Sancțiuni pentru inspectorii ANAF: Proiect de modificare a executării fiscale

Inspectorii ANAF pot fi amendați cu sume substanțiale în cazul în care nu urmează procedura corespunzătoare. Un proiect de lege depus în Parlament propune sancțiuni de până la 10.000 de lei pentru inspectorii care nu respectă procedurile stabilite în cadrul acțiunii de executare fiscală.

Conform proiectului de lege în discuție, angajații Fiscului ar putea fi amendați cu sume cuprinse între 2.000 și 10.000 de lei dacă nu demonstrează că au organizat o întâlnire cu un contribuabil supus executării silite, dar care dorește să reeșaloneze plata datoriilor pe o perioadă de 12 luni.

Acest proiect de modificare a Codului de Procedură Fiscală, care a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, urmează să fie analizat de comisiile de specialitate din Senat înainte de a fi supus votului în plen.

Scopul principal al proiectului este acela de a impune sancțiuni inspectorilor fiscali care nu își îndeplinesc corect obligațiile legale. Inițiativa, înregistrată în Parlament cu indicativul B268/2024, vizează reformarea procedurilor de executare fiscală desfășurate de ANAF.

Proiectul propune o serie de modificări importante în ceea ce privește procedurile de executare fiscală inițiate de ANAF conform prevederilor Codului de Procedură Fiscală. Conform articolului 230 al Codului, executarea silită începe prin comunicarea somației de către organul fiscal către contribuabil.

În cazul în care contribuabilul primește o asemenea somație, acesta are la dispoziție 15 zile pentru a alege între două opțiuni. Prima opțiune este de a achita suma datorată, iar a doua opțiune este de a notifica organul fiscal cu privire la intenția sa de a începe procedura de mediere.

Dacă contribuabilul nu acționează conform niciunei dintre variantele menționate anterior, organul fiscal va continua cu măsurile de executare silită.

Un aspect important introdus de proiectul de lege se referă la procedura de mediere. Conform acestuia, organul fiscal are obligația de a organiza o întâlnire cu contribuabilul în termen de maximum 10 zile de la primirea notificării de mediere. În cadrul acestei întâlniri, se va încheia un proces-verbal care va conține soluțiile identificate în urma medierii.

În situația în care contribuabilul nu își achită datoria sau nu solicită facilități de plată în termen de 15 zile de la finalizarea medierii, organul fiscal va continua cu măsurile de executare silită.

Proiectul de lege vine să remedieze situațiile în care organul fiscal nu răspunde sau întârzie răspunsul în cadrul procedurii de mediere, cu consecințe negative și implicații financiare pentru contribuabilii români. Astfel, introducerea sancțiunilor pentru nerespectarea obligației de a organiza întâlnirile de mediere este considerată crucială pentru asigurarea unui proces corect și eficient în cadrul executării fiscale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4655 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Pariez că proiectul NU va trece, toată administrația, mai ales anaf-ul, fiind închinată mănăstirii SECU. Securistul NU răspunde, el îi face pe cetățeni să răspundă. România NU este o republică, este o formă statală cangrenată de interesul primordial și exclusiv al noii nomenclaturi, lăsată să respire de securiști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.