Peliculele lui Radu Jude şi Tudor Giurgiu, în premieră mondială la Berlinală

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin dă startul proiecţiilor celor mai recente producţii cinematografice din întreaga lume azi.

Ceremonia de închidere şi premiere a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin are loc pe data de 14 februarie, de la ora 19.00 în Berlinale Palast.

Deschiderea are loc în renumitul Berlinale Palast din Potsdamer Platz la ora 19.45 cu pelicula Nadie quiere la noche / Nobody Wants the Night, în regia lui Isabel Coixet. Din distribuţie fac parte Juliette Binoche, Rinko Kikuchi, Gabriel Byrne, Orto Ignatiussen, Alberto Jo Lee, Clarence Smith, Ben Temple, Matthew Salinger, Reed Brody, Ciro Miró. La ceremonia de deschidere va fi prezent şi ambasadorul României la Berlin, Excelenţa Sa Dr. Lazăr Comănescu.

Cele 10 zile de festival aduc pe marile ecrane berlineze o mulţime de producţii internaţionale de ultimă oră împărţite în următoarele secţiuni: marile producţii în Competiţia Oficială, cinema independent şi de artă în Panorama, film pentru tineret în Generation, talente germane în Perspektive Deutsches Kino, filme de avangardă şi experimentale în Forum şi Forum Expanded, scurtmetraje la Berlinale Shorts.

Institutul Cultural Român din Berlin sprijină în fiecare an participarea românească la festival. Anul acesta sunt selecţionate un film românesc în Competiţie, Aferim!, în regia lui Radu Jude, şi un film românesc în Panorama, De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu.

Impulsul pentru un fir narativ de succes şi pentru realizarea unor filme de calitate este scopul acestei ediţii a Berlinale Talents, unde, între 8 şi 13 februarie, la teatrul Hebbel am Ufer se vor întâlni 120 de experţi (printre care Ade, Al Mansour, Begić, Côté, De Laurentiis, Gearty, Gerwig, Gondry, Grisoni, Heisenberg, Hoss, Jordan, Llosa, Luna, Navarro, Petzold, Porumboiu, Rădulescu, Schamus, Solomon, Stockhausen, Strickland, Thornton, Vesth) cu 300 tineri profesionişti. Din România participă la Berlinale Talents regizoarele Ruxandra Ghiţescu, Natalia Saufert şi Cristina Groşan, editorul Laszlo Istvan Dunai şi producătoarea Ioana Drăghici.

În cadrul European Film Market va putea fi vizitat şi Standul României, organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei. EFM are loc în Martin-Gropius-Bau şi în Marriott Hotel din Potsdamer Platz şi reprezintă una dintre cele mai importante platforme de comerţ internaţional de film.

În Aferim!, un zapciu caută un rob fugar

O scenă pitorească dintr-un târg, în Aferim!

Lungmetrajul Aferim! în regia lui Radu Jude va avea premiera mondială pe 11 februarie la Berlinale. Pelicula a fost selectată în Competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, eveniment ajuns la cea de-a 65-a ediţie.

Premiera mondială a lungmetrajului este programată pe 11 februarie 2015, ora locală 16 la Berlinale Palast în prezenţa actorilor şi a echipei de producţie.

Aferim! este singurul film românesc selectat în Competiţia Oficială a Berlinalei alături de producţii precum Queen of Desert (regia Werner Herzog), Taxi (regia Jafar Panahi), Knight of Cups (regia Terrence Malick), Eisenstein in Guanajuato (regia Peter Greenaway).

Din distribuţie fac parte: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, Aferim! în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, producător Ada Solomon.

Secvenţă din Aferim!

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor Lampa cu căciulă, Alexandra, O umbră de nor, Trece şi prin perete, producţii care au câştigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, Cea mai fericită fată din lume, a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, Toată lumea din familia noastră, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, şi a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie 2012. Toată lumea din familia noastră a obţinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or şi Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi Premiul pentru regie alaturi de Premiul Publicului la B-EST IFF.

Ultima prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin a fost înregistrată în urmă cu doi ani atunci când pelicula Poziţia Copilului produsă de Ada Solomon a câştigat Trofeul Ursul de Aur.

Teodor Corban intră în cursa pentru Ursul de Argint

Teodor Corban, în cursa pentru Ursul de Argint. Foto Silviu Gheţie

Teodor Corban, actorul principal din Aferim!, intră în cursa pentru Ursul de Argint – premiul de interpretare masculină – al Festivalului Internaţional de la Berlin alături de Christian Bale, James Franco sau Wen Jiang.

Pentru trofeul acordat celui mai bun actor vor concura, printre alţii, Christian Bale în filmul Knights of Cups, semnat de Terrence Malick, James Franco în Queen of the Desert al lui Werner Herzog, polonezul Janusz Gajos (cunoscut publicului cinefil pentru rolul său din Trei Culori: Alb în regia lui lui Krzysztof Kieslowski) în Body regizat de Malgorzata Szumowska sau actorul şi regizorul chinez Wen Jiang (nominalizat pentru Palme d’Or în 2000, precum şi pentru Leul de Aur în 1994 şi 2007) în filmul Gone with the Bullets.

În Aferim!, Teodor Corban interpretează rolul zapciului Costandin pornit în căutarea unui rob fugar în Ţara Românească a începutului de secol XIX.

Zapciul şi robul în Aferim!

Teodor Corban a colaborat cu regizori celebri de-a lungul celor 25 de ani de experienţă pe scena teatrului românesc. Primul regizor de film care l-a descoperit şi l-a distribuit într-un rol secundar a fost Corneliu Porumboiu în scurtmetrajul studenţesc Călătorie la oraş (2003), premiat în cadrul secţiunii Cinéfondation de la Cannes. A fost începutul unei frumoase colaborări cu Porumboiu. Rolul principal din A fost sau n-a fost? (2006) i-a adus lui Corban primul său premiu din cariera de film – Premiul Special la Festivalul de la Cottbus. Au urmat o serie de roluri secundare în filme de referinţă precum: California Dreamin’ (nesfârşit)” (regia Cristian Nemescu, 2007), câştigătorul Palme d’Or al lui 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007) şi După dealuri (2012) regizate de Cristian Mungiu, precum şi câştigătorul Ursului de AurPoziţia copilului (regia Călin Peter Netzer, 2013).

Povestea procurorului Cristian Panait ajunge la Berlin în De ce eu?

Emilian Oprea în rolul procurorului Panait

Şase proiecţii pentru public şi presa internaţională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, şi se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secţiunea Panorama Special.

O primă proiecţie deschisă publicului este programată vineri, 6 februarie, iar premiera oficială va avea loc pe 11 februarie, la ora locală 19.30, la Kino International. Pe covorul roşu de la Berlinală, alături de regizorul Tudor Giurgiu, se vor afla actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache şi Alin Florea.

Emilian Oprea şi Sore Mihalache în De ce eu?

La seara de gală vor lua parte şi co-scenarista Loredana Novak, producătoarea Oana Giurgiu, producătorul executiv Bogdan Crăciun, precum şi alţi membri ai echipei. În aceeaşi zi, pe 11 februarie, echipa se va întâlni cu jurnaliştii străini, în cadrul unei conferinţe de presă transmise online.

De ce eu? a fost deja achiziţionat de agentul de vânzări internaţional Heretic Outreach şi va fi prezentat distribuitorilor din diverse teritorii în cadrul European Film Market.

Filmul este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror şi a presiunilor exercitate asupra sa de sistem. Devenit un simbol al luptei din interior împotriva unui sistem corupt, Panait a fost subiectul a numeroase articole de presă şi dezbateri. Rolul său este preluat de Emilian Oprea, actor la Teatrul Maria Filotti din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema.

Dan Condurache, Emilian Oprea, Virgil Ogăşanu şi Mihai Constantin în De ce eu?

Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.

Emilian Oprea şi Andrea Vasile în De ce eu?

Tudor Giurgiu spunea că şi-a dorit să facă acest film pentru că şi el, asemenea lui Panait, pe când era director al TVR s-a simţit învins de sistem. ”Aşa că m-am hotărât să fiu eu cel care trebuie să fac acest film despre lupta unui om cu un întreg sistem.”

Loredana Novak şi Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Lemhényi Réka, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Szélyes Andrea. Muzica este compusă de Viktor Chouchkov.

Mihai Constantin în De ce eu?

Tudor Giurgiu participă pentru a doua oară la Festivalul de la Berlin – în 2006, Legături bolnăvicioase a fost selecţionat în Panorama.

De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.

Proiectul a fost dezvoltat în cadrul Berlinale Coproduction Market, EAVE – European Audiovisual Entrepreneurs şi CineLink Co-Production Market.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.