Rusia va relua producția unor rachete interzise

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va trebui să reia producţia de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, interzise anterior în virtutea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care nu mai este în vigoare, transmit agenţiile AFP şi Reuters.

Statele Unite s-au retras oficial în 2019 din acest tratat pe care-l semnase cu Rusia în anul 1987, acuzând Moscova de încălcarea acordului, acuzaţie pe care Kremlinul a negat-o.

Rusia a impus apoi un moratoriu propriu asupra dezvoltării rachetelor interzise anterior prin tratatul INF, respectiv rachetele care au o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.000 de kilometri.

„Este cunoscut faptul că Statele Unite nu numai că produc aceste sisteme de rachete, dar le-au adus deja în Europa pentru exerciţii în Danemarca”, a declarat Putin vineri la o şedinţă a Consiliului de Securitate al Rusiei. „A fost anunţat recent că ele se află în Filipine. Dar nu se ştie dacă au luat sau nu rachetele de acolo”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Prin urmare, a argumentat el, Rusia trebuie să răspundă. Deci, a indicat Putin, „se pare că trebuie să începem să producem aceste sisteme de lovire şi apoi, pe baza situaţiei reale, să luăm decizii cu privire la locul în care să le amplasăm, dacă este necesar pentru a ne asigura securitatea”.

Mesajul său survine după ce Statele Unite au furnizat Ucrainei rachete cu rază scurtă de acţiune cu care armata ucraineană loveşte ţinte ruseşti, respectiv rachete ATACMS care au o rază de acţiune de 300 de kilometri.

De asemenea, Rusia a avertizat statele occidentale, în special SUA, că riscă o „confruntare directă” cu ea în urma intensificării zborurilor dronelor de recunoaştere deasupra Mării Negre.

Potrivit Moscovei, aceste drone, la fel şi sateliţii de recunoaştere şi avioanele AWACS ale SUA, oferă Ucrainei informaţii despre ţintele ruseşti pe care armata ucraineană reuşeşte astfel să le lovească, iar unele sisteme folosite de Ucraina în aceste atacuri, precum rachetele ATACMS, sunt programate şi dirijate spre ţintă de specialişti americani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

20 de Comentarii

  1. Viitorul anterior:
    eu voi fi înarmat
    tu vei fi înarmat
    el/ea va fi înarmat
    noi vom fi înarmat
    voi veți fi înarmat
    ei/ele vor fi înarmat
    cititi in loc de inarmat,inramat

  2. Salut!
    Niște idioti iresponsabili și deoparte și de alta ! Au armament să distrugă planeta de o sută de ori.
    Să nu se creadă că NATO e mai înțeleaptă decât RUSIA!!! In opinia mea,NU.

  3. Federatia Rusa si excelenta sa dl presedinte Putin sa ia toate masurile pentru a lovi decisiv, ORIUNDE IN LUME !

  4. @Prostia ingroapă Rusia-De ce nu producție de pâine,medicamente,scoli,azile de bătrâni?Se vede că se impute treaba cu Putin.A mai fost un strălucit ,prieten și cu Putin și cu Sarkoszi: Gaddafi .Știe cineva cum a murit?

  5. Prostuțule.20:25..
    Și să vezi că Puțin o sa le facă..și mai performante decât a SUA ..
    Parcul SUA de F 35 sunt varza căci funcționează numai o treime din ele..Cel mai costisitor proiect aruncat motanului sub placa..La mica ploaie aceste avioane sunt ascunse in sărai..
    Apropo din experții Boeing a mai dispărut unul,al treilea..Ceva nu-i bine la hegemon..

  6. Hai, dezaxatilor, atacati odata NATO, nu mai schelalaiti ca un caine batut si uitat in ploaie! O natie de clovni mujici tristi!

  7. Cumva Rusia considera Marea Neagra teritoriul rus, nu mai poate nimeni folosi spatiile aeriene si navale internationale ,acestia au depasit orice limita a bunului simt,numitii porcime rusa !

  8. Nimeni nu-si doreste razboi dar nici alternativa cedarii de teritorii ucrainiene rusilor nu este viabila. Daca Occidentul ar fi intervenit hotarat in 2014 atunci rusii nu ar fi avut curajul sa declanseze invazia din 2022. Orice cedare din partea Occidentului este vazuta ca o slabiciune de catre rusi si o invitatie la continuarea actiunilor de acaparare de noi teritorii. Pentru rusi orice incetare a focului ar fi doar o pauza de pregatire inaintea unei noi invazii. Este necesar sa fie trimisi in coltul lor si tinuti acolo.

  9. Numai dobitocii sau înregimentații nu recunosc că Rusia este în perfectă stare de victimă a extinderii acestui organism militar ce duce războaie peste tot în Lume sub pretext de apărare a democrației și de scut împotriva invaziei rusești, care de abia de acum are legitimitate :
    Nu poți veni noaptea să te kci sub geamul unuia și să-l trezești din somn ca să-ți dea hârtie igienică ! 😎 😉

  10. Rachetele astea sunt exact pentru destinația Europa, fiindcă de aici a început deja agresiunea împotriva Rusiei, la comanda SUA. Iar americanii stau liniştiți, la 8000km distanță, şi urmăresc propriul război, în care nu participă niciun soldat de-al lor, la televizor.
    Aşa e când eşti slugoi.

  11. Ma declar surprins ca au avut curajul sa traduca integral articolul si sa precizeze ca SUA au fost primele care s-au retras, si tot SUA au fost alea care au oprit inspectiile reciproce… ma asteptam de la prestituatele de propaganda sa umble cu minciunile obisnuite. Probabil bate vant de schimbare de la licurici, sau de ciuperci radioactive si au inceput sa-si revizuiasca minciunile editoriale

  12. „dar nici alternativa cedarii de teritorii ucrainiene rusilor nu este viabila”

    Neviabila a fost convietuirea, ukrainii sunt palestinieni Europei. Putin stie bine ca nu poate exista pace, asa ca merge pe distrugerea oricarei locuinte ukrane. Ukranii raman la darnicii Occidentali, sa le multumeasca cum stiu ei, iar intre cele doua lumi incompatibile va exista o TARA A NIMANUI lunga de 1.500 de km. La acest lucru au contribuit in 2014, pe durata Olimpiadei de la Sochi, nestiutoarele obraznice Hilara Clintona si Vika Nulandovici, la ordinul lui Obama Dinamita, premiat NOBEL.

  13. Foarte corect cum au decis rusii sa faca ,ce pot americanii, cred ca pot la fel de bine si rusii.Acum ramane de vazut care din cei doi va face mutarea de sah mat mai rapida.

  14. Interzise ?
    De ce ?
    Sau mai precis până când ?
    Când s-a retras USA din INF Intermediary Range Nuclear Force treaty ?

    Deci nu zic da spui: Hai sictir !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.