Rusia dă noi semnale Occidentului despre confruntarea nucleară

Vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov a susţinut marţi că dacă Occidentul subestimează determinarea Moscovei, acest lucru ar putea conduce la consecinţe „tragice şi fatale”, întrucât Statele Unite şi aliaţii lor se confruntă cu o putere nucleară.

Potrivit diplomatului rus, Occidentul deja a subestimat „pregătirea Rusiei de a se apăra şi de a-şi urmări interesele în orice situaţie”. „Nici nu vreau să mă gândesc că această subestimare ar putea deveni tragică şi fatală”, a indicat el în timpul unei conferinţe la Moscova, adăugând că Occidentul a ales confruntarea cu o putere nucleară majoră.

„Există diferite modalităţi de a răspunde acestei situaţii, retorice şi practice. Noi avem resursele de a transmite Occidentului semnale la capitolul descurajării nucleare, chiar şi în lipsa dorinţei adversarilor noştri de a purta un dialog calm. Dar există un pericol, acesta nu poate fi subestimat, ca partea lor să facă o greşeală. Noi vom încerca să nu facem (o greşeală)”, a explicat vice-ministrul rus de externe.

„Misiunea noastră comună este de a preveni ca lumea şi, în primul rând, lumea multipolară, să alunece către haosul nuclear”, a insistat Serghei Riabkov.

Întrebat la respectiva conferinţă dacă Rusia îşi mai poate asigura securitatea nucleară într-o perioadă a competiţiei în domeniul Inteligenţei Artificiale, el a susţinut că progresele făcute de Rusia în descurajarea nucleară vor garanta securitatea acestei ţări „decenii la rând de acum înainte”.

Declaraţiile sale vin la o săptămână după ce tot el a anunţat iniţierea unei revizuiri a doctrinei nucleare a Rusiei, având în vedere deteriorarea situaţiei internaţionale de securitate, în mare măsură ca urmare a reacţiei Occidentului faţă de conflictul din Ucraina.

El a subliniat atunci că experienţa acumulată în campania militară din Ucraina şi analiza modelului de comportament al Occidentului „arată că este necesară clarificarea anumitor parametri care se aplică situaţiilor descrise atât în doctrina militară ca atare, cât şi în fundamentarea politicii publice la capitolul descurajării nucleare”.

Vice-ministrul Riabkov a precizat că această activitate „este în desfăşurare, dar nu s-a încheiat”, şi deocamdată nu pot fi anunţate „termene, obiective sau programe ale acestei activităţi”. „Specialiştii noştri responsabili cu componenta nucleară în sistemul militar al Rusiei urmăresc în primul rând să asigure că această activitate se desfăşoară sistematic şi cu maximă responsabilitate”, a insistat el.

Aşteptarea Rusiei este ca atât partenerii, cât şi adversarii ei să „înţeleagă bine semnificaţia pe care o acordăm factorului de descurajare nucleară”, a mai menţionat diplomatul rus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat mai devreme luna aceasta că Rusia nu are nevoie să folosească armele nucleare pentru a câştiga conflictul din Ucraina, şi că nu vede existenţa unor condiţii pentru folosirea armelor nucleare, aşa cum sunt ele prevăzute în doctrina militară a Rusiei, deşi nu a exclus revizuirea acestei doctrine.

Doctrina militară a Rusiei, publicată în anul 2020, prevede posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unui atac asupra Rusiei cu astfel de arme ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui atac cu arme convenţionale însăşi existenţa statului rus este ameninţată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

14 Comentarii

  1. e timpul sa copieze cuvant cu cuvant doctrina militara a americanilor, aia care prevede si posibilitatea atacurilor preventive

  2. Pai daca au atatea rachete nucleare si nu le e frica de nimeni, de ce au declansat razboiul in Ucraina unde au pierdut sute de mii de oameni??

  3. Satan Occidentul isi sapa singur groapa. Va impinge lumea intr-un razboi termonuclear din care acesta va iesi facut tandari. Ursul le va veni de hac. Aliluia.

