Simfonia a III-a de George Enescu, în premieră la Royal Festival Hall Londra

Anul 2015 marchează o premieră extraordinară: sâmbătă, 7 februarie, una dintre lucrările de referinţă ale compozitorului George Enescu, Simfonia a III-a cu Cor în Do major Op. 21, va fi interpretată pe o scenă londoneză de către prestigioasa London Philharmonic Orchestra, în sala Royal Festival Hall a Southbank Centre, chiar pe malul Tamisei.

La finalul acestei săptămâni, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată în premieră la Londra, sub bagheta unuia dintre cei mai bine cotaţi dirijori ai momentului, Vladimir Jurowski. Acesta va dirija sâmbătă, 7 februarie, de la ora 19.30 (ora Londrei), prestigioasa London Philharmonic Orchestra, al cărei dirjor principal este, pe scena sălii Royal Festival Hall din cadrul renumitului centru cultural britanic Southbank Centre.

London Philharmonic Orchestra avându-l la pupitru pe Vladimir Jurowski

Lucrarea enesciană a fost prezentată iniţial în această interpretare chiar pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, în cadrul ediţiei 2013 aFestivalului Internaţional George Enescu. Atunci, dirijorul Vladimir Jurowski a decis să includă partitura compozitorului român în repertoriul internaţional al orchestrei.

Pe site-ul Southbank Centre, Simfonia a III-a a “compozitorului român George Enescu” este descrisă drept “o lucrare plină de intensitate emoţională, solemnă, eroică şi triumfantă”.

“Ataşamentul meu faţă de muzica lui George Enescu a crescut direct proporţional cu ataşamentul faţă de Festivalul Enescu, încă de la prima ediţie a Festivalului la care am participat ca invitat, în urmă cu nouă ani”, declara dirijorul Vladimir Jurowski într-un interviu realizat de jurnalistul Marius Constantinescu în septembrie anul trecut.

“Festivalul George Enescu este un reper în plan internaţional. Aducem la Bucureşti cele mai bune orchestre şi cei mai renumiţi interpreţi, pentru că George Enescu era recunoscut la nivel internaţional. Promovăm muzica lui Enescu: publicul are şansa unică de a asculta interpretări noi ale compoziţiilor enesciene, sub bagheta unora dintre cei mai mari dirijori ai lumii. Premiera londoneză demonstrează, o dată în plus, puterea Festivalului de a face cunoscută muzica lui George Enescu în lume”, punctează Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului Internaţional George Enescu.

Dirijorul Vladimir Jurowski

20 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate în ediţia 2015 a Festivalului Enescu (30 august-20 septembrie). Printre interpretări se vor număra şi cele ale prestigioaselor San Francisco Symphony Orchestra (Premiul Pulitzer pentru muzică), Israel Philharmonic Orchestra, sub bagheta legendarului Zubin Mehta, sau cea a violonistului german David GarrettBalada pentru vioară şi orchestră, compusă de George Enescu în anul 1895.

Singurul compozitor român intrat în patrimoniul universal, George Enescu a fost deopotrivă violonist, profesor, dirijor şi compozitor. Apreciat pe plan internaţional, George Enescu avea să debuteze în calitate de compozitor în anul 1898, când o lucrare a sa a fost interpretată de Collonne Orchestra din Paris. A fost prezent pe unele dintre cele mai importante scene ale lumii, dirijând inclusiv la prestigioasa Carnegie Hall din New York. George Enescu a fost profesorul şi mentorul unuia dintre cei mai cunoscuţi violonişti ai secolului trecut, Yehudi Menuhin. Legătura lor era atât de puternică încât, după moartea lui Enescu, Yehudi Menuhin a acceptat invitaţia de a veni în România în luna septembrie a anului 1995, pentru a deschide Festivalul Internaţional George Enescu. În acel moment, Sala Palatului nu era un spaţiu de concerte, o sală specială fiind amenajată în interiorul Casei Poporului. “L-am luat de braţ pe Lordul Menuhin şi-am mers aproape un kilometru prin catacombele Parlamentului ca să ajungem pe partea cealaltă a sălii, unde era o cantină a muncitorilor”, rememorează Mihai Constantinescu. Trei ani mai târziu, în 1998, Yehudi Menuhin a acceptat să devină Preşedintele de Onoare al Festivalului Geoge Enescu, deşi, la acel moment, avea programul antamat până în anul 2003.

Royal Festival Hall, celebra sală de concerte de pe malul Tamisei

De-a lungul carierei, Vladimir Jurowski a colaborat cu unele dintre cele mai importante instituţii muzicale din lume, printre care prestigioasele Royal Opera House Covent Garden, Teatro La Fenice di Venezia sau Opéra Bastille de Paris. În anul 1999 a debutat la Metropolitan Opera New York. Din anul 2007, Vladimir Jurowski a devenit dirijor principal al London Philharmonic Orchestra, una dintre cele mai bine cotate orchestre britanice ale momentului. „Sub bagheta lui Jurowski, această orchestră a devenit un instrument fabulos de rafinat”, scria cotidianul britanic The Telegraph.

Southbank Centre este considerat unul dintre centrele culturale de grad zero din Londra şi din lume şi este, în acelaşi timp, şi sediul London Philharmonic Orchestra.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.