Sâmbăta Morţilor de dinaintea Rusaliilor – Moșii de vară

Cunoscută  sub numele de Moșii de vară, sâmbătă facem pomenire pentru toți cei adormiți din neamul nostru.

Ne putem ruga pentru cei adormiți ori de câte ori vrem sau simțim nevoia, dar sîmbăta este ziua consacrată de Biserica Ortodoxă pomenirii morților, zi liturgică.

În cursul anului bisericesc două sâmbete sunt speciale:  Moșii de iarnă, din  sâmbăta dinaintea Duminicii lasatului sec de carne a Înfricoșătoarei Judecăți  și Moșii de vară, din sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt – Rusaliile.

Slujba în care sunt pomeniți cei adormiți este cunoscută sub denumirea de „parastas”.

Parastasele sunt ierurgii speciale, la care trupul mortului, nefiind de față, este simbolizat prin colivă. Parastasul este slujba prin care noi ne alăturăm, prin rugăciune, celui mort, și ne înfățișăm lui Dumnezeu cu rugăciuni ca El să ierte păcatele celui adormit, scrie crestinortodox.ro.

Sâmbăta  a fost închinată încă din vechime pomenirii morților, întrucât în această zi, Mântuitorul Hristos a coborât cu sufletul la iad pentru a elibera pe cei din veac adormiți, scrie  doxologia.ro.

În unele Biserici Ortodoxe există în practică și o sâmbătă a „Moșilor de toamnă”, care nu este menționată în cărțile de slujbă și de aceea, data ei este diferită de la o zonă la alta. La acestea se mai pot adăuga și ziua de luni după Duminica Tomii, cunoscută în popor și sub denumirea de „Paștele blajinilor”.

Cât privește sâmbetele din perioada Postul Mare, în toate se săvârșește pomenirea celor adormiți.

Colivele pe care le pregătesc femeile au o semnificație teologică profundă, bobul de grâu fiind simbol al învierii.

Sunt totodată expresia credinței în nemurire și înviere, „Adevărat, adevărat zic vouă, că dacă grăunțele de grâu, când cad în pământ, nu va muri, rămâne singur, iar dacă va muri, aduce roadă multă” (Ioan 12, 24). Singurătatea este cruntă atât pentru cei vii, dar mai cu seamă pentru cei morți, ori noi prin rugăciune ne apropiem de cei plecați, îl facem pe Dumnezeu milostiv și iertător (Părintele Virgil Adrian Morărescu).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

4 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.