Sătul de bișnițari, și-a aruncat recolta de fasole

Un legumicultor din Dolj s-a filmat aruncând direct din dubă zeci de kilograme de fasole păstăi, nemultumit ca trebuie să o dea la pret de nimic intermediarilor. Gabriel Valentin Magiu a explicat că a aruncat în jur de 5 tone de marfă. ”Vor marfă degeaba cu 3 RON să le dăm la bișnițari de acasă, nu mai bine o aruncăm decât să le dăm? Trebuie să fim uniți cu adevărat fiți uniți!”.

”Sunt legumicultor de peste 15 ani de zile și produc legume în solarii și în câmp. Am acum un hectar de fasole cultivată în spații protejate. În solar am renunțat să o mai recoltez, mai bine o las să se ususce deoarece prețurile sunt atât de mici încât nu îmi convine să o mai vând așa. Mulți au lăsat mesaje că fasolea era stricată, nu, nu era, am lăsat-o o zi, două, nu a luat-o nimeni și am mers și am aruncat-o în câmp. Nu se apropia nimeni să o cumpere la un preț decent și să o dau lor cu 3 lei, eu nici munca zilierilor pe care i-am avut la cules nu mi-o scoteam. Transportul este 500 de lei, ca să culeg fideluța îmi trebuie 10 oameni pe care-i plătesc în total cu 2.000 de lei, plus taxele de piață, eu ies în pagubă, dar eu de ce o mai culeg, cu ce mă aleg? Aici are de câștigat doar samsarul și zilierul. Păi cules, transport, piață, ajung la 5 lei/kg și eu să dau cu 3 lei? Mai bine o arunc!”, a spus supărat legumicultorul doljean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Decât să primească sprijin de la Guvern pentru legume în spații protejate, mai bine autoritățile ar lua măsuri în ceea ce privește importurile din alte țări, crede el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

18 Comentarii

  1. vina e si a oamenilor, a fiecaruia care cumpara de la supermarketuri si de la bisnitari…pentru ca noi i-am adus in starea aceasta pe fiermieri…daca poporul era unit si nu cumpara „ïeftineala” din turcia, altfel ar fi putut si ei sa reziste pe piata…
    deci toata vina e a cumparatorului final…lacomia o vom plati cu sanatatea noastra…

  2. Tu tre sa gasesti un mare lant de magazine nu sa arunci.Pacat de Dumnezeu sa nu donezi la o casa de batrani sau ca se speciale ori la unitati militare. Am înțeles e munca ta, dar fa o donatie nu asasinat.

  3. Nu ti-o primesti nimeni: „la marele lant de magazine, casa de batrani, unitate militara” ti-o resping pe diferite motive, sa nu le strici ghesefturile

  4. Lacomia i-a adus aici! Prin 2003 am avut si eu „aprazar”, mergeam direct la producatori ca sa fie lantul de aprovizionare mai scurt. Aveti ardei grasi si gogosari? Avem, dar nu vindem la bisnitari, mergem noi la piata si vindem. Ei produceau, vroiau sa si vanda in piete la pret de detail. S-au lacomit la profitul intermediarului,care are si el cheltuieli si investitii! Acuma se milogesc de intermediari gen kaufland, profi, si ce o mai fi. Doamne ajuta!

  5. Putea sa doneze Fasolea la vre-un Spital de Bătrâni ! Lua vre-o 15 lei pe kilogram ! Când vrei sa vinzi fasolea cu 50 de lei pe Kilogram nu o vinzi ! Si arunci Fasolea pe Câmp !

  6. -ADEVĂRUL STRICĂ ȘTIRILE! UNDE-I GRĂMADA DE 5 TONE-5 TONE DE „PĂSTĂI OCUPĂ UN VOLUM DE„TIR” ȘI DOMNUL FERMIER NE ARATĂ O CUTIE GOALĂ!

