Taxele și impozitele românilor. Nu miroase a bine

Un raport al băncii UniCredit arată că România va trebui probabil să introducă o serie de majorări de taxe, pe fondul creșterii deficitului.  Alături de Ungaria și Slovacia, România s-ar afla în risc de retrogradare a ratingului, în cazul în care impozitele nu cresc anul viitor.

Economiștii Unicredit spun că deficitul bugetar nu va fi redus în 2025 decât dacă impozitele cresc. Deși Marcel Ciolacu continuă să nege că TVA va crește, cel puțin pentru alimente și medicamente, banca se așteaptă la o creștere a TVA (cu 2pp pentru rata principală, în prezent de 19%) și la accize, impozite pe proprietate și mărfuri mai mari.

Analiștii Unicredit de la Londra spun: „Anul viitor vine creșterea TVA și a altor taxe, economia va frâna brusc. Din 2026 se pregătește taxarea progresivă”, subliniază economistul Bogdan Glăvan, într-un comentariu acid pe pagina sa de Facebook.

„Spuneam în urmă cu o lună că asistăm la cea mai mare devalizare a finanțelor publice din istoria României.
A mai trecut o lună, execuția bugetară confirmă: avem un deