Scandal. Se „bagă mâna în buzunarul prosumatorilor”

Lobbyismul și amatorismul bagă din nou mâna în buzunarul românului, spune Dumitru Chisăliță de la Asociația Energia Inteligentă după ce Parlamentul a decis ca prosumatorii să-și monteze instalații de stocare a energiei. 

”Fără nici o dezbatere, sub umbra verii, a fotbalului etc., au fost realizate două modificări legislative în Camera Deputaților,  care vor impacta consumatorii casnici și non casnici din România. Lobbyul pe finalul de activitate al legislativului românesc, aduce consumatorii români din nou în situația de a scoate bani din buzunar”, arată Chisăliță.

Conform acestor modificări, Prosumatorii existenți, care dețin sisteme de panouri fotovoltaice cu puteri instalate între 10,8 kW și 400 kW, vor fi obligați să-și monteze și instalații de stocare a energiei electrice regenerabile produse. Instalațiile de stocare ale prosumatorilor vor trebui să aibă fiecare putere de cel puțin 30% din puterea instalată a unităților de producție cu care sunt asociate, pentru puteri ale acestora din urmă cuprinse între 3 și 200 kW, și de cel puțin 50%, pentru puteri ale unităților de producție cuprinse între 200 și 400 kW. Termenul de respectare a obligației de montare a instalațiilor de stocare data de 31 decembrie 2027.

Contraargumentele lui Chisăliță

”Stocarea parțială a energiei electrice produse de prosumatori este o măsură normală, din considerente de reziliență, siguranță și securitate energetică. Dar asta trebuia să fie făcută de la bun început, astfel încât investiția să fie analizată din punct de vedere economic corect și mai ales prosumatorii existenți să nu fie puși în situația aberantă să schimbe (arunce) echipamenete funcționale în regim on grid, care abia au fost achiziționate (și nu sunt amortizate) și să facă cheltuieli suplimentare (cu modificarea indicatorilor de fezabilitate de la momentul realizării investiției). Există prosumatori (Centre de plasamanete, Cămine de bătrâni etc.) care au făcut eforturi enorme să și monteze astfel de echipamente, la limita subzistenței economice și acum sunt obligați să scoată din buzunar alte mii de euro prin efectul legii pentru a și schimba o parte din echipamente și a și monta baterii de stocare.

Apreciez că această abordare este abuzivă și realizată într-un mod amatoricesc, doar în scopul de a permite unor firme să și vândă produsele.

Obligațiile prevăzute de lege pot să fie obligatorii pentru  toți prosumatorii care își vor monta sisteme fotovoltaice după aprobarea legii (chiar eliminând pragul de jos al puterii pentru care există această obligație), iar pentru prosumatorii existenți să existe o schemă de sprijin astfel încât aceștia să atingă nivelul de normalitate pe care legea prosumatorilor trebuia să o prevadă de la bun început.

A doua lovitură dată românilor este legată de faptul că Deputaţii au adoptat, pe repede înainte, un proiect pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, prin care se dorește scoaterea centralelor pe gaz din apartamente care nu corespund noilor indici de performanță energetică și înlocuirea lor cu:

a) sisteme de termoficare bazate pe surse regenerabile de energie (sisteme de termoficare);

b) sisteme de termoficare bazate pe cogenerare/trigenerare;

c) racordarea la actualele sisteme de reţelele urbane de încălzire sau de răcire;

d) pompe de căldură, panouri termice şi/sau electrice solare, centrale eoliene, precum şi sisteme combinate;

e) captarea energiei din mediu prin schimbătoare de căldură sol-aer;

f) captarea energiei risipită în alte procese prin recuperatoare de căldură;

Ceea ce se cunoaște mai puțin este faptul că în momentul de față se găsește în lucru Regulamentul Ecodesign care urmează să stabilească noii indici de performanță energetică a cetralelor termice de apartament.  Dezbaterea din ultimii 2 ani, cu multe acuzații de lobby aduse unor producători de noi tehnologii, care au introdus în diverese variante de lucru, indicatori imposibil de atins de centralele pe gaz și în fapt astfel acestea se autoeliminau, încă nu a fost încheiată. Astfel, Legea Românească deschide calea directă către o posibilă elimninare a cetralelor pe gaze, viitorul Regulament  Ecodesign fiind obligatoriu pentru România.

În decembrie 2023, când a apărut Directiva tocmai aprobată în Camera Deputațiilor arătam (https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/ce-va-face-romania-in-urma-deciziei-ue-care-cere-2323718.html#goog_rewarded):

Această directiva europeană care interzice utilizarea centralelor de apartamet nu se poate aplica în România, cel puțin deocamdată, și că autoritățile de la București trebuie să negocieze punerea ei în practică.”

