Sf. Apostoli Petru și Pavel, vârfurile apostolilor

Prăznuim astăzi două persoane sfinte, căpetenii, vârfurile apostolilor, foarte de­osebite, unul pescar, celălalt cărturar.   

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sunt prăznuiti împreună pentru că au murit în aceeași zi,  moartea lor martirica fiind însă  diferită. Pavel, pentru că era cetățean roman, a fost omorât prin decapitare, iar Petru a fost răstignit cu capul în jos.

În iconografie, Petru este pictat bătrân și cu barbă rotundă, iar Pavel pleșuv, cu barbă cenușie.

Sfântul Apostol Petru era o fire entuziastă, vulcanică, volun­tară, gata oricând să-şi dea viaţa pentru Hristos, Sfântul Apostol Pavel însă eră o fire analitică, prelucrând şi dezvoltând în Episto­lele sale învăţătura Sfintelor Evanghelii (doxologia.ro/predica-la-sfintii-apotoli-petru-pavel).

Evanghelistul Luca ne descoperă că Petru devine ucenicul lui Hristos, după ce a avut parte de o pescuire minunată (deși se ostenise toată noaptea și nu pescuise nimic, la îndemnul Mântuitorului aruncă mrejele în apă și umple corabia cu pești). Acesta este momentul în care Petru renunta la tot ce avea și îl urmează pe Hristos, devenind „pescar de oameni”.

Pavel nu L-a întâlnit pe Mântuitorul în timpul activității Sale pământești. A fost martor ocular al martirizarii Sfântului Ștefan, păzind hainele celor care îl loveau cu pietre.

Pavel devine unul din cei mai aprigi apărători ai legii mozaice. S-a alăturat cu multă râvna celor care începuseră să-i persecute pe creștini. În drum spre Damasc, unde se îndrepta pentru a-i aresta pe creștinii de acolo și a-i aduce la Ierusalim spre a fi judecați, Hristos i se arată, învăluit de o lumina strălucitoare, atrăgându-i atenția că cei persecutați nu sunt doar creștinii, ci El însuși.

”I S-a arătat ziua în amiaza mare şi l-a întrebat: „Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti?” „Cine eşti, Doamne?” Eusunt Iisus, pe care tu Îl prigoneşti. Greu îţi este să izbeşti cu piciorul înţepuşă. (…) Ridică-te, intră în cetate şi ţi se va spune ce trebuie să faci” (Fapte IX, 4-5).

În urma acestei descoperiri are loc schimbarea sa – din persecutor devine mărturisitor al creștinismului. Este botezat de Anania, episcopul Damascului, schimbându-i-se numele din Saul în Pavel.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii penitenciarelor

În 1993 și 1997 s-au semnat două protocoale între Patriarhia Română și Ministerul Justiției privind desfășurarea asistenței religioase în sistemul penitenciar românesc.

Potrivit acestor protocoale, Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost declarați ocrotitorii penitenciarelor din România.

Totodată, prin Legea 293 din 28 iunie 2004, ziua de 29 iunie este proclamată zi a personalului din sistemul administrației penitenciare.

”Nu-i cinstim pe sfinţi ca să facem istorie, ori naraţiune… Îi cinstim pe sfinţi ca să le urmăm exemplul şi credinţa” 

”(…)ochii sunt mai credincioşi decât urechile. Lumea aşteaptă să vadă exemple vii, creştini vii, care nu doar vorbesc frumos, dar care şi trăiesc la fel de frumos. Care conving nu cu măiestritele lor cuvinte, împo­dobite şi alcătuite să sune cât mai frumos, ci care conving cu fap­tele lor, cu viata lor.

Aşa au fost Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel dincolo de predica lor, necesară pentru vremea aceea, pentru că oamenii nu auziseră încă de Hristos, sau ştiau foarte puţine lucruri despre El. Ceea ce a cucerit lumea însă a fost, mai cu seamă, exemplul lor. A fost viaţa lor, încununată în cele din urmă cu cununa muceniciei. Şi unul, şi celălalt au arătat că atât de mult îl iubesc pe Dumnezeu, aşa de mult s-au lăsat pătrunşi de învăţătura lui Hristos, încât şi-au dat viaţa pentru El. (PS. Sebastian Ilfoveanul,Glasul Bisericii)

Sursa: crestinortodox.ro 

La mulți ani celor care poartă numele Sfinților Apostoli Petru și Pavel!

Un număr de 495.190 de persoane îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, la praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor.

Cei mai mulţi dintre sărbătoriţi sunt bărbaţi şi cele mai întâlnite prenume sunt Petru – 127.370, Paul – 78.535, Petre – 51.065, Petrică/Petrica – 33.975 şi Pavel – 30.899.

În rândul femeilor, cele mai multe care îi au ca patroni spirituali pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost botezate Paula – 49.086, Petronela – 35.966, Petruţa/Petruta – 24.386, Petra – 11.851 şi Paulina – 11.833.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Adela Constantinescu 511 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Io nu uit să-i adresez … urlâturi lu’ Petre Roman pentru transformarea economiei românești în mormane de fier vechi !

  2. Am preparat Ciorba de Cartofi cu Delikat Borsh Magic si Vegeta ! Se pune la urma Sare pentru ca Vegeta are Sare ! A ieshit Buna Ciorba ! Are Gust la Fel ca la Cantina !

  3. Mai sclavi si limitati ca anchetatorii lucratorii sociali, sub coordonarea unui militian important, nu cred ca exista securisti asa redusi in Romania ca astia amintiti… Inclusiv in Sfanta Biserica vin sa isi etaleze veleitatile de operativi anchetatori sociali, fara scrupule, fotografiaza chiar, provoaca, baga strambe la preoti despre enoriasi, fac si provocari cu anumite tente sau chiar sa combine pe cate unu cu una… Sunt capabili de orice Justitiarii astia de 2 lei jumate. Grav este ca foarte multi pun botul cum se spune la prostiile si mizeriile astora, inclusiv oameni scoliti educati pregatiti, asa intelegem cat de slabi sunt oamenii si cat de parsivi sunt scarbele de securisti prosti romani… Fara Niciun Dumnezeu! Inclusiv in Sfanta Biserica la slujba fac mizerii si provocari, iar unii preoti pleaca urechea la astia si executa intocmai!
    Bravos Romania! Stat Securist Esuat fara sanse de scapare!
    Postare cu dedicatie pentru un anume Coordonator de Caz… Prea slab, prea hiena, prea lipsit de Dumnezeu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.