Pe mâna cui a ajuns Fortul 13 Jilava

Fortul 13 Jilava este transferat din administrarea Penitenciarului Jilava în administrarea Consiliului Judeţean Ilfov, condus de controversatul liberal Hubert Thuma.

Fortul 13, simbol al represiunii comuniste, este transferat din administrarea Penitenciarului Jilava în administrarea Consiliului Judeţean Ilfov şi urmează să fie consolidat şi restaurat, a anunţat ministrul Culturii, liberala Raluca Turcan, după adoptarea, vineri, a unei Hotărâri de Guvern.

„Alături de preşedintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, Alexandru Groza, directorul Muzeului Ororilor Comunismului în România, instituţie subordonată Ministerului Culturii, şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor am găsit o soluţie care să permită restaurarea şi valorificarea culturală şi turistică a Fortului 13 Jilava. Până azi, Fortul 13 Jilava se afla în lista Monumentelor Istorice, dar în administrarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care nu are în atribuţii exploatarea şi valorificarea acestor obiective. Prin urmare, soluţia a fost transferul la CJ Ilfov, ceea ce înseamnă că Fortul 13 Jilava va putea fi consolidat, restaurat, valorificat cultural şi integrat în circuitul turistic”, a transmis Turcan.

Potrivit lui Turcan, „acest obiectiv este un monument istoric şi realizarea unui muzeu care să prezinte perioadele istorice prin care a trecut această clădire, ororile petrecute acolo, reprezintă o dovadă a angajamentului nostru de a arăta viitoarelor generaţii că dramele si abuzul regimului comunist nu trebuie uitate”.

Acest obiectiv se află, începând cu data de 11 ianuarie 2012, în lista Monumentelor Istorice, dar este în administrarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, prin Penitenciarul Bucureşti Jilava.

„Din păcate, se pare că unii uită istoria de dinainte de 1989. Pentru PNL, partid istoric şi care a resimţit din plin nedreptăţile unui regim totalitar, este o prioritate să arate generaţiilor viitoare ce s-a făcut bine, dar şi ce s-a greşit şi cum putem evita repetarea ororilor. Un pas important este valorificarea potenţialului istoric, social şi cultural, iar Fortul 13 Jilava este un exemplu în acest sens. Trebuie precizat că reuşita de azi se datorează efortului a patru instituţii: Consiliul Judeţean Ilfov, Ministerul Justiţiei, Ministerul Culturii, toate cu conducere PNL, şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor”, a spus ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, citată în comunicat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Thuma, a caracterizat evenimentul drept „un pas extrem de important”.

„Un pas extrem de important – Fortul 13 devine muzeu. Are nevoie de restaurare, consolidare şi reabilitare. Îl preluăm în administrare şi identificăm toate sursele de finanţare de care avem nevoie să-l consolidăm şi să-l punem în circuitul cultural. Folosim bani de la bugetul local, fonduri din POR, nu ratăm nicio linie de finanţare. Transformarea Fortului 13 în muzeu înseamnă valorificarea potenţialului său istoric, social, cultural şi turistic. Am fost acolo, printre acele ziduri. E greu de descris în cuvinte ce am trăit. Este important să ne cunoaştem istoria, este important ca generaţiile viitoare să-şi cunoască trecutul, să nu repete greşelile trecutului şi să lupte mereu pentru un viitor mai bun”, a declarat Hubert Thuma.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Daca ajunge pe mana mea,Fortul 13 va fi gazda pentru trolii prorusi,pentru sosocari si pentru simioni.Unul si unul!Bagati la beci pentru invatare de minte.Mancare?Cat sa nu de-a ortul popii.Apa?Doar atat cat sa nu aibe halucinatii.Bataie?Cat incape.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.