Accident de muncă îngropat cu anii în justiție

Dosarul de ucidere din culpă privind accidentul de muncă din anul 2013 de la CET Brazi, soldat cu rănirea gravă a doi muncitori, dintre care unul a decedat ulterior la spital, se rejudecă, după ce, iniţial, instanţa de fond a dispus încetarea procesului faţă de societăţile Veolia Energie Prahova (fostă SC Dalkia Termo Prahova SRL) şi Fireproof Team ca urmare a prescripţiei.

Dosarul a fost trimis în judecată în vara anului 2021 de Parchetul General, la opt ani de la producerea accidentului.

Conform portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Ploieşti a admis, joi, apelurile declarate faţă de sentinţa pronunţată în decembrie 2023 de Judecătoria Ploieşti şi a trimis cauza la rejudecare la instanţa de fond, decizia fiind definitivă.

La sfârşitul anului trecut, Judecătoria Ploieşti a dispus încetarea procesului faţă de cele două inculpate persoane juridice trimise în judecată pentru ucidere din culpă, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale.

Pe de altă parte, Judecătoria Ploieşti obligă cele două firme, Veolia Energie Prahova (fostă SC Dalkia Termo Prahova SRL) şi Fireproof Team, la plata unor sume în valoare totală de 170.000 euro, reprezentând prejudiciu moral.

Potrivit unui comunicat transmis în iunie 2021 de PIICJ, la data de 23 februarie 2013 s-a produs un accident de muncă în incinta SC Dalkia Termo Prahova SRL (actuală Veolia Energie Prahova SRL), la punctul de lucru situat în localitatea Brazi, judeţul Prahova, cu ocazia reparaţiilor efectuate pentru înlăturarea unui por pe o conductă la unitatea de exploatare/producţie, secţia exploatare turbine.

În timpul lucrărilor, conducta s-a fisurat, ceea ce a condus la evaporarea masivă a condensului şi transformarea acestuia în abur care a inundat spaţiul de lucru, accident soldat cu vătămarea corporală a doi muncitori, ambii din cadrul SC Fireproof Team SRL.

Cei doi muncitori au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă, însă unul a decedat la data de 12 martie 2013.

Conform materialului probator, accidentul de muncă s-a produs ca urmare a unui şir de erori iar cauzele generatoare principale constau în: neînregistrarea la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (în continuare ISCIR), nesupunerea la verificări tehnice periodice a conductei implicate în eveniment, neoprirea de îndată din funcţiune a conductei cu defecţiuni, utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru „Furmanite”, incompletă, neadaptabilă condiţiilor de lucru şi neautorizată ISCIR, utilizarea de către muncitori a unei platforme de lucru neadecvate condiţiilor din teren şi a unui echipament individual de protecţie necorespunzător în instalaţiile termoenergetice.

Procurorii mai spun că firma Veolia Energie Prahova, în realizarea obiectului de activitate, precum şi în numele şi interesul său, prin încălcarea legislaţiei primare şi secundare, precum şi a procedurilor de lucru specifice, a încălcat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă săvârşind următoarele acţiuni şi inacţiuni:

* a omis supunerea la verificări a conductei cu defecţiuni;

* nu a oprit conducta cu defecţiuni;

* a admis utilizarea echipei, metodei Furmanite şi echipamentelor, toate neautorizate ISCIR.

De asemenea, cealaltă firmă trimisă în judecată, Fireproof Team SRL, în realizarea obiectului de activitate, precum şi în numele şi interesul său, prin încălcarea legislaţiei primare şi secundare, precum şi a procedurilor de lucru specifice, a încălcat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă săvârşind următoarele acţiuni şi inacţiuni:

* a dispus utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru „Furmanite”, incompletă, neadaptabilă condiţiilor de lucru şi neautorizată ISCIR;

* a dispus utilizarea de către echipa de intervenţie a unui echipament individual de protecţie necorespunzător în instalaţiile termoenergetice.

Conform procurorilor, toate aceste fapte ar fi condus la crearea unui pericol grav şi iminent la locul de muncă, ce s-a materializat în producerea accidentului de muncă soldat cu fisurarea conductei şi decesul unui muncitor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Sunt doar muncitori.Din pdv al protipendadei, nu sunt oameni, deci de ce sa-si facă de lucru cu ei…N-are miză…

  2. @Postăkel Gudurău
    -nu e chiar asa,
    „utilizarea .. procedurii de lucru „Furmanite”, incompletă,”

    aia MANCAU DE FURAT,
    dupa cum ne exprimam noi;
    e ca si cum bombardierii cu acetilena ar declara accident de munca din vina celui care a facut ATM.ul mai solid…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.