Sebastian Ghiţă vrea „acoperiţi” în politică, presă şi justiţie

Unde crede Sebastian Ghiţă că au acoperiţi serviciile străine care fac spionaj în România. Prietenul lui Victor Ponta a întreţinut deliberat o confuzie. De ce a mers în Dubai.

Serviciile străine au agenţi în justiţie, politică şi presă »

Deputatul Sebastian Ghiţă (demisionar de formă din PSD, dar şi prieten la cataramă cu Victor Ponta) un apropiat al serviciilor secrete, în special al SRI, îşi continuă cu vehemenţă campania propagandistică prin care pledează pentru acordarea de puteri sporite SRI-ului. Numai că noua sa pledoarie – derulată într-un interviu foarte prietenos pe care i l-a luat Dan Andronic la B1TV – Sebastian Ghiţă a apelat la o strategie specială.

El a contrapus, sub forma unor dezvăluiri de tip „petardă”, posibilităţile de recrutare a acoperiţilor de către serviciile străine din România, posibilităţilor „limitate” ale serviciilor româneşti.

Iată ce a spus prietenul lui Victor Ponta. „Este evident că pe teritoriul României operează şi servicii secrete străine, servicii partenere şi servicii inamice. Şi acele servicii cred, cu tărie, că fac spionaj. Eu cred că ele recrutează agenţi acoperiţi şi în politică, şi în justiţie, şi în presă. Vă daţi seama că nu putem permite serviciilor noastre să recruteze femeile de serviciu sau vatmanii de metrou. Nu credeţi că serviciile româneşti trebuie să aibă capacitatea să se contrapună acestor tendinţe? Pe care dacă le contrazicem suntem naivi. Ăsta este adevărul, trebuie să avem o limită până la care reducem puterea serviciilor româneşti”.

O confuzie intenţionat întreţinută

Argumentele lui Sebastian Ghiţă au o ţintă bine stabilită: publicul larg nefamiliarizat cu activităţile specifice serviciilor secrete. Ceea ce spune Sebastian Ghiţă „cred că ele (serviciile străine care operează în România – n.r.) au agenţi acoperiţi şi în politică, şi în justiţie, şi în presă”, nu reprezintă o bombă. De când este lumea şi pâmântul serviciile au avut agenţi acoperiţi în alte ţări. Dar este vorba de serviciile secrete care operează în exterior. Şi aici, Sebastian Ghiţă lansează intenţionat o confuzie. Compară mere cu pere. Compară servicii străine care operează în exterior, în cazul de faţă în România, cu serviciile secrete interne din România. Subliminal, Sebastian Ghiţă sugerează că şi serviciile noastre, interne, trebuie să beneficieze de posibilitatea de a avea acoperiţi în justiţie, presă şi zona politicului. De fapt asta este marea dorinţă a celor din „categoria” Sebastian Ghiţă. Iar această afirmaţie – Nu credeţi că serviciile româneşti trebuie să aibă capacitatea să se contrapună acestor tendinţe” – este clară ca bună ziua şi spune totul. Ce nu spune însă Sebastian Ghiţă? Că este normal (din punctul de vedere al respectivelor servicii) să recruteze acoperiţi, şi că astfel de acoperiţi are în străinătate şi SIE şi că este o diferenţă între agenţii serviciilor ce operează în exterior şi agenţii serviciilor ce operează în interior.

„Pregătirea de artilerie” de dinaintea interviului

Nu ştim dacă este vorba de o simplă coincidenţă, sau de altceva. Înainte de difuzarea interviului cu Sebastian Ghiţă, la B1TV, în finalul unei alte emisiuni s-a făcut referire la ONG-uri şi ziarişti care ar fi sub influenţa (şi subvenţionaţi) de Rusia. S-au dat imagini de la proteste de la Pungeşti (proteste anti Chevrom – n.a.) şi de la proteste anti-Roşia Montana şi s-au prezentat scandări sau bannere ale unor manifestanţi. Numai că în acest caz a fost vorba de o manipulare. Este vorba de un mic grup de maxim 30-40 tineri teribilişti cu accese de anarhism. Un grup care se lipeşte de mai toate manifestaţiile de amploare (au fost şi la marile proteste din ianuarie-februarie 2012, şi la protestele „tinerilor curaţi”, şi la Pungeşti şi la Roşia Montana) şi care militează pentru o societate fără partide, fără Parlament, fără presă şi care se opune capitalismului. De mai multe ori s-a afirmat că respectivul grup are menirea de a torpila mesajul celor care protestează. Prezentarea unui grup teribilist şi dubios drept „protestatarii de la Pungeşti”, sau „protestatarii anti-Roşia Montana” (întâmplător, proteste împotriva unor „afaceri” agreate de Victor Ponta şi PSD) şi făcând legătura cu influenţa Moscovei, i-a venit mănuşă lui Sebastian Ghiţă în prezentarea „argumentelor” sale. Este adevărat, interviul a fost unul înregistrat, dar despre subiectul principal se ştia dinainte. Repetăm, poate fi o coincidenţă, sau nu, subiectul protestatarilor finanţaţi de Moscova. Dar o „pregătire de artilerie” a interviului, poate fi considerat.

Sebastian Ghiţă ar trebui luat la întrebări

Pentru cele spuse în interviu, Sebastian Ghiţă ar trebui luat la întrebări. (Că nu se va întâmpla aşa ceva, este altă poveste). Este adevărat, prietenul lui Victor Ponta nu a spus „ştiu” ci doar „cred” (serviciile străine au acoperiţi în politic, justiţie şi presă – n.a.). Dar acest „cred”, spus apăsat în interviu este echivalentul a unui 50% „ştiu”. Mai grav este însă faptul că Sebastian Ghiţă spune „cred cu tărie” că serviciile străine fac spionaj în România. Această afirmaţie nu este spusă într-un birt într-o conversaţie după câteva pahare de tărie, ci aparţine unui deputat din Parlamentul României. Şi reprezintă âncă un motiv pentru care Sebastian Ghiţă trebuie luat la întrebări.

În rest, nimic nou sub soare

În ceea ce priveşte restul interviului, nimic nou sub soare.

  • A luat bani de la Dorin Cocoş (cei 500.000 de euro pomeniţi de Elena Udrea)?. „Evident că nu. Se poate verifica. Toţi banii intraţi în post (RoTV – n.a.) sunt veniţi prin bănci”. (Dar de bani negri o fi auzit oare Sebastian Ghiţă? – n.a.)
  • Cu premierul Ponta „am o relaţie bună, suntem prieteni”.
  • Despre deplasarea în Dubai. „Era programată dinainte. Victor Ponta a fost invitat la o cursă auto. El este pasionat de acest sport. Eu am mers mai târziu, Victor Ponta mi-a spus <>”
  • Despre înfrângerea de la prezidenţiale. Victor Ponta nu era sortit să piardă, nu era sortit să câştige, era prea tânar”.
  • Despre comisia de control a activităţii SRI. „Noi controlăm ceea ce permite legea să controlăm. Nu putem să controlăm acţiunile operative ale SRI”.

În cadrul interviului nu au fost pusă vreo întrebare referitoare la relaţiile sale cu Florian Coldea, şi de asemenea vreo întrebare legată de contractele cu statul ale fostelor sale firme, şi a celor controlate indirect, după 2012.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.