„Oricum, vorbim de o directivă și nu de un regulament. Asta permite țărilor membre să-și adopte politici individuale în domeniu. România este una dintre puținele țări europene care își reglează balanța energetică cu ajutorul gazelor. Și asta din simplul motiv că avem resurse. Alte țări nu au gaze și se bazează pe alte resurse de energie, iar la noi este taman pe dos. Eu sper că autoritățile de la București vor explica această chestiune la Bruxelles. Trebuie să expună situația particulară în care ne aflăm și să dăm de înțeles că nu tot ce se decide acolo este aplicabil și în România“.

Nu avem nici timp, dar nici bani”

”Astfel ca România să primească o derogare față de celelalte țări, cel puțin o amânare de la punerea în practică a directivei așa cum este ea acum.”

„Responsabilii europeni trebuie să înțeleagă faptul că pur și simplu avem o altă schemă de consum. Oricum, din punct de vedere tehnic, nu putem trece la alte surse de energie în acest interval. Nu avem nici timp, nici bani, nici forța de muncă necesară. Să luăm ca exemplu trecerea pe centrale electrice. Nu văd cum s-ar putea trece milioane de locuințe pe «electric» când asta înseamnă un consum de cel puțin 14-15 kW/h, chiar 30 kW/h la locuințele mai mari, iar acum consumul pe gospodărie este de 1 sau 2 kW/h. Asta însemnă o redimensionare de proporții de neimaginat a rețelelor electrice din toată țara. Ar fi lucrări greu de conceput și proiectat, dar și de realizat. Ca o concluzie, trebuie să ne jucăm cartea, să ne expunem punctul de vedere, să explicam că avem alte resurse și să amintim că în anii ’90 am bătut recordul scăzând emisiile de carbon chiar și de șase ori. Sigur, se vor putea impune reguli, dar numai la noile proiecte, cred eu. Ușor, ușor, dar într-un mod natural, vom putea intra și noi în acest curent european“,

Dacă țările Europene au o justificare în a alege interzicerea utilizării gazelor, accesul acestora la gaze fiind tot mai limitat pe măsură ce timpul va trece și resursele de gaze vor fi tot mai puține, România urmează să investească câteva miliarde de euro să exploateze gazele din Marea Neagră, încă câteva sute de milioane să dezvolte rețele de transport și distribuție gaze, și încă câteva mii de euro de fiecare familie pentru a-și face instalațiile interioare și a-și cumpăra centralele de gaz, care ”urmează să fie extrase din casele oamenilor” chiar mai înainte să se amortizeze în casele românilor. AEI a propus încă din anul 2021 un Program de Încălzire a Imobilelor care trebuia să includă – Local Energy Using (LES) – folosirea cu preponderență a resurselor energetice locale și Unique Energy Grid (UEG) – dezvoltarea în interiorul localităților mari a mai multor sisteme de cvartal pentru producerea și distribuirea căldurii și frigului cu distribuție pe orizontală către consumatori”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Ceatateanul romunesc este fraierul ideal ptr vatafii locali telecomadanti de Bruxelles si Washington.
    Citisem recent ca romania trebuie sa renunte la incalzirea cu lemne in acest sens gubernantii dorind ca gospodariile sa treaca pe incalzire pe gaz.
    Acuma trecem la gaz sau renuntam la gaz?
    Urmeaza sa fie ca in romania de dinainte de ’90? Frig si intuneric ?

  2. Cine are nevoie de curent cand este Soare si cand bate vantul ? Evident, daca vrei sa stochezi energia electrica, ea devine mult mai scumpa decat au fost prostiti prosumatorii si cel mai important, devine nevandabila de catre furnizori. Doar ca articolul amesteca lucrurile (electricitatea cu gazele) si doar ameteste necunoscatorii. Asta bucura „expertul” si imbolnaveste pensionarul.

  3. Prosumatorii nu sunt doriti in sistem si asta trebuie ei sa inteleaga si sa treaca pe off grid numai pt consumul lor propiu iar daca ua vrut sa vinda energie pe piata „libera” acum le dau planul peste cap si ii baga in cheltuieli peste plan si faliment scrie pe ei ca in alte multe sectoare conduse de stat.
    Tipul habar nu are ca orice bransament este poiectat deja pentru un consum de 6kw si nu-ti trebuie iarna pe electric la o garsoniera mare peste 4kw … deci sunt multi care pot trece usor la electric cum sunt si eu de fapt, dar nu se vrea politic aceasta mutare pt ca atunci ramin cu gazul puturos nevindut si nemturia nu cistiga. O porcarie totul !