  7. Prin piete in bucuresti se vindea mai in primavara si cu 12-15 ron… in Pucheni tin minte ca am intrebat la un moment dat si era 10 ron, dar sincer sa fiu arata cam urat si sta in saci cu saptamanile, ca rromanul e prea sofistical azi sa mai manance fasole, o arde-n asparagus. Singura sansa sa o vinzi la un pret bun este sa ai acces la desfacere pentru clientul final sau cat mai aproape de el… dar e greu si intermediarul vrea sa ti-o cumpere cu 3 ron ca sa-si acopere si profitul si eventualele pierderi. PS: unitatile militare sa mance de la NATO, iar restul nu vine nimeni sa recolteze pe gratis… ia incearca sa aduci 10-12 copii de la un orfelinat sa culeaga strict pentru propria lor bucatarie, pentru 2-3 mese… te leaga DNA-ul si urla ONG-urile ca ai pus copiii la munca

  8. De ce fasolea nu a dat-o armatei roșii ce luptă eroic in Ucraina?Rușine agricultorului lui pește!

  9. Producătorii locali trebuie sa se unească in Asociații să facă Depozite de Consorțiu cu membri doar dintre producători .SI TOT EI TREBUIE SA FACA PRETURILE SI SA VANDA LA MAGAZINE, EXACT CA IN TARILE OCCIDENTALE UNDE INTERMEDIARUL NU TREBUIE SA EXISTE.TREZIREA BAAAA!!!!

  10. Zi si tu sparanghel. Aia i o tampenie a cucoanelor din restaurante de fita ele cred ca le protejeaza celula. Singura planta ce iti întreține celula si o intinereste e ciuperca. Apoi pastaile au fibre bune pentru femei au magneziu mult si potasiu ce iti fac bine la miscare, sport si muschi cat si la stomac. Sparanghelu e nul la asta si e si greu de cultivat.

  11. Daca sunt mai „bio” decât turcismele, pot pune mâna de la mână și o pot conserva.La un preț decent, dacă aș sta la apartament, cu un clic aș putea comanda, să zicem,50 de cutii.La fel cu neperisabile.Un depozitar de cartier ar primi marfa comandată, urmând să vină fiecare să-si ia produsul, comandat și plătit. Așa fac mulți americani cu mâncarea și importul de fructe exotice și cafea.Dar trebuie sa fii dispus să faci mișcarea.

  12. Agricultura e buna. Dar e buna pentru comerciant, pentru aprozarist, pentru bisnitari, carora li le spune acum Oameni de Afaceri….Ca producator agricultura e buna daca produci pentru consumul propriu…Nu poti concura niciodata cu hipermarketul, care e agricultura organizata, diversificata, deci posibil de mecanizat.

  13. Eu stiu pe cineva care avea o problema similara, s-au asociat si au rezolvat cu merele, au facut cidru si altele, foloseau o linie comuna de prelucrare si pe urma se desparteau iar.Chiar a fost vorba de unire, altfel nu o scoteau la capat.
    In cazul fasolei cred ca ceva de conservare se poate face sa nu depinda atat de tare de momentul vanzarii.

  14. De vina este decalajul intre bogati si saraci, decalaj care creste mereu, incat munca productiva a devenit nerentabila. Fermierii vor sa vanda numai cu sacii, sunt nemultumiti ca nu castiga la fel de usor si de mult ca bugetarii privilegiati(politicieni, administratie, profesori etc etc; visul oamenilor de la tara , din sud, era sa-si dea fiul la o scoala militara, iar fiica la una sanitara, si sa locuiasca la bloc, la oras, insa intre timp multe s-au schimbat). Prabusirea industriei(inclusiv alimentare), plecarea a milioane de oameni in afara, pt un trai mai bun, lipsa pietelor si a exportului, cresterea taxelor si impozitelor(oamenilor amarati le mai raman putini bani pt hrana), scumpirea locuintelor si a altor bunuri(auto, uz casnic etc), bonurile, voucherele si subventiile au facut sa scada cererea de produse agricole. Interventia permanenta a politicienilor de la butoane in economie si agricultura , ignorarea princ. pietei libere, a concurentei, a princ. cererii si ofertei, duc la economie si agricultura slabe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.