România, în topul țărilor cu cea mai mare inflație

Rata anuală a inflaţiei în zona euro şi Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în luna octombrie, însă România se numără printre ţările UE cu cea mai ridicată rata anuală a inflaţiei, arată datele publicate, vineri, de Eurostat.

În luna octombrie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut până la 3,6%, de la un nivel de 4,9% în luna septembrie. Ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (9,6%), Cehia (9,5%) şi România (8,3%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Belgia (cu o inflaţie anuală negativă de minus 1,7%), Ţările de Jos (cu o inflaţie anuală negativă de minus 1%) şi Danemarca (cu o inflaţie anuală negativă de minus 0,4%).

Comparativ cu luna septembrie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 22 state membre, inclusiv în România, de la 9,2% până la 8,3%, şi a crescut în cinci ţări.

De asemenea, datele Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 4,3% în luna septembrie, până la 2,9% în luna octombrie. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea preţurilor la servicii care au înregistrat un avans de 1,97 puncte procentuale, urmate de preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări care au crescut cu 1,48 puncte procentuale. În schimb, preţurile la energie au scăzut cu 1,45 puncte procentuale.

Banca Centrală Europeană vrea să menţină inflaţia la 2% pe termen mediu şi a majorat dobânda de referinţă la un nivel record pentru a încetini ritmul de creştere a preţurilor, însă înăsprirea politicii monetare a avut drept efect şi încetinirea creşterii economice în zona euro.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna octombrie la 8,07%, de la 8,8% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 8,66%, cele nealimentare cu 6,24%, iar serviciile cu 12,20%.

Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2023 comparativ cu luna octombrie 2022 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 8,3%.

Banca Naţională a României (BNR) a menţinut la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a majorat-o la 4,8% pe cea pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate luna aceasta de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Comparativ, în luna august, BNR estima o inflaţie de 7,5% pentru finalul anului 2023 şi una 4,4% pentru sfârşitul lui 2024.

De asemenea, BNR anticipează că rata anuală a inflaţiei va urca la 7,7% la finalul primului trimestru din 2024, urmând să coboare la 6,8% la sfârşitul trimestrul II al anului viitor, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei, ediţia din noiembrie 2023.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. România africană!…unii se plimbă cu jet-uri de milioane, alții cu ceasuri de sute de mii de euro!…exact că în Africa!…
    Votați Pătrunjelul!…

  2. normal..
    oamenii isi lasa furata valoarea muncii cel mai usor
    fara sa responsabilizeze guvernul pentru cheltuielile nesabuite
    IMPRUMUTURILE FOLOSITE PENTRU INVESTITII CE NU FAC BANI PENTRU ROMANI PRODUC INFLATIE
    Pina si construitul de case se face cu materiale din import….
    cind nu mai esti in stare sa produci nimic…platesti

  3. La fel Romania este tara cu cresterea economica cea mai ridicata din Europa ,dar ne inprumutam la bancile straine tot timpul. Nu se gasesc bani niciodata pt. pensii si salarii,pt. tot ce se incearca sa se faca in Romania la fel ,nu sint bani ,asta este raspunsul dat de guvernanti .In schimb cum se pune problema sa se mai cumpere ceva armament din America ,sau sa le trimitem ukrainienilor ceva ajutoare ,imediat se gasesc bani.Cum o fi si asta ,nimeni nu intelege !

  4. minte ajtia domnule, la noi curge doar lapte cu miere de la chiuveta si covrigi pe alese de la cainii sterilizati de pe strada

  5. E limpede pentru toată Planeta Mer🌈, ba chiar și pentru întreg Sistemul paraSolar:
    Colonia Eșuată cu PESTE 160 miliarde coco datorie externă e în FALIMENT.
    Eu vă tot spun, da’ voi nu vreți să mă credeți:
    Se ține batista pe țambal până după alegeri.
    Apoi, Rat’sChild va MUTA DECISIV și ne va cumpăra și pe noi, ca pe Urcaci.
    Că e tot mai mare nevoie de MATERIE PRIMĂ proaspătă pentru tocătorul din Urcaca, măRog…🤮

  6. performantele pe fondurile de investitzii americane cu exceptia High Tech IT…sint comparabile cu dobanzile de la banca acum…
    cam nasol…
    ce sa faci..sa mai tzii banii de pensii in actiuni…cu risc ridicat sau scoti banii si ii pui pe depozit in banca…
    bun si de aici ce ai facut…
    inflatzia creste…
    problema e in ce bagi banii…sa ii salvezi de inflatie
    poate ca in Yuani chinezesti…China creste deoarece produce ORICE si ORICIT ? sau resurse ai alora din BRICS…
    se schimba lumea…se vede cu ochiu liber
    sa dai 2000 USD pe uncie de aur deja este neobrazare…unde s-a ajuns cu inflatzia…

  7. sunt disperati ca romanii nu saracesc cum vor ei, pentru a renunta la proprietate. romanul saracul indura si strange bani. de aia vor sa interzica numerarul. sa nu mai poti economisi. noua oranduire satanica va fi digitalizata, iar creditul va fi temporar, cu limita. nu consumi il pierzi! astfel, acesti dementi, nealesi de oameni, se asigura ca NU iti vei parasi CONDITIA DE SCLAV. iar sclavul se supune de foame! pricepeti? cand publicati asemenea MIZERII, ganditi-va la copiii vostri. ati pierdut banii fizici, in buzunarul vostru, si proprietatea, nu mai aveti NIMIC. sclavul va fi drogat. va fi otravit, tratat, sa fie „fericit”. asta vreti, mah, pentru urmasii vostri?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.