Poluarea măsurată în milioane de morți la nivel mondial

Poluarea aerului, atât cea din spaţii interioare, cât şi din exterior, face numeroase victime la nivel global, printre care şi copii, şi este de acum mult mai letală decât tabagismul, potrivit unui raport publicat miercuri sub egida UNICEF, informează AFP.

Peste opt milioane de persoane, dintre care 700.000 de copii cu vârste sub cinci ani, au decedat în 2021 din cauze asociate poluării aerului, potrivit acestui studiu realizat de oameni de ştiinţă de la institutul american Health Effects Institute.

Rezultatele au la bază Global Burden Disease, o bază de date gigantică ce cuprinde informaţii provenite din peste 200 de ţări. Nu au fost deocamdată publicate în vreo revistă ştiinţifică.

La nivelul mortalităţii raportat de cercetători, expunerea la poluarea atmosferică reprezintă acum a ameninţare superioară faţă de tabagism sau faţă de o dietă necorespunzătoare.

În majoritatea cazurilor, decesele asociate poluării aerului sunt asociate cu inhalarea de particule fine PM2,5 – particule cu diametrul mai mic de 2,5 microni.

Acestea favorizează numeroase patologii: cancer pulmonar, boli cardiovasculare, diabet etc.

Autorii raportului subliniază rolul din ce în ce mai letal al poluării cu ozon, alimentate de episoade asociate încălzirii climatice.

”Observăm un număr crescut de regiuni din lume expuse la episoade foarte scurte şi intense de poluare a aerului”, a subliniat pentru AFP cercetătoarea Pallavi Pant, membră a Health Effects Institute, care a menţionat incendii forestiere şi canicule severe.

În cazul mortalităţii infantile, este vorba mai ales de folosirea în bucătărie a combustibililor problematici – cărbune, lemn – în special în Asia şi Africa.

”Ştim că putem rezolva acest gen de probleme”, a insistat Pallavi Pant.

Au fost depuse deja eforturi pentru a a facilita accesul la tehnici de gătit mai puţin periculoase, ceea ce a contribuit în mare măsură ca mortalitatea infantilă legată de poluarea aerului să scadă cu peste jumătate din anul 2000, potrivit raportului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

4 Comentarii

  1. Tot la dărâmatul sobelor pe lemne au ajuns 😁. Schema a devenit deja clasică: când o industrie vrea să câştige bani mulți apare ca din întâmplare un „studiu”, acesta devine viral pe net, ONG-urile de casă încep să se agite teribil şi guvernele încep să reglementeze în favoarea industriei respective. Şi aşa cercul se închide.
    Sobele pe peleți sunt bune, dar peleții sunt scumpi. Şi, tot întâmplător, există nişte companii globale care au investit enorm în producția de peleți. De pildă în Ucraina se produc enorm, uitați-vă prin Bricodepot, Dedeman etc unde sunt fabricați peleții şi veți vedea scris pe saci 😁.

  2. e vre-o zi în care sa nu mai apara vreo prosteala ?…..asa zise studii facute de neica nimeni si sa nu gaseasca goarne în presa proasta ?….NU….

  3. Ăștia poluați intelectual nu au cum să-și depășească condiția. Se pare că din cauza acestui gen de poluare au rămas cu toții impotenți, nu numai intelectual, dar și fizic și moral. Îi așteptăm sa apară în spațiul real costumații în fustițe asortate la culoarea bărbii si pe tocuri asortate la chelia prostie pe care și-o poartă într-o parte, cu cărări pentru oamenii cu bot, atât de mult apreciați de către Ghiță

  4. Lemnele si carbunele s-au folosit in bucatarie exclusiv de cind omenirea si mult mai intens decit cum.

    Mortalitatea datorita acestor combustibili nu are cum sa fie mai are acum.

    Ce facatorii/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.