  4. cum va iau bani ptr curatenie in oras si e mizerie si foacr de infectie.
    cum v-au luat garantie la sticle nereturnabile
    cum va ard la supermaket pe tranzactia bancara si va fac disparuti leutii „valorosi” …
    pare o ciolaciada!!!
    un hot durduliu …

  5. Aia peste 10 KW putere instalata nu prea mai sunt prosumatori, sunt afaceristi. Bine, tot un fel de afaceristi sunt si cei cu putere instalata mai mica, odata pentru ca multi dintre ei si-au facut instalatiile folosind procentual bani din subventii (adica bani pe care altii i-au platit obligati fiind de cresterea preturilor cu taxe specifice), si inca odata pentru ca ei produc majoritar ziua si vara cand e supraproductie si deci energia e ieftina, si primesc inapoi din retea noaptea si iarna (multi prosumatori se incalzesc pe electric) atunci cand energia ar fi mult mai scumpa. Cineva plateste diferenta de pret, cine oare? Nu e vorba de capra vecinului, ci de faptul ca vecinul ma fura cu legea in mana. Nu aveam nimic de obiectat daca isi faceau instalatiile pe banii lor si nu dadeau in sistem energie ieftina ca sa primeasca aceeasi cantitate de energie scumpa.

  6. Ai să va lumineze mandelu’.Poate ați auzitără de herți, reactovă și alte măscări.Când bagi energie pe rețea de la unde-i soare, ea se duce pe linie la alții și, pentru că n-are căutare, la trafu de cartier.De acolo la stația de medie și mai încolo, pe linie.Dacă stația de medie are o putere mai mică de 60% decât tot sistemul, o ia dreaq.TOATE stațiile de medie-înaltă sunt mai slabe ca restul sistemului care nici el nu e de capul lui fiind conectat la alealalte, continentale.Dacă-l deconectezi, e ca și când scoți motoru din viteză la deal, se durează de-l ia naiba.Literalmente, turbează generatoarele iar protecțiile intră și decuplează șandramaua.Se cheamă că ai destabilizat SEN.După, trebuie pornit cu bucățica si poa să dureze o lună.S-a întâmplat pe la alții.Briții și-au tras o hidrocentrală cu două lacuri pentru asta, dar randamentul e mic.Românii au băgat capu-ntre urechi.Asta e când ai 10.000 de „specialiști”

  7. Multe păreri fără bază. Noțiunea de „prosumator” este o gogoriță: chiar dacă atunci când e soare şi o instalație individuală produce mai mult decât consumul imobilului respectiv, ÎN REȚEAUA NAȚIONALĂ NU SE TRANSFERĂ NICI MĂCAR 1 mWh! Asta pentru că generatoarele de curent alternativ nu se leagă în paralel deloc uşor! Ia încercați asta, să vedeți ce scântei minunate veți produce!!! Iar în realitate statul acoperă o energie electrică „potențială”, care NU se duce în rețea, printr-o subvenție mascată, ca să stimuleze montarea de sisteme fotovoltaice, pentru că aşa e ordin de la stăpânii globali.
    Iar acum, ca să mai reducă din aceste pagube, urmează ca respectivul surplus să ți-l înmagazinezi ca să-l foloseşti mai târziu. Asta e logica!
    Partea proastă e că acumulatorii de capacitate mare sunt foarte scumpi şi nici nu rezistă prea mult, aşa că toată povestea asta e o mare țeapă! În primul rând pentru state, care au subvenționat şi panourile şi energia iar asta le-a crescut deficitul enorm.
    (la sistemele generatoare mari -fotovoltaice, eoliene, hidro etc – situația este diferită, fiindcă au instalații complexe şi foarte costisitoare de sincronizare pe frecvența rețelei, adaptare a fazelor etc, iar acelea chiar transferă putere în rețea).

  8. Sunt sincronizate electronic, electrificatule.De asta pompează energie în rețea.Problema e că întotdeauna ai o turbina pe undeva cu un generator cât casa care da tonul.Când energia solară e multa, scade sarcina la ax și crește turația adică reactivul.Atunci încep să țopăie automatele și iese circul.La SEN nu creste frecvența, pentru că nu e un sistem izolat ci se duce faza generatorului înainte, adică crește curentul. Ideea e că nu poți dansa câteva sute de megawați cum trec norii.Cred că figura asta a stat la baza prostiei de la Doicesti.Ai tiriflisca mică, se oprește mai ușor.Si mai e o fază, dacă linia alternativa are cu 3000 km în plus, ești pe contrafază la cuplare.Atunci să vezi artificii.Generatoarele electrice merg în paralel, electrificatule, la orice centrală clasică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.