Secretarul de Stat al SUA: Gândurile poporului american se îndreaptă către familia lui Ariel Sharon

Starea sanatatii fostului premier israelian Ariel Sharon, aflat in coma de aproape opt ani de zile, este critica, iar viata sa este in pericol, au anuntat medici israelieni, potrivit BBC.

Sharon, in varsta de 85 de ani, sufera de o insuficienta renala puternica.

Sharon a devenit premier in 2001, iar in 2005 a suferit un accident vascular cerebral minor. La inceputul anului 2006 insa el a suferit un accident vascular cerabral masiv, iar de atunci seafla in stare vegetativa, la dorinta fiilor sai.

Profesorul Zeev Rotstein, de la spitalul Tel Hashomer, a declarat: ”Nu sunt profet, dar ceea ce simt medicii si fiii sai este ca s-a prtodus o inrautatire a starii sale”. ”Putem cataloga starea sa ca fiind critica si categoric viata ii este in pericol. Senzatia fiecaruia este ca agravarea este foarte puternica”. Unul dintre fii lui Sharonj a declarat pentru Jerusalem Post: ”Speram, mereu vom spera.”

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, care se afla de pe 2 ianuarie intr-o vizita in Israel si in teritoriile palestiniene, a transmis ca gandurile poporului american sunt alaturi de familia domnului Sharon. ”Ne amintim de contributiile sale, de sacrificiile pe care le-a facut pentru apararea existentei si pentru binele Israelului.”

Intr-o conferinta comuna de presa cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Kerry a declarat ca negocierile pentru ajungerea la un compromis intre israelieni si palestinieni sunt foarte dificile, dar nu o ”misiune imposibila”. Foarte pesimist, Netanyahu si-a exprimit ”dubiile tot mai mari” fata de angajamentele palestineinilor de a mentine pacea si i-a acuzat pe acestia ca incita la actiuni agresive impotriva Israelului.

Ariel Sharon, un militar care a luptat pe fronturile israeliano-arabe inca de la crearea statului Israel, in 1948, este o figura iubita in tara, insa extrem de contestata de palestinieni.

In razboaiele din 1967 si 1973, Sharon a condus unitati armate care au jucat un rol decisiv in victoriile israeliene categorice in fata inamicilor. In 1982, pe cand era ministru al Apararii, a jucat un rol cheie in invazia Libanului. In timpul invaziei, unitati crestine ale armatei libaneze s-au coalizat cu cele israeliene si au masacrat mii de musulmani din tabarele de refugiati din Beirut, aflate sub controlul unitatilor israeliene.

Un an mai tarziu, investigatorii israelieni au ajuns la concluzia ca Sharon poarta personal responsabilitatea acestor orori. A fost insa ales premie 18 ani mai tarziu, promitand ca va obtine ”securitatea si o pace adevarata” intre israelieni si palestinieni. Sharon a sustinut construirea de noi colonii in teritoriile palestiniene ocupate, o initiativa care este dusa mai departe de Benjamin Netanyahu, in ciuda protestelor ONU si chiar ale administratiei actuale de la Washington. Sharon a mai initiat si constructia unui controversat zid la frontiera cu Cisiordania.

Dupa toate aceste masuri, in 2005, Sharon a ordonat in mod suprinzator retragerea unitatilor armate si ale colonilor israelieni din Fasia Gaza. A fost anul in care Sharon a parasit partidul Likud (al actualului premier Benjamin Netanyahu) si a creat partidul Kadima, cu care era dat sigur castigator al alegerilor legislative si cu care parea sa deschida calea pentru gasirea unui compromis viabil cu palestinienii. Accidentul vascular cerebral de pe 4 ianuarie 2006 si trecerea conducerii Kadima in mainile viitorului premier Ehud Olmert au facut ca tot ce a gandit Sharon sa ramana la stadiul de proiect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.