PNL cere ca legea de respingere a OUG „Dragnea” să prevadă pierderea mandatelor aleşilor migratori

Partidul Naţional Liberal consideră că atât consilierii judeţeni şi consilierii locali, cât şi primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene care au profitat de prevederile neconstituţionale ale Ordonanţei de Urgenţă 55/2014 trebuie să îşi piardă mandatul, a declarat astăzi Ludovic Orban, liderul Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor. Într-o conferinţă de presă, acesta a expus motivele pentru care PNL susţine că Legea de respingere a OUG 55/2015 – aflată acum la Camera Deputaţilor ca primă cameră sesizată – trebuie să prevadă clar şi fără excepţie pierderea mandatului de către toţi aleşii locali care au părăsit partidul pe listele căruia au fost aleşi.

„Prin decizia numărul 761 din 17 decembrie 2014, Curtea Constituţională a constatat neconstituţionalitatea OUG 55/2014 în ansamblul său. În decizia CCR, în motivaţia acestei decizii, se prevede foarte clar: Parlamentul României va trebui să respingă prin lege ordonanţa de urgenţă neconstituţională cu menţionarea expresă a articolului 147 alin. 2 din Constituţia României şi să reglementeze, în acord cu articolul 115 alin. 8 din Constituţie, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a OUG 55/2014. Curtea reaminteşte faptul că deciziile sale nu pot fi lipsite de efecte juridice şi trebuie aplicate potrivit principiului constituţional al comportamentului loial de către Parlament în sensul restabilirii stării de constituţionalitate”, a precizat Ludovic Orban.

Deputatul PNL a subliniat că decizia CCR a avut la bază faptul că voinţa electoratului exprimată la alegerile locale din2012 afost viciată, că la ora actuală, din cauza traseiştilor politici care şi-au schimbat partidul pe listele căruia au candidat în consiliile judeţene şi consiliile locale, nu mai există reprezentarea politică a voinţei exprimate de cetăţeni. „Ca atare, înlăturarea efectelor juridice ale acestei OUG, punerea în stare de constituţionalitate înseamnă, de fapt, să se refacă raporturile de forţă politică din consiliile judeţele şi consiliile locale, conform votului exprimat de cetăţeni la alegerile din 2012. Mai precis, înseamnă ca toţi consilierii locali şi consilierii judeţeni care au părăsit partidul politic pe listele căruia au fost aleşi să-şi piardă mandatul şi să fie înlocuiţi de supleanţii de pe lista de candidaţi ai partidului căruia au aparţinut”, a precizat liderul Grupului PNL din Camera Deputaţilor.

Liderul Grupului parlamentar al PNL a reiterat poziţia PNL, care consideră că aceleaşi prevederi trebuie să fie incluse în Legea de respingere a OUG 55/2014 şi pentru primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene. „Noi considerăm că exact aceeaşi unitate de măsură trebuie aplicată şi primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene. Chiar dacă legea a prevăzut o diferenţă în ceea ce priveşte pierderea mandatului în cazul acestora raportat la cazul consilierilor locali şi judeţeni, şi anume diferenţa care fusese prevăzută în legea privind statutul aleşilor locali, noi considerăm că în situaţia în speţă, acelaşi tratament aplicat conform motivaţiei CCR pentru consilierii locali şi judeţeni trebuie aplicat şi primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene care şi-au părăsit partidul. În Legea privind statutul aleşilor locali, pierderea mandatului de către primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene aleşi uninominal se face în cazul în care primarul sau preşedintele de CJ pleacă din partidul pe listele căruia a fost ales. Aceasta este situaţia de fapt în care ne găsim astăzi, iar reglementarea consecinţelor juridice ale OUG 55/2014 înseamnă acelaşi lucru şi în cazul primarilor şi preşedinţilor de CJ. Restabilirea stării de constituţionalitate din punctul nostru de vedere înseamnă ca şi primarii, şi preşedinţii de consilii judeţene care au migrat să îşi piardă mandatul”, a explicat Orban.

În final, liderul PNL a criticat în mod general traseimul politic, fenomen care trebuie să înceteze întrucât reprezintă o formă extrem de gravă de denaturare a voinţei politice exprimate de alegători. „Traseismul politic trebuie să înceteze atât la nivel local, cât şi la nivel parlamentar. În mod evident, când se vor relua dezbaterile pentru modificarea Constituţiei, vom reitera propunerile noastre prin care şi parlamentarii care sunt aleşi pe listele unui partid sau în sistem uninominal – în funcţie de sistemul electoral ce va fi adoptat de Comisia de Cod electoral, să îşi piardă mandatul. Dacă ne uităm în ultimii 15 ani, vom vedea că marea majoritate a guvernelor care au fost constituite deşi au avut la bază majorităţi parlamentare, în realitatea nu au avut la bază majorităţi ale cetăţenilor exprimate prin votul la alegerile parlamentare. Aceste guverne şi-au asigurat majorităţi parlamentare prin intermediul traseismului politic”, a încheiat Ludovic Orban.

Camera Deputaţilor a fost deja sesizată ca primă cameră decizională să soluţioneze starea de neconstituţionalitate cauzată de respingerea la Curtea Constituţională a României a OUG 55/2015. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a sesizat Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, care are termen 11 februarie pentru a face raportul la Proiectul de lege de respingere a OUG 55/2014. Camera decizională în această chestiune de administraţie este Senatul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.