instrucție. Restul sunt sătui de războiul din Gaza. În ce-i privește pe israelienii care au de-a face cu Hezbollah, în nord, înmulțirea acestor atacuri va crea presiune pentru o acțiune decisivă din partea Israelului. Însă numărul total al victimelor, cu tragediile individuale familii și în rândul prietenilor, nu va apăsa asupra întregii țări așa cum ar face-o în cazul Chinei sau Iranului, unde rata fertilității este mult mai mică.

Pentru Vest, aceste limite post-eroice conduc la o întrebare pe care nimeni nu vrea să o audă: de ce să mai ținem armate cărora nu li se va cere niciodată să lupte?

Faptul că în Afganistan și Irak au fost multe unități ale armatelor europene nu dovedește nimic, pentru că, în cele mai multe cazuri, guvernele s-au asigurat că militarii lor nu vor participa la raiduri sau asalturi și se vor limita la patrule prudente în apropierea bazelor lor fortificate. (Cel puțin un guvern din NATO a trimis agenți de informații care îi plăteau pe talibani pentru a nu ataca patrulele miliarilor din acea țară). Cât privește trupele europene din misiunea ONU pentru menținerea păcii în Liban (UNIFIL) – creată pentru a asigura că Hezbollah va sta departe de frontierele Israelului – sunt considerați veterani cu experiență când se întorc în țările lor. Însă nu se spune că UNIFIL nu a reușit să țină Hezbollah la distanță și că nu dorește să se opună nici celei mai mici infiltrări a Hezbollah.

Rezultatul este că, în întreaga Europa, toate instituțiile militare, de la comandanți până la soldați, vor să dea iluzia că sunt capabile de luptă. Dar acest lucru este adevărat în cazuri rare, precum cel al forțelor armate britanice, tot mai reduse, dar combative încă. Într-o oarecare măsură, același lucru se poate spune și despre adversarii din Rusia si China. În epoca noastră post-eroică, este mare nevoie să ne revizuim calculele privind adevăratul echilibru al puterii.”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19

18 Comentarii

  1. Vax albina. Rusii stiu sa lupte. Cu tot ajutorul in tehnica de lupta, munitie, specialisti si instructori militari si mercenari de sute de miliarde de dolari pompate de Satan NATO in Urcacania, rusii au ocupat 25% din Urcacania, au trasformat in ingrasamant agricol 500.000 soldati urcacani iar altii vreo 700.000 au fost raniti. Restu-s povesti pentru adormit #rezistentii rusofobi irecuperabili. Slava Z.

  2. Gargara si amesteca razboaie cu actiuni militare,uita de anumite razboaie,etc !
    E vorba strict de principiul ‘qui prodest’Rusia in Afganistan nu avea ce cauta asa cum cativa ani mai tarziu SUA in Afganistan nu avea ce cauta,Bin Laden traia la adapost in Pakistan
    Mos Luttwak devine comic cand discuta de Israel…
    Ce sa mai vorbim,gargara

  3. Asta e problema pentru ce si pentru cine . Ucraina e in mana evvreilor. Ucrainianu e doar sclav prost pe plantatie. Toti fug din tara daca pot. Strainii vin pe bani dar se pare ca nu merita. Rysii dau cu insecticid. Romania normal trebuia sa lupte impotriva ucrainienilor sa-si elibereze Sudul Basarabiei. Dar generalii pupatori de dolari jaddanesti au tradat interesul romanilor. Vine Trump si rezolva oe toate. Romania va fi curand dujmanul Ucrainei pentru ca a coliaborat cu ocupantul american.

  4. @gelu:

    Fabulezi cu cifrele. Daca rusii sint asa de grozavi, de ce nu sint la Kiev sau la Nistru si Dunare?

  5. Anonim spune:
    20 iun. 2024 la 18:29
    Stimabile pricepi greu ,din acest motiv te miri de ce rusii nu sint la Kiev sau la Nistru si Dunare?

  6. Macron facea bravada toata lumea stia asta, pana si el stia, a scaldat-o spuanad ca era vorva dr fapt instructori militari sau personal tehnic de mentenanta.
    Rusia a preferat in locul razboiul URSS cu Afganiatanul, inceptul unor releatii diplomatice cu regimul taliban. China a trecut la rolul de mediator in Asia, atragand de partea ei state arabe, solutia nu era neaparat razboiul

  7. mishteaux cand spunea rational para.statistic
    ca „LEAK”-ul PENTAGON-ului si

    „PUTIN va pierde LOVAL doar pentru a castiga GLOBAL” ?

    E mai clar lumea azi …poate fi prophetul Q inteles si de cei cu intelect limitat + „mintea de pe urma” ?
    AZI ! (castiga TRUMP, pierd democratii, incep timid POGROAME ?)

