RetuRO, anunţ. Ce facem cu ambalajele din plastic mai departe

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR), a transmis vineri că oamenii vor putea returna ambalaje de plastic fără dop sau capac ataşat de recipient şi după data de 3 iulie.

„Directiva UE privind plasticul de unică folosinţă, transpusă în legislaţia din România prin Ordonanţa de Guvern nr. 6/2021, care prevede data de 3 iulie 2024 ca termen de la care se introduc pe piaţă doar tipuri de recipiente de băuturi care respectă cerinţa de a avea dopurile şi capacele ataşate în timpul etapei de utilizare, nu aduce modificări în modul de returnare a ambalajelor de către consumatori în cadrul SGR. Din punct de vedere tehnic, aparatele RVM pentru colectare automată sunt setate pentru a recunoaşte şi a accepta recipiente cu sau fără dop. În ceea ce priveşte colectarea manuală, criteriile de acceptare rămân aceleaşi. RetuRO le reaminteşte consumatorilor că recipientele returnate nu trebuie să fie deformate, să aibă codul de bare şi simbolul ‘Ambalaj cu Garanţie’ vizibile pe ambalaj şi să fie golite de conţinut”, se arată într-un comunicat al RetuRO.

Conform sursei citate, ambalajele colectate de la consumatori, fie prin RVM-uri, fie prin colectare manuală, sunt trimise în centrele de numărare şi sortare, unde trec printr-o serie de sisteme de scanare pentru a recunoaşte apartenenţa recipientului la SGR. Ulterior, acestea sunt direcţionate către fabricile de reciclare, unde sunt transformate în materii prime secundare, utilizate pentru a produce noi ambalaje.

Directiva UE privind plasticul de unică folosinţă va contribui şi la îndeplinirea obiectivului de dezvoltare durabilă nr. 12 al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), de asigurare a unor modele de consum şi de producţie durabile, care este parte a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 25 septembrie 2015.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare este o companie non-profit. Astfel, eventualul profit realizat în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

Administratorul SGR funcţionează cu finanţare exclusiv privată şi are rolul de a asigura transparenţa asupra cantităţilor de ambalaje pentru băuturi puse pe piaţă şi returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deşeurilor de ambalaje, în vederea atingerii ţintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Păi ăsta a fost gheșeftul; palmarea de bani. Că nu mai pot ei de grija naturii.
    PS E plin de hopuri, și semenele de rigoare, nu numai pe drumuri dar, mai nou, pe alei. Alei pe unde nu mergeau mașini pînă la 1989, înguste. Cineva marcă banul de cîteva ori cît face. Poate firmele unor lipitori de afișe. Bani din împrunuturi făcute în numele nostru fără să ne-ntrebe cineva, fără a avea vreun folos.

  2. Nu e problema că le colectează. Sa colecteze,dar capacul? Ce treabă are capacul cu asta? Poate vreți să le refolosiți așa , fara reciclare . Bai,asta e plastic. Și nu l-am dorit eu ,că și consumator. L-au dorit hipermarcheturile. Că orice ambalaj din plastic. E mai ușor de manevrat și depozitat. Este vina acestor hapsâni khazari pentru dezastrul cu plasticul.
    Și achzati consumatorul? Nu va e rușine nici măcar la coor,nemernicilor.

  3. Ne aburesc ăștia, cu ur$$ula ‘lii în frunte, cu „grija pentru Mediu”?!
    Ați văzut ce fac cu ambalajele ce vouă vi le cer „curate, ne-deformate”? Le fac-ghem la 3 metri dă voi, în’ăuntrul cotețului dăștept dă selektare dijital-yelektronikă, șî le bagă în saci dă plastic dă poolietilenă, ca să le ducă la ARDERE! Iar prin arderea lor vă bagă vouă în Mediu, la cîțiva kilometri distanță, fum toxic, gudroane, cenuși toxice, etc.
    Colectarea PET-urilor CU DOPURI e o aberație tehnică, plasticul dopurilor e total diferit de PET, și deci ar trebui reciclat diferit (o face „REWE”)!
    Totul e făcut doar ca „praf în ochi”!
    Au înlocuit pungile din polietilenă pentru cumpărături, dar în continuare permit (pe lîngă multe altele asemănătoare, îți trebuie o săptămînă numa’ ca să le enumeri!) folia de plastic metalizată în care se bagă croissanții, par ygzamplu, ce conține infinit mai multe substanțe periculoase pentru Mediu, mai ales că e vopsită de-ți-ia-ochii! Pentru fiecare croissant de 65-85 de grame (ce l-ai putea cumpăra proaspăt-făcut, și la 150-200 gramaj, într-o simplă hîrtie brută, de la brutăria de la colțu’ străzii) bagi în natură o pungă de 10 grame de folie d’-aia, ce o vei găsi intactă și peste 30 de ani cînd îți vei plimba nepoții pă parkurile dă pă haldele dă gunoi – dacă nu dispărem pînă atunci, c’-am distrus Pămîntu’ – și-‘ți dă o chitanță de 15 centimetri lungime de hîrtie îmbîksită COMPLET cu substanță chimică termo-modificabellă. Think again!

  4. Banii de garanție îi dați înapoi dar banii pe ambalajul plătit de mine în costul final al produsului de ce nu-l returnați ??? Bandiților, ne furați banii, vă bucurați la 5-10 bani/recipient înmulțit cu sutele de milioane, vă umpleți de bani pe cârca noastră. HUUUOOOO !!!

  5. Domnilor nestiutori(prosti) sticla nu este un obiect=ambalaj,este un material din care se realizeaza ambalaje

  6. vorba multa, bani multi invartiti, treba jumi juma, ca la Roemanika.Intru neam prrostia ambelor neamurri ce o locuiesc.
    Prrofesionistii gunoaiele scurrma dupa ambalaje SGR si lasape langa containere MIZERIE ca la usa corrtului (n-am gasit alta rima) inclusiv si mai ales sticlele, dozele si PET-urile FARA sigla SGR.
    Capii lor, interrlopii, nu au nici macarr intelegerrea fata de sarrmanii neamului prroprriu sau al romanilor si, si, de jmekerri, isi pierrd timpul sa rracaie sigla si-sau codul de bare. In felul acesta micsoreaza sansele ca un AMBALAJ returnabil sa fie RETURNAT.

  7. Stiti cum se numesc cetatenii responsbili care recicleaza? PETIFICATORI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.