Președintele CNAS: Suntem țara cu cea mai tânără bunică, la 23 de ani

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că România este ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani, fetiţe însărcinate la 12 ani şi fete de 14 ani cu câte doi copii, şi, inclusiv din acest motiv, printre prevederile noului contract-cadru, intrat în vigoare la 1 iulie, figurează şi o serie de capitole care privesc adolescentul.

„Printre prevederile pe care le anunţ în acest nou contract, în această prelungire, pentru că este o prelungire a contractului de la 01.07.2023, avem şi prevederi care privesc adolescentul. Putem consilia adolescentul împotriva bolilor cu transmitere sexuală, împotriva riscului de dependenţă de alcool, dependenţă de droguri, dependenţă de jocuri de noroc, dependenţă de jocuri video (…). Avem, din păcate, fetiţe care sunt cu sarcini la 12 ani, la 14 ani au doi copii. Suntem ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani. Este cutremurător să vezi la ce sunt supuşi copiii noştri! Şi atunci, refuzul de a discuta despre sănătatea acestor fetiţe şi acestor copii, care îşi încep viaţa sexuală foarte devreme, rămâne încă sub semnul întrebării, încă rămâne sub semnul stigmei sociale”, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

Valeria Herdea a făcut un apel la părinţi şi la bunici să vorbească cu tinerii, să îi încurajeze pe copii să spună ce gândesc.

„Vorbiţi cu ei pentru că noi, cei care poate că am fost altfel crescuţi, avem nevoie să ne aplecăm spre ei. Este ceea ce vă rog cel mai mult: Ascultaţi-i pe tineri! (…) Haideţi să încercăm să-i prevenim şi să prevenim îmbolnăvirile. Haideţi să recunoaştem că există nişte probleme. Nu pot să concep secolul 21 fără să vorbeşti cu copiii tăi. Sexualitatea nu este o ruşine, dar este o ruşine să nu vorbim despre sănătatea dentară, să nu vorbim despre sănătatea corpului, să nu vorbim despre ceea ce este normal fiziologic în organismul nostru. E normal să avem cultură medicală în şcoli şi îmi menţin părerea fermă. Este obligatoriu să avem educaţie medicală în şcoli. Este obligatoriu să vorbim şi să ne asumăm să fim un exemplu pentru copiii noştri”, a mai declarat preşedintele CNAS.

Valeria Herdea a susţinut că în noul contract-cadru există multe prevederi care privesc adolescenţii şi tinerii, cum ar fi prevenirea infecţiei cu HPV prin vaccinare compensată 50% sau prevenirea infectării cu virusul hepatitic B şi C.

„România, din păcate, este încă o ţară endemică pentru hepatita B şi C. Există posibilitatea de depistare a virusului hepatitic B şi C, iar pentru gravide accesul la testarea HIV. Sunt câteva lucruri care aparent poate par simple, dar să ştiţi că în realitate sunt extrem de complexe, pentru că într-o ţară în care există încă infecţie cu virus hepatitic B şi C înseamnă că există o rată încă redusă de vaccinare. Există la noi în ţară vaccinarea împotriva infecţiei cu virus hepatitic B din 1995. Şi totuşi încă ne confruntăm cu ea. Din păcate, scăderea acoperirii vaccinale din ultimii ani (…) îşi vede astăzi roadele”, a menţionat Herdea.

Potrivit acesteia, începând cu data de 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi ale contractului-cadru, se oferă posibilitatea ca persoanele neasigurate să poată să se prezinte la un medic de familie, să poată fi înregistrate, iar pentru persoanele care au risc oncologic există posibilitatea depistării precoce a bolii.

Totodată, ea a mai spus că singurul lucru pe care trebuie să îl facă părinţii, tinerii şi copiii este să se adreseze medicilor de familie pentru a fi sfătuiţi în privinţa demersurilor care ar trebui făcute pentru a beneficia de prevederile noului contract.

