RISE Project: Udrea, în afaceri cu libanezii filați de SRI

Elena Udrea susține că Serviciul Român de Informații (SRI) a vrut să elimine din piața cerealelor o companie cu acționariat străin pentru a favoriza marii comercianți de grâne. RISE Project a descoperit că firma la care face aluzie Udrea a făcut afaceri atât cu ea, cât și cu familia lui Traian Băsescu.

CE SPUNE UDREA În interviul acordat Hotnews la sfîrșitul săptămînii trecute, Elena Udrea a făcut referire la societatea Agro Chirnogi, parte din consorțiul de firme Maria Group. Proprietarul consorțiului, cetățeanul libanez Jihad El Khalil, este anchetat de DIICOT pentru spălare de bani și constituire a unui grup infracțional organizat.
Udrea susține că ar fi aflat personal de la Alina Bica, fostul procuror-șef al DIICOT, că generalul Florian Coldea, director interimar al SRI, ar fi făcut presiuni într-o anchetă oficială pentru a elimina din piață o firmă cu acționariat străin. Astfel, spune Udrea, SRI ar fi acționat în beneficiul marilor traderi de cereale.
RISE Project a analizat documente care arată că interesele Elenei Udrea s-au intersectat cu cele ale grupării El Khlail chiar la firul ierbii, pe terenul agricol de la Nana, aflat în proprietatea familiei Băsescu.
Elena Udrea povestește cum Culiță Tărîță, un vechi partener al libanezilor din gruparea El Khalil, a rugat-o în anul 2013, să îl informeze pe președintele României că generalul Florian Coldea, pe atunci prim-adjunct al SRI, face presiuni într-un dosar instrumentat de DIICOT. Înainte de a-l informa pe șeful statului, Elena Udrea pretinde că a confruntat informația cu Alina Bica, pe atunci procuror în dosarul comercianțiilor libanezi de cereale.
FRAGMENT DIN INTERVIUL ACORDAT HOTNEWS
Elena Udrea: “M-am dus la doamna Bica si am intrebat-o daca poate sa fie adevarat ce mi-a spus domnul Culita Tarata, Dumnezeu sa-l ierte, ca sa nu merg sa spun un lucru macar neverificat inainte. Doamna Bica mi-a spus ca este adevarat, ca se fac presiuni asupra ei in acest dosar pe care nu stiu cum il coordona sau ce facea in calitate de consilier al procurorului general, si ca se mai fac presiuni – nu stiu daca atunci mi-a spus sau ulterior – dar mi-a spus si asta, in dosarul lui Ioan Nicolae. “
Hotnews: “Presiuni din partea cui?”
Elena Udrea: “Din partea generalului Coldea.”

CE NU SPUNE UDREA În același an, în octombrie 2013, Elena Udrea a intrat în afaceri cu una dintre companiile conectate la Culiță Tărîță și, prin mijlocirea acesteia, chiar cu Jihad El Khalil, scrie RISE Project. Fosta consilieră prezidențială a devenit reprezentantul oficial al familiei Băsescu în cazul terenului achiziționat de fiica președintelui, Ioana Băsescu, în localitatea Nana. Din documentele financiare rezultă că firma nou înființată a Elenei Udrea, Agro Green Nana, a încheiat un contract de consultanță pentru cele 290 de hectare cu administratorul Insulei Mari a Brailei, Agricost – o firmă apropiată familiei lui Culiță Tărîță, decedat între timp.
Pentru acest contract, Agricost a încasat de la Elena Udrea o primă tranșă de bani în valoare de aproximativ 91 de mii de lei. Agricost nu a lucrat însă direct terenul familiei prezidențiale, administrat de Elena Udrea ci, așa cum o arată aceleași documente, a subcontractat lucrarile de la Nana libanezilor de la Agro Chirnogi pentru suma de 44 de mii de lei. Aceștia sunt cei care au pus primul răsad pe terenul familiei Băsescu din județul Călărași. Anul trecut, în campania de primăvară, Elena Udrea a mai trimis în conturile Agricost alți bani, 225 de mii de lei. Jihad El Khalil nu a mai preluat însă lucrările, ci un alt furnizor tradițional de cereale al libanezului.

Mai multe detalii despre acest caz pe riseproject.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.