Rata inflației crește ușor dar sigur

A Russian trader looks into computer screens during the session at MICEX stock exchange in Moscow, December 15, 2004. Once Russia's largest listed firm, YUKOS is now worth less than $2 billion, down from a peak of over $40 billion last year and its shares slumped another 12 percent before being suspended from trade by Moscow's MICEX exchange. REUTERS/Alexander Natruskin

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 4,1% în luna aprilie, după 4% în martie şi 3,8% în februarie, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 4,3% comparativ cu aprilie 2018, iar produsele nealimentare cu 3,13%, a anunţat institutul Național de Statistică (INS). Preţurile serviciilor s-au majorat cu 3,11%. Cele mai mari creşteri de preţ de la începutul anului au fost înregistrate la cartofi (32%), legume şi conserve (13%), citrice (10%). Ţigările s-au scumpit cu 4,67%, combustibilii cu 5,56%, iar fructele cu 4,77%. Creșterea consemnată la cartofi se justifică prin faptul că în aprilie s-au pus în vânzare cartofii noi la prețuri de aproape 20 de lei/kg.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,4%. Inflaţia lunară a ajuns în aprilie la 0,61%, după ce alimentele s-au scumpit cu 0,68% faţă de martie, produsele nealimentare cu 0.53%, iar serviciile cu 0,72%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2018 – aprilie 2019) faţă de precedentele 12 luni (mai 2017 – aprilie 2018), calculată pe baza IPC, este 4,3%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 4,1%. Ținta BNR este de 2.5% +/- un punct procentual.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4669 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Sunt curios cum e stabilit la produsele nealimentare inflatia. Cand mergi in orice magazin de mobila vezi reduceri, luna de luna chiar si 30% din pret. La incaltaminte la fel. La produse de telefonie, IT la fel. Preturile scad foarte repede. Ma intreb la ce produse se raporteaza desteptii de la INS? Am asa o senzatie ca le place sa mentina acest indice sus, ca asa poti avea si o dobanda de politica monetara ridicata si un ROBOR ridicat si asta inseamna bani reali extrasi din buzunarele fiecarui roman mai mult decat ar trebui.

  2. unde ai vazut cartofi noi cu 20 lei/kg? poate vrei sa spui 4,5 lei/kg? este drept ca sunt si niste saci de 2-2,5 kg a caror pret nu ma intereseaza pt. ca sunt mici, deci greu de curatat si pretul mare pt. ca sunt ambalati…insa n-am inteles de ce te jelesti, in Romania sunt si oameni cu ifose, cu servitori pe care ii atrag preturile mari, nu ar cumpara daca sunt mici. O recomandare mergi in supermarket inainte de a scrie un articol econmic, dar iti dau un pont preturile difera de la un magazin la altul, daca inainte de Paste un anumit Jidvei costa 68 de lei, dupa s-a scumpit la 73 de lei, dar intrand in al supermarket l-am gasit cu 64 de lei. Te intreb s-a scumpit sau s-a ieftinit? Eu zic ca este in functie de marketingul fiecarui magazin.

  3. un sac de cartofi noi costa 21,99 lei numai ca are CINIC KILOGRAME, deci costa 4,39 lei UN kilogram

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.