Obezitate și diabet, în locul traiului sănătos de la țară

Peste 1.200 de persoane din mediul rural au beneficiat, prin intermediul celei de a treia ediţii a Caravanei „Sănătatea vine la tine”, de testări medicale gratuite, care au relevat că mult de jumătate dintre cei testaţi suferă de prediabet sau diabet, a afirmat, miercuri, Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Caravana, organizată de APCR, s-a desfăşurat anul acesta pe parcursul a nouă weekenduri, în perioada martie-iunie, în localităţi rurale aflate la mai mult de 20 de km de cel mai apropiat spital: judeţul Tulcea – Beştepe; judeţul Teleorman – Vârtoape şi Scurtu Mare; judeţul Giurgiu – Prundu şi Greaca; judeţul Vâlcea – Alunu; judeţul Argeş – Mozăceni şi judeţul Vrancea – Tulnici.

O echipă de medici diabetologi şi cardiologi, asistente medicale, elevi la şcoli postliceale sanitare au mers în aceste comune şi au făcut testări medicale, au dat consultaţii şi au oferit educaţie medicală despre prevenţia în boli cardiovasculare şi controlul diabetului, au explicat şi împărţit broşuri educative, au dat sfaturi despre nutriţie şi schimbarea stilului de viaţă şi au încurajat persoanele prezente să discute cu medicii de familie despre problemele de sănătate descoperite.

Analizele efectuate, la faţa locului şi în laborator, au fost glicemia, hemoglobina glicată, hemogramă, profil lipidic, colesterol, indice de masă corporală, testul Michigan (pentru complicaţiile diabetului), EKG şi teste de hepatite virale B şi C.

Din cele 1.216 persoane testate anul acesta, 65% sunt femei cu vârste de peste 50 de ani, 82% suferind de obezitate sau au exces ponderal. Au fost depistate 36 de persoane cu teste pozitive pentru virusurile hepatice B sau C, trei dintre acestea având ambele teste pozitive.

„Trăim cu senzaţia că la ţară, părinţii noştri, bunicii noştri trăiesc sănătos, mănâncă sănătos, fac mişcare prin curte… Iată că aceste cifre ne demonstrează contrariul. 82% dintre persoanele testate de noi sunt supraponderale sau suferă de obezitate. Mai mult de jumătate dintre pacienţii testaţi au diabet sau prediabet. Riscul de boli cardiovasculare este mare. Caravana „Sănătatea vine la tine” este un semnal de alarmă pentru autorităţi, dar şi pentru noi şi familiile noastre”, a spus Cezar Irimia, miercuri, la Senat, la o masă rotundă dedicată celei de a treia ediţii a Caravanei „Sănătatea vine la tine”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. Si ce masuri luam? Accizam zaharul sau il interzicem ca e drog, scumpim dulciurile ca au zahar, sunt un lux pentru iobagi, bagam zahar in mezeluri, in lactate, in orice vrei si nu vrei. Dar nu renuntam sub nici o forma la reclamele cu fast food, la cele cu pepsi, coca cola, etc.( cele cu zero zahar sunt mai toxice decat cele cu zahar, mai inventam un tik tok, un facebook, mai lansam un nou joc video, un nou netflix, si altele. Astea nu sunt cauze de diabet si obezitate? Nu stiti ce motive sa inventati sa scumpiti si zaharul.

  2. Zaharul ucide,bauturile alcoolice nu-s bine,tigarile sa le facem 10 euro pachetul,orice doar sa avem grija de bugetari si de pensionarii speciali 😆😆😂
    Si carnea de porc nu e buna,aia de pui are antibiotic,votati NICU sau Marcel sa va jefuim la fel😆😆😆

  3. Producatorii, mai toti, subtiaza cantitatea de produs nutritiv si il inlocuiesc cu grasimi adaugate, ulei de palmier, sare, zahar sau potentatori de gust.
    Ajunge sa fie consumate ca drogurile chiar si bauturi alcoolice colorate dau dependenta de la…dulce.
    La tara nu se mai munceste ca acum 20-30 de ani, de cand cu intrarea in Uniunea Europeana, s-au tot adus utilaje moderne si se munceste stil ferme cu minim de personal. Sau mai nou se importa pe sestache si din Ucraiaa cu acordul tacit al autoritatilor, inclusiv zahar. Zaharul importat ar fi de caliate mai slaba decat ce se producea cand existau gramezi de fabrici de zahar si amidon.
    Mare parte din carne, peste este din import cine stie cum este, sigur intra loturi gara a fi verificata riguros, adica practic neverificata doar pe hartie.
    Cum nici metoda cat mai mult zahar nu le mai aduce profit, producatorii micsoreza si mai mult produsul.
    Bauturile catbo-hazoase vandute in Romania apa cu indulcitori si coloranti. Si Aromele de fapt E-uri, fructe zero. O minciuna ingropata in reclame sa creeze dependenta

  4. AU reușit sa ii imProsteasca SI pe ȚĂRANI întru Eliminarea Rezervorului de Gene INTREGI, de UNDEs-a refăcut mereu BOBORUL.
    cei DE LA ORAȘ s-u degenerat on două-trei Generații.

    Vara-ea de la Țară s-a DAT Boieroaica Emancipata și si-a Hrănit Nepoata cu DANONE cu FRUCTE …
    Deși avea VACA și IO abia așteptăm să ingurgitez CelPutin UN LITRU de Late MULS instant, CALD de la Vaca încă.
    DANSA era ASISTENTA Medicala….
    Ea GRASUTA,
    Fie-sa GRASA, de abia se mișcă.
    SI era SUPLA Adolescentă.

    Nepoata inDANONIZATA …
    Probabil DIRECT în Diabet Unu …

    CE Minți DRACESTI au UNII.

  5. CAT despre Protestatarii PRO Zahar,ALcool, Țigări în Loc sa ziceți MERCI ca va scumpesc OTRĂVURILE, ricanati …
    „SE RADE” Zmeckers de VOI, știind ca oricâte Avertismente REALE VA dau, TOOT o sa plătiți OriCAT pe OTRĂVURI de mai sus.
    EI sunt ACOPERILI:
    „Prosto-Populimea CERE”.
    SA MOARA înainte de PENZIE …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.