Probleme la Unitatea 1 de la Cernavodă: a întârziat retehnologizarea

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), care operează centrala nucleară de la Cernavodă, se pregătește să ajusteze bugetul de investiții pentru anul în curs, cu o creștere totală de 21,7% (aproximativ 346 milioane lei), de la 1,599 la 1,945 miliarde lei.

Principalele majorări ale bugetului actualizat pentru anul 2024 aprobate de acționari sunt destinate EnergoNuclear, filiala SNN responsabilă cu proiectul de construire a reactorilor 3 și 4 ai centralei Cernavodă, și RoPower Nuclear SA, implicată în planul de instalare a reactorilor modulare mici (SMR) de concepție americană la fosta termocentrală pe cărbune de la Doicești.

Astfel, în bugetul din acest an se include acordarea unei prime tranșe de împrumut către EnergoNuclear, în valoare de 259 milioane lei, și majorarea cu 111,1% (250 milioane lei) a aportului suplimentar al SNN la capitalul RoPower Nuclear SA, de la 225 la 475 milioane lei. SNN deține 50% din acțiunile RoPower Nuclear, iar cealaltă jumătate este deținută de Nova Power&Gas. Cele mai semnificative reduceri sunt cele referitoare la proiectul de retehnologizare a unității 1 (-143,6 milioane lei) și construirea instalației de detritiere (-34,7 milioane lei), cauzate de întârzieri în implementarea contractelor.

Retehnologizarea Unității 1 înseamnă încă 30 de ani de operare după anul 2029, la mai puțin de jumatate din costurile unui reactor nuclear nou. Concret, înseamnă încă 30 de ani fără emisii de CO2. Din punct de vedere al costurilor, implicit al impactului ulterior în piață, un studiu NEA-OECD confirmă că prelungirea duratei de viață a unităților nucleare are cel mai mic cost dintre toate sursele, inclusiv surse regenerabile, de CO2 (35 USD) comparativ cu energia eoliană (50 USD) și energia solară (94 USD).

Pentru proiectul unităților 3 și 4, Nuclearelectrica plănuiește să ofere EnergoNuclear împrumuturi în total de până la 841 milioane lei (aproximativ 169 milioane euro), care vor putea fi ulterior convertite în acțiuni. Acest lucru vine în contextul în care necesarul estimat pentru finanțarea lucrărilor preliminare la proiect a fost majorat cu aproape 90%, ajungând la 350 milioane euro. Restul finanțării va proveni parțial de la agențiile de credit de export din Canada (credit de 75 milioane euro) și SUA (împrumut de 46,07 milioane euro). Diferența până la suma de 350 milioane euro, adică aproximativ 60 milioane euro, va fi acoperită fie prin majorarea capitalului social de către SNN, fie prin obținerea unui împrumut de la aranjorul financiar desemnat în acest sens, conform unui document emis de Nuclearelectrica. Compania are în plan și o ajustare ușoară a bugetului de venituri și cheltuieli pentru 2024, cu o reducere de 5% a profitului net anticipat pentru anul în curs, de la 1,272 la 1,208 miliarde lei, ca urmare a diminuării cu 2,1% a prognozei de venituri, de la 4,661 la 4,563 miliarde lei, și cu 0,8% a celei de cheltuieli, de la 3,151 la 3,127 miliarde lei. Scăderea veniturilor este generată de o cantitate mai mică de energie electrică vândută, determinată de o producție mai redusă și de operarea celor două centrale nucleare la o capacitate inferioară celei estimate inițial, pe fondul unei ușoare scăderi a prețului mediu de vânzare comparativ cu cel estimat inițial pentru BVC 2024, conform explicațiilor oferite de SNN.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4669 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Firma capusa a baietilor destepti clujeni (!) un sereleu local ‘nowa power & gas’ s-a lipit (pe timpul cui?) taman de mamutul statului roman Nuclerarelectrica. Avea oare nevoie Nuclerelectrica de maruntisul cu care a veni ca parte la afacere acel sereleu clujean? Cica vindeau apoi curentul produs la Cernavoda sereiurilor de prin Galati sau Braila. Acum se pare ca acei baieti si-au extins prezenta la tovarasia cu statul dar tot pe bani putini la participare. Si ne miram de ce Nuclearelectrica nu are bani de retehnologizare.

  2. CE VREȚI DOMNILOR -FIRMA CLUJEANĂ -PERFECT ROMÂNEASCĂ-TERE-KOKORO DOKOMOKOȘ ,GHIYULA -CUM SĂ LĂSAȚI CHINEZILOR,CĂ DACĂ ERAU CEI CU OCHII OBLICI -ACUM FUNȚIONAU 4 REACTOARE IAR ENERGIA AJUNGEA LA ȚUGULANI PREA IEFTINĂ,PREA BUNĂ ! VIVAT CAPITALISMUL!

  3. ahahahah… 169 milioane de euro, luati pe credit, sunt numai proiectele… costul de constructie al unui reactor deja depaseste 8 miliarde de dolari, si vorbim aici de unitatile alea standardizate de 700 MWh pe care le produce RosAtom. Noi probabil o sa optam pentru alea de la Toshiba la dublu pret, sau daca ne da voie stapanu’ licurici alea frantuzesti

  4. Ma mir ca ati dat costul de productie, de 2x mai mare la eolian si de 3x mai mare la fotovoltaic, sa inteleaga si avocatii usereisti. Transmiteti sanatate lui Ursula de la Ojdula !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.