Scandalul Pfizergate amenință numirea Ursulei von der Leyen

UE

Controversa asupra lipsei de transparenţă a Comisiei Europene în achiziţiile de vaccinuri anti-Covid a revenit vineri în atenţie la Bruxelles, unde un tribunal belgian examinează în regim de urgenţă o plângere a unui fost lobbist formulată împotriva preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, acesta încercând să blocheze pe cale judiciară o nouă numire a lui von der Leyen în fruntea Comisiei înaintea summitului european din 27-28 iunie, transmite AFP.

Reclamantul, Frederic Baldan, un fost lobbyist belgian al Parlamentului European specializat în relaţiile China-Europa, o acuză pe Von der Leyen că a negociat „prin SMS, în secret” cu directorul general al companiei Pfizer, Albert Bourla, un mare contract pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID „fără niciun mandat” din partea statelor membre ale UE.

Plângerea priveşte în special „distrugerea de documente publice”, o faptă penală. Este vorba despre schimburile de SMS-uri între Von der Leyen şi Albert Bourla, mesaje pe care preşedinta Comisiei Europene susţine că le-a şters.

Reclamantul consideră că Partidul Popular European (PPE) ar trebui să retragă candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene. El a sesizat astfel tribunalul civil din Bruxelles în procedură de urgenţă, întrucât şefii de stat şi de guvern din ţările UE se întâlnesc pe 27 şi 28 iunie pentru a decide asupra atribuirii posturilor de conducere ale principalelor instituţii europene în urma alegerilor europarlamentare din 6-9 iunie.

„Suntem în termenul potrivit în care puteţi face ceva”, a declarat în faţa instanţei avocata lui Baldan. „PPE poate prezenta un alt candidat care nu va fi acuzat penal într-o afacere în desfăşurare”, a adăugat avocata.

Decizia instanţei va fi anunţată „înainte de 27”, a asigurat judecătorul la finalul audierii de vineri, la care PPE nu s-a prezentat.

În pofida regulilor de transparenţă, Comisia Europeană a refuzat să publice schimburile de mesaje text între Ursula von der Leyen şi Albert Bourla, susţinând nu este obligată să păstreze SMS-urile responsabililor săi de rang înalt şi că nu mai deţine acele mesaje.

Reclamantul o acuză de asemenea pe preşedinta Comisiei că ar fi încălcat codul de conduită al membrilor executivului comunitar, care le impune acestora criterii de „independenţă, onestitate şi loialitate”.

Frederic Baldan, căruia în urma procedurilor judiciare demarate i-a fost retrasă în anul 2023 acreditarea la Parlamentul European, a sesizat mai multe tribunale belgiene şi justiţia europeană.

Parchetul european (EPPO) a anunţat în octombrie 2022 lansarea atunci a unei investigaţii în acest caz. Frederic Baldan a contestat competenţa acestui parchet într-una din plângerile formulate, dar audierea pentru aceasta este programată abia în luna decembrie, la un tribunal din Liege.

Contractul pe care Comisia l-a convenit cu BioNTech/Pfizer pentru achiziţia a 1,8 miliarde de doze de vaccin începând cu primăvara anului 2021 este estimat la circa 35 de miliarde de euro.

Contactele personale dintre directorul executiv al Pfizer şi preşedinta Comisiei Europene ar fi fost esenţiale în încheierea acelui contract, potrivit New York Times, publicaţia de la care au pornit dezvăluirile, în timp ce Ombudsmanul european a descris acest contract drept un caz de ”administrare defectuoasă”.

Va îngropa Kovesi dosarul „Pfizergate” ?           

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

10 Comentarii

  1. In „înțelepciunea” lor alegătorii europeni au votat pentru secretizarea fostelor achiziții de vaccinuri anticovid și pentru viitoarele achiziții de armament. Nu este corect să se substituie juastiția „voinței liber exprimate” a lor.

  2. În State este deja oficial că nu a fost vaccin ci ceva tratment ce ameliorează simptomele. Statul Kansas deja dă în judecată Faițăru că a păcălit oamenii și pt fraudă.
    1,8 miliarde de doze? 18, uno octo, un act.
    (it-begins-kansas-sues-pfizer-state-alleges-company)

  3. Afacerista asta de Ursula nu va patii nimic si cu siguranta ,va mai primii inca un mandat pt. Comisia Europeana.Totate gainariile facute de inalti demnitari ,au fost intotdeauna acoperite si uitate.Astea sint practicile in capitalism.

  4. Ce nevoie ar mai fi de „schimburile de SMS-uri între Von der Leyen şi Albert Bourla, mesaje pe care preşedinta Comisiei Europene susţine că le-a şters” pentru trimiterea ursoaicei, dacă nu la pușcărieeeee, măcar la bârlogul conjugal ca să-și crească puii , că bani are căcălău din parandărătul luat în urma acestei achiziții en gros ca și obrazul ei, din moment ce in(divid)culpata este în incompatibilitate crasă cu funcția ce vrea să și-o păstreze, deoarece soțul este implicat în afacerile acestei companii, ale cărei vaxcinuri s-au dovedit mortale, nicidecum salvatoare pentru cei obligați ( tot de animalica asta cu clica ei de la UE) să și le facă !
    Restul i le va pune pe tapet madam Șoșoacă …. 😉

  5. Stapanii oligarhi o vor pe Ursula si cu asta basta. Poate Ursula sa fie acuzata si de genocid ca tot aia e.

  6. Cucuveaua lu`jigodia de la SRI o albeste pe spalacita,comisia europeana o adunatura de hoti,excroci pusi pe capatuiala

  7. Duamna Ursula e din neam fenician putred de bogat (Albrecht) ce-i în funtea bucatelor, spoliază oamenii, de sute de ani. Nu banii sînt ținta. Ținta sîntem noi! Banii sînt doar o altă armă împotriva noastră.

  8. Hai lasa-ma, ‘amenință numirea Ursulei von der Leyen”:))) media din Romania e pe ultimul loc,inclusiv la bancuri rasuflate!
    Traiasca SRI,forta conducatoare in RSR!

  9. Mda..E doar una din făcăturile ursulei,, Dar starea actuală economică a europei, dar imigrația, dar războiul și implicarea directă a UE ?? Nu e cazul de a fi suspendată,. la uscat pe sfoară ?? Și nu doar ea..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.