  4. Minunat și la UE se ”negociază” tripleta războinică….. O să fie foarte cald în toamnă, acu nu știm care va fi sursa de căldură , soarele sau ”lumina” venită de la: Bruxelles, Washington , Moscova și Beijing… Vom vedea cine are ceva de spus pe Terra, soarele sigur are răbdare poate astepta câteva milioane de ani, vedem restu ce or să facă câtă răbdare au…

  5. E important ca nu au pus femeia de serviciu Sugarova sa declare ineptiile cu arma nucleara, au pus alt saltimbanc de la externe, sa anunte viitoarea posibila disparitie a poporului rus si colonizarea pamanturilor nelocuite ale ex- Rusiei cu chinezi si indieni

  6. E frustrant pentru gaska KGB care conduce azi Rusia ca dupa o operatiune militara Z de ‘3 zile’razboiul dureaza de aproape 3 ani si va dura inca 7 ani,pentru ca nimeni nu e impresionat de amenintarile nucleare ale Rusiei

  7. Si totusi… Cupola KGB-ista ce a ingenuncheat Rusia si incearca sa faca acelasi lucru cu fratii lor, ucrainienii, si asa mai departe, declara sus si tare ca nu vrea sa foloseaca armele nucleare, dar se pregateste cu sarg pentru aceasta. Cu distorsionarea logicii si a limbajului politic suntem obisnuiti de mult printre satrapii acestui vetust si agonizant imperiu. Ca sa-si apere pielea au gasit un dusman din afara, Occidentul, cu civilizatia, cultura, viata, prosperitatea, dar inca le mai scapa din interior revolte. Ceea ce s-a intamplat zilele trecute in Daghestan a fost un semnal cumplit pentru Cupola terorii. Organizatorii luptelor au fost urmasii guvernatorului provinciei care a asigurat cu devotament tradator pentru natie, carnea de tun ruseasca in luptele din Ucraina. Tinerii si-au asumat destinul, si-au asumat martiriul. Prin ei Daghestanul a tras un semnal. Tot zilele trecute, opozitia care n-a putut fi casapita, din afara, a organizat un samit de uniune a fortelor intru crearea unei alternative care sa duca la capitularea guvernului criminal. Asa ca pana la teroarea atomica peste frati mai sunt niste chestii de rezolvat acasa. De aici vine pericolul cel mare. Prin urmare sa vadem ce se va mai putea distorsiona… Cei 350 000 de gealati din Garda lui Putin incep sa aiba serios de furca. Poate se trezeste din somn si acest popor caruia i s-au taiat cu cruzime coardele vocale si i s-a anihilat vointa.

  8. Pentru pacea și bunăstarea celor opt miliarde de oameni,precum și pentru refacerea mediului natural care în curând nu va mai putea întreține viața din cauza distrugerii cauzate de ignoranța și lăcomia unor criminali împotriva umanității sunt de urgență extremă oprirea tuturor conflictelor,a înarmărilor, desființarea tuturor blogurilor militare și economice, gen NATO și UE, așezarea tuturor la masa negocierilor cu respectarea prevederilor dreptului internațional.
    Niciun stat mai presus de alt stat, oricare ar fi acesta de pe Pământ!
    Fără clase sociale, fără bogați și săraci, fără sclavie, fără imperialism !

  9. Intr-o tara in care Inteligenta (?) Artificiala iti pune la McDonald’s sunca pe inghetata (ca intr-un articol de acum vreo doua zile) nu m-as mira nici ca un porumbel in zbor sa fie confundat cu o racheta ca cea din imagine si sa fie declansat „balul cu artificii” …

  10. La ce poti sa te mai astepti din partea gastii de dementi de la Kremlin? Asta este preocuparea lor capitala: cum sa omoare mai multi oameni si cum sa desertifice Europa si SUA.
    SUNT IRESPONSABILI……[Rumburak]

  11. Occidentul minte,Occidentul provoacă . Indiferent ce spun occidentalii,se vede de pe luna ce fac gunoaiele khazare,cu toate organizațiile sataniste. Cate materii prime au supt din toată lumea ,lăsând țări sărace și popoare înfometate în toată lumea. Sper că lucrurile sa se schimbe și Occidentul sa fie pus cu botul pe labe. Odată și odată trebuia să se întâmple asta

  12. Mahomed spunea ‘Paradisul se afla la umbra sabiilor’,romanii ‘si vis pacem,parabellum’etc
    Intotdeauna o tara plina de trantori, va invidia bogatiile unei tari care stie sa munceasca si va incerca sa o ocupe,vezi,istoric,cazul Rusiei care s-a extins prin cucerirea si jaful altora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.