  8. Corupția și inumanitatea sub Thatcher nu au cunoscut granițe. Când a venit la putere în 1979, Thatcher a cerut interzicerea totală a exporturilor de lapte în Vietnam. Invazia americană lăsase o treime din copiii vietnamezi subnutriți. Un embargo condus de SUA a forțat să crească prețul local al unui kilogram de lapte de până la zece ori mai mult decât al unui kilogram de carne. Mulți copii ar fi putut fi restaurați cu lapte. Interdicția lui Thatcher a fost menținută. În Cambodgia vecină, Thatcher a lăsat o urmă de sânge. În 1980, ea a cerut ca regimul defunctului Pol Pot – ucigașii a 1,7 milioane de oameni – să-și păstreze „dreptul” de a-și reprezenta victimele la ONU. Politica ei a fost răzbunarea pe eliberatorul Cambodgiei, Vietnam. Când jurnaliștii și producătorii documentarului ITV, Death on the Rock, au dezvăluit modul în care SAS a condus echipe ale morții ale lui Thatcher în Irlanda și Gibraltar, au fost hartuiți de „jurnaliştii” lui Rupert Murdoch. Deși exonerat, Thames TV și-a pierdut franciza ITV. În 1982, crucișătorul argentinian, General Belgrano, era în afara zonei de excludere a Falklands. Nava nu reprezenta nicio amenințare, dar Thatcher a dat ordin să fie scufundată. Victimele ei au fost 323 de marinari. Crima avea o anumită logică. Printre cei mai apropiați aliați ai lui Thatcher se numărau ucigașii în masă – Pinochet în Chile, Suharto în Indonezia, responsabili pentru „mai mult de un milion de morți” (Amnesty International). Asta și altele a uitat Edward Luttwak să precizeze.

  9. Exista doar doua tzari in lume unde rata natalitatzii este sub 1: U-Kraina cu 0,5 shi Coreea de sud cu 0,9. In U-Kraina natalitatea era oricum 1,1 innainte de razboi deci putem presupune ca dupa razboi sa se redreseze relativ. In Coreea de sud problema o dezbat politicienii deocamdata fara solutzie. Daca insa razboiul nu se termina in U-Kraina probabil nu va mai fi nimeni de mobilizat. Putzinii supra-vietzuitori U-Krainieni se intorc de pe front mutilatzi sau macar stresatzi in ambele cazuri incapabili sa aiba copii. U-Kraina nu mai are nici-un viitor. Situatzia se poate insa redresa in China unde rata scazuta a natalitatzii a fost impusa de politicieni shi tot ei pot impune acum una mai mare cu toate ca shi acolo va lua timp pana cand masurile vor da rezultate.

  10. Adevărul este altul. Consider articolul ca fiind doar propagandă. SUA și Marea Britanie stau așa bine la capitolul natalitate? 1,66 in SUA (2021) și 1,56 Marea Britanie (2021). Și aceste cifre sunt în scădere astăzi față de 2021. Adevărul este că în Europa, popoarele nu vor război. Nebunii care ne conduc, da vor. Numai că le este frică de „proști da’ mulți”. Le pasă conducătorilor de victime cum îmi pasă mie de Johannis sau Biden. Sau Putin și Xi. Autorul articolului, Edward Luttwak, este rupt de realitate. Frate, viața nu ți-o dă nimeni înapoi!!! Nici brațul sau piciorul amputat! Nu suntem într-un joc video. Când popoarele vor înțelege că războaiele sunt doar interesele meschine ale unor bogătași, orice fel de război va înceta. Dar nu cred că popoarele renunță așa de ușor la ipostaza de turmă.

  11. Se pare totuși că cea mai afectată țară de lipsa la apel a recruților este Ucraina, care are ” echipe de recrutori ” care ridică bărbații de prin stațiile de tren,de autobuze,de pe stradă ! Nici măcar personalul sanitar al ambulanțelor nu mai este în siguranță:

    ” Scene tragicomice din Odesa. Un paramedic este chemat în centrul de recrutare AFU. Se îmbolnăvește, dar nu-l lasă să plece. Sunt chemați mai mulți paramedici. Aceștia sunt închiși în centrul de recrutare și nu au voie să părăsească, de asemenea sediul, ca să fie recrutați. Mai mulți paramedici sosesc pentru a încerca să-și scoată colegii și să se lupte cu personalul centrului de recrutare.” 😊( sursa : The American Conservative)

  12. Infertilitatea si ipotenta sexuala este o boaala occidentala unde barbatii sint fatalai ,homalai si pedofili iar femeile sint un fel de barbati dar fara cardan Daca nu exista emigranti a in occident erau varza cu copii occidentul SLAVA AFRICA ,SLAVA MUSULMANII ,SLAVA EST EUROPA ,SLAVA SUD AMERICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.