Omul PSD, ales judecător la CCR

Dispute aprinse pentru stabilirea variantei de vot. O primă fisură între Tăriceanu şi PSD. Candidata PSD este în ciuda declaraţiilor lui Victor Ponta, un om politic, fiind în acest moment secretar de stat într-un minister.

Simona Maya Teodoroiu în locul lui Toni Greblă

Simona Maya Teodoroiu a fost aleasă judecător la Curtea Constituţională, pe locul devenit vacant în urma demisiei lui Toni Greblă, din cauza problemelor pe care acesta le are în justiţie. Simona Maya Teodoroiu a obţinut 87 de voturi „pentru” şi 73 de voturi „împotrivă”. La scrutin au participat 162 din cei 168 senatori. 160 de voturi au fost valabile.

Scandal pe varianta de vot şi prima fisură Tăriceanu-PSD

Înainte de începerea votării, şedinţa a fost extrem de tensionată. Reprezentanţii PSD au venit cu o propunere de vot care contravinea Constituţiei: judecătorul CCR să fie ales cu majoritate calificată, adică jumătate plus 1 din numărul total al senatorilor. Evident, propunerea nu a fost acceptată de liberali, care, prin vorbitorii lor, cu Constituţia în mână au demonstrat că hotărîrile Senatului (ca de altfel şi ale Camerei Deputaţilor sau ale Parlamentului) se adoptă cu majoritate simplă, adică jumătate plus unu din cei prezenţi, evident trebuind să se respecte cvorumul de şedinţă, care este de 50% plus 1 din numărul total al senatorilor. După un duel verbal al juriştilor celor două partide, preşedintele de şedinţă, Călin Popescu Tăriceanu a sistat discuţiile, precizând ceea ce trebuia precizat de la început: „sunt doi candidaţi rămaşi în cursă, câştigă acela care întruneşte mai multe voturi”. Cei din PSD nu au fost de acord, au trimis la înaintare pe senatorii Ioan Chelaru şi Şerban Nicolae, care au pledat din nou pentru alegere cu majoritate calificată, dar fără succes. S-a înregistrat astfel o primă fisură între poziţia lui C.P.Tăriceanu şi PSD. Este totuşi de neînţeles de ce PSD a insistat pe o variantă care nu doar că era potrivnică Constituţiei, ci nu ducea la niciun rezultat. Pentru că la ora actuală, este foarte, foarte dificil să se adopte ceva la Senat cu majoritate calificată. S-a decis ulterior, 135 de voturi „pentru” (unanimitate) ca votul să fie secret cu bileţele.

Cum s-a votat pentru judecătorul CCR

  • În Senat, PNL are oficial 60 de senatori. Dintre aceştia a absentat unul singur, Crin Antonescu. Nu se ştie cum au votat cei doi ex liberali, Tudor Chiuariu (exclus din partid) şi Varujan Vosganian (şi-a dat demisia în urma cererii conducerii partidului). Presupunând că unul dintre cei doi ex liberali au votat cu candidata propusă de partid, avem 60 de voturi. Din afara PNL au venit 13 voturi.

  • PSD (+ UNPR) are oficial 76 de senatori. Au absentat Alexandru Mazăre şi Leonard Cadâr (bolnav). Deci presupunând că toţi cei 74 de senatori prezenţi au votat pentru candidata lor, rezultă că şi PSD (+UNPR) a primit un ajutor de 13 voturi.

Celelalte formaţiuni politice au avut următoarea prezenţă:

  • UDMR: 6 senatori din 8 (au absentat Marko Bela şi Biro Rozalia)

  • Grup conservator/liberal: 14 senatori, toţi prezenţi

  • Grup independenţi neafiliaţi: 7 senatori din 8 (a absentat Ioan Ghişe)

Ţinând cont de faptul că ambele „combatante” au primit câte 13 voturi din afară, şi forţând uşor nota, putem presupune cu UDMR şi independenţii neafiliaţi (grupul Geoană) au votat candidata PNL, în timp ce conservatorii şi senatorii din grupul Tăriceanu au votat candidata PSD. În cele din urmă, diferenţa a fost dată de fapt numărul mai mare de senatori din grupul PSD (+UNPR)

Componenţa CCR

Augustin Zegrean – preşedinte (propus de PDL)

Petre Lăzăroiu (propus de Traian Băsescu)

Mircea Ştefan Minea (propus de PDL)

Daniel Morar (propus de Traian Băsescu)

Mona Pivniceru (propusă de PNL)

Tudorel Toader (propus de PNL, votează alături de PSD)

Valer Dorneanu (propus de PSD)

Puskas Zoltan (propus de UDMR)

Simona Maya Teodoroiu (propusă de PSD)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.