Valeria Herdea a arătat că este un promotor al prevenţiei de peste 35 de ani, în calitate de medic de familie, şi că va susţine în continuare prevenţia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

17 Comentarii

  1. Ha, ha! Nu dijaba să spune c-am spăriet o Ioropă ‘ntriagă! Câț’ compatioț’ di-ai noșt’i o plecat în Jermania pintru meciur’le National’i ș-or ajuns la puff… Unii ș-or regăsât nevasta plecată să-ngrijiască o bătrână or’ pintru recoltat di șparghel…

  2. „Este cutremurător să vezi la ce sunt supuşi copiii noştri!”

    Avocatul Gheorghe Piperea:
    -Copilul NOSTRU, fie că are 7 ani, că are 12 ani sau 16 ani, este un consumator de mărfuri și de servicii. Pe lângă ceea ce cumpără cu cardul NOSTRU în fiecare zi, copilul NOSTRU consumă ideologie. Dar copilul NOSTRU consumă din nefericire și pastile, droguri.

    1.nu i-am lasat-o noi pa nevasta bortzoasa
    2.copilu ala e un monstru!

  3. Îngrozitor..
    Va deschide gura vreun politician să spună:Hai sa facem ceva? ..Recomand politicienilor români să studieze cum procedează finlandezii cu ai săi..Interesant și efectiv..Altfel ei se urca în cap și dau din picioare ..

  4. Nu este nici pe departe un titlu de lauda. Este o RUSINE ! S-a coborit, cu „Romania educata” (!! sic !) mai jos de creaca pe care se afla „verisorii” nostri, maimutele, probabil ca la precocitate sexuala sintem pe acelasi „palier” cu iepuroaicele !

  5. “Valeria Herdea a făcut un apel la părinţii şi la bunicii (de etnie romă) să vorbească cu tinerii, să îi încurajeze pe copii să spună ce gândesc.” Despre vinovăția Autoritatea de protecția copilului, serviciile din primării, politicieni, nenumărate asociații prospere ale romilor care pe fonduri de la Buget și UE “se ocupă” de problemele romilor cu nume și prenume nimic??? Numai vorbe goale și stat în prezidii. A fost cineva sancționat și destituit că demisie și rușine nu se poartă? Mai mare rușinea cu se se laudă Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea.

  6. „Există la noi în ţară vaccinarea împotriva infecţiei cu virus hepatitic B din 1995″

    -s-a vaccinat EXPERIMENTAL fara acord inca din 1994,
    hoaska dracu!

    ” Valeria Herdea a arătat că este un promotor al prevenţiei de peste 35 de ani, ”
    -Dumnezeu si bata familia!

    in privintza bunicii de 23 de ani:
    e o exceptie,
    BOLSHEVICII NU ACCEPTA NICIUNA!

  7. …si tara cu cele mai multe alocatii pentru cazurile astea!
    Nu sunt romani, sunt parazitii romanilor!
    Cate cazuri sunt?
    Romanii care muncesc si platesc taxe poate ar trebui sa stie, sau schimbarea demografica este un secret bine pazit?

  8. @Ales bules
    -in principiu maxtor e impotriva oricaror alocatii,
    sprijin social si subventii:
    acciza la tutun e luata MINCIONOS,
    cancerul e gratis!

  9. Dragă doamnă, problema este lipsa respectului de sine și lipsa iubirii. Dă fata peste un tip de care se îndrăgostește și-i acceptă orice. Nu e lipsă de educație sexuală așa cum spun fanaticii care vor să ne educe sexual copiii de la grădiniță. Există consilieri pentru aceste persoane pentru a afla de ce nu s-au protejat? Dacă ea se devalorizează în fața „iubitului” greu ca acesta să îi respecte voința, deciziile.

  10. Nu suntem tara cu cele mai multe pirande… Mai sunt si-n Serbia, Ungaria, Slovacia…Poate ca suntem tara cu pirande incurajate de cea mai mare coruptie. Intr-un stat democratic o bunica de 23 de ani este echivlent cu doua acte de pedofilie care trebuie pedepsite cu inchisoare. Singura maniera de rezolvare a promiscuitatii si a abuzului este justitia si politia puternice. Va pup romani frumosi!!!

  11. în dicționarul explicativ al comunității europene, pedofilia e sinonim cu europeanofilia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.