Referendum pentru modificarea Constituției în Republica Moldova

Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv proiectului de lege pregătit de Partidul Liberal Democrat pentru modificarea Constituției astfel încât șeful statului să fie ales direct de popor.

De asemenea, în acest context Parlamentul este obligat să stabilească data organizării acestuia și să aloce banii necesari pentru desfășurarea lui. Asta în cazul în care Comisia Electorală Centrală hotărăște inițierea referendumului.

Astfel, Comisia Electorală Centrală a recepționat deja la 5 noiembrie setul de documente în vederea înregistrării unui grup de inițiativă civică pentru desfășurarea referendumului republican constituțional. Grupul de inițiativa propune și supunerea la vot a propunerii ca numărul deputatilor să se reducă de la 101 la 71.

După înregistrarea grupului de inițiativă, membrii acestuia vor primi legitimații și listele de subscripții pentru semnături. Acestea urmează a fi colectate în cel mult trei luni. Ulterior, CEC va verifica procedura de colectare și calitatea semnăturilor.

Potrivit procedurii, urmează a fi colectate câte cel puțin 20.000 de semnături de la locuitorii a jumătate din numărul unităților administrative de nivelul întâi , adică din cele 35 de raioane.

Curtea a statuat că proiectul de lege constituţională privind revizuirea Constituţiei poate fi supus referendumului după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei de modificare a Constituției, cu respectarea considerentelor enunţate în partea descriptivă a avizului. În acest sens, Curtea a statuat că, în cazul iniţiativei civice de revizuire a Constituţiei, termenul de 6 luni în interiorul căruia proiectul de lege constituţională nu poate fi adoptat, include perioada de după înregistrarea la Comisia Electorală Centrală a grupului de iniţiativă, colectarea semnăturilor şi verificarea listelor de subscripţie.

Mandatul actualului presedinte Nicolae Timofti expira in martie 2016. Prin urmare, nioul sef al statului va fi ales prin vechea procedura, de catre Parlament. Se anunta momente extrem de dificile. Timofti a fost ales în 2012, după ce Republica Moldova a fost condusă de președinți interimari vreme de doi ani și jumătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.