Putin, în Vietnam pentru o vizită oficială

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit joi în Vietnam pentru o vizită oficială în această ţară care este un partener al Moscovei încă din perioada sovietică, au informat agenţiile de presă ruse, scrie AFP.

Aceasta este a cincea vizită a lui Putin în calitate de preşedinte în Vietnam.

Înainte de Vietnam, Putin a efectuat o vizită în Coreea de Nord, unde a încheiat miercuri un acord de apărare reciprocă cu Phenianul.

După vizita în Coreea de Nord, efectuează prima sa vizită de stat după mai bine de un deceniu în această ţară pe care o consideră un aliat istoric, transmite EFE.

Potrivit presei de stat vietnameze, preşedintele Putin va ajunge miercuri la Hanoi şi va fi primit joi la Palatul Prezidenţial de principalele autorităţi ale ţării, inclusiv de secretarul general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong, care, în luna martie, l-a invitat pe şeful statului rus să viziteze Vietnamul.

Preşedintele Vietnamului, To Lam, a declarat, luni, într-o întâlnire cu ambasadorul rus Ghenadii Bezdetko, că vizita preşedintelui Putin este o „o piatră de hotar importantă” şi că Vietnamul a considerat întotdeauna Rusia una din priorităţile sale de politică externă, a indicat ziarul Tuoi Tre.

Ultima vizită de stat în Vietnam a şefului statului rus a avut loc în 2013. Preşedintele Putin a mai fost în Vietnam şi în 2017, pentru a participa la summitul liderilor Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific, care a avut loc în oraşul de coastă Danang.

Nu au fost făcute publice punctele de pe agenda discuţiilor celor doi lideri, deşi este de aşteptat ca aceştia să aprofundeze subiectul acordului de Parteneriat Strategic Cuprinzător, gradul maxim de relaţii diplomatice pentru Vietnam, care menţine acest nivel cu alte şase ţări, printre care China şi Statele Unite.

Vizita, al cărei anunţ a fost amânat până luni, deşi zvonurile circulau de câteva săptămâni bune, este trăită cu mare aşteptare în Vietnam, unde liderul rus se bucură de popularitate în rândul multor vietnamezi, în special al celor care au trăit vremurile grele ale războiului şi perioada postbelică, în care sprijinul sovietic s-a dovedit esenţial.

Vizita preşedintelui Putin vine la câteva zile după împlinirea a 30 de ani de la semnarea Tratatului privind Principiile Relaţiilor Amicale între cele două ţări, acord pe baza căruia au fost reluate relaţiile bilaterale după dezmembrarea Uniunii Sovietice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

9 Comentarii

  1. Ma lasa memoria…cine pe cine a slabit in Vietnam? Parca tot razboi proxy a fost si cam aceiasi actori pe care ii vedem si azi. Iar poporul ales pentru experiment a suferit multe, multe victime.

  2. Parcă prin aceste zone, a fost in vacanta de lux și plăvanul nesimțit, nu îmi amintesc corect.

  3. Hegemonul și-a exprimat nemulțumirea față de această vizită.. Către cei pe care i-au ars cu napalm.. !!??
    Normal tupeul?

  4. Americanii au incercat sa-i convinga pe Vietnamezi sa contramandeze vizita lui Putin- asta, dupa ce au auruncat milioane de bombe si au cauzat moartea a milioane de Vietnamezi; trebuie sa ai o mega-doza de nesimtire pentru asemenea demers „diplomatic”. Si e asa de clar-Vietnam a supravietuit datorita Rusiei.

  5. @Navra… :

    Vietnamul are relatii bune si cu SUA. Politica externa a Vietnamului este una de stricta neutralitate. Marele inamic al Vietnamului nu sint SUA ci este China. Chiar crezi ca relatiile dintre Rusia si China sint cele duioase?

  6. Am vizitat Vietnamul pentru 2 luni, în 2018/2019. După Saigon, am petrecut o mare parte din timp pe Riviera Vietnamului,la Nha Trang. Majoritatea covârșitoare a turiștilor acolo erau fie ruși ( cei mai numeroși), fie chinezi. Turiștii occidentali sau americani nu prea erau, am întâlnit în 2 luni doar două cupluri de francezi și atât. Am tras concluzia că importanța legăturilor economice ale Vietnamului cu China și Rusia este maximă, că sectorul turismului spre exemplu bazandu-se într-o măsură esențială pe vilegiaturiștii ruși sau chinezi.

  7. Lui Anonim 8:45..
    Nu consider relațiile rușilor cu chinezii ca fiind duioase. Cine nu cunoaște chinezii riscă să aibă greșeli în relațiile cu ei.. Rușii îi stiu bine și de secole.. Însă mai important să ai relații bune fără să-ți vâri nasul în treburile prietenului ceea e nu realizează Yankee..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.