Splendidă expoziţie de costume populare!

Vineri, 17 mai 2013, la Institutul Cultural Român New York (ICRNY) a avut loc vernisajul expoziţiei „LA BLOUSE ROUMAINE”, prezentând publicului colecţia personală de costume populare a domnului inginer Cristian Florin Pascu, preşedintele Societăţii Române Creştine „Dorul” (fondată în 1903, în New York, sub numele iniţial de „Clubul Naţional Român Carmen Sylva”). Vernisajul expoziţiei s-a desfăşurat în spaţiul Galeriei ICRNY, fiind precedat de un colocviu la care au luat cuvântul dr. Doina Uricariu, scriitor, noul director al ICRNY, dr. Eduard Andrei, artist plastic, critic de artă, curator al evenimentului, ing. Cristian Pascu, preot, prof. univ. dr. Theodor Damian şi alţii. Expoziţia reuneşte aproximativ 25 de piese de port popular românesc şi explorează, în paralel, prin intermediul unui slideshow, rolul pe care costumul tradiţional l-a jucat în imaginea publică sau privată a reginelor Elisabeta şi Maria, dar şi în plastica românească, preponderent din perioada interbelică. De asemenea, evenimentul pune în valoare statutul costumului popular ca obiect de patrimoniu naţional, expus azi în muzee, sau ca sursă de inspiraţie pentru creaţia vestimentară a unor celebre case de modă precum Yves Saint Laurent şi multe altele.

O semnificativă contrapondere vizuală, tot în format digital, este reprezentată de seria portretelor cu „ie românească”, semnată de pictorul francez Henri Matisse şi datorată în bună măsură prieteniei sale cu pictorul român Theodor Pallady. De altfel, evenimentul împrumută titlul de la una dintre cele mai cunoscute lucrări ale acestei serii. Expoziţia va rămâne deschisă până la data de 17 iunie 2013 şi poate fi vizitată în zilele de luni, miercuri şi vineri. Pentru programare, vă rugăm să sunaţi la telefon: (212) 687-0180, informează site-ul oficial al ICRNY (http://www.icrny.org).

Salut iniţitiva şi efortul generos al inginerului Cristian Florin Pascu, preşedintele Societăţii Române Creştine „Dorul”, iar sprijinul acordat organizării evenimentului de Doina Uricariu, noul director al ICRNY şi remarcabil om de cultură, arată, încă de la primele acţiuni organizate de instituţia pe care o conduce, că este omul potrivit la locul potrivit. Regalul cutural din 24 aprilie 2013, dedicat împlinirii a 80 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu (care a cuprins vernisajul expoziţiei de grafică realizate de Mircea Dumitrescu şi traducerile în limba engleză de Peter Jay, recitalul actorului şi regizorul Keola Simpson în dialog cu actorul şi scriitorul Aaron Schroeder, evocările criticului istoric şi literar M.N. Rusu sau ale prof. Nicolae Petre Vrânceanu, concertul de muzică folk al excepţionalului violoncelist român Adrian Naidin şi al actorului- chitarist Zoltan Butuc – toate dedicate marelui poet român), vernisajul splendidei expoziţii de costume populare de vineri, 17 mai 2013, şi excelentul recital de muzică populară românească al cântăreţei Sanda Weigl (organizat duminică, 19 mai 2013, la restaurantul “Bucharest”) sunt probele unui început bun pentru noua directoare a ICRNY, care, iată, reuşeşte să redea strălucire acestei instituţii de cultură, într-un timp foarte scurt şi după mulţi ani în care scandalurile, jefuirea banului public, clientelismul şi pseudo-cultura – promovate de fosta conducere în numele unui aşa-zis “modernism” – transformaseră ICR în general şi ICRNY în special într-o adevărată moşie a şefului Horia-Roman Patepievici şi a găştii sale de politruci puşi pe căpătuială!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Grigore L. Culian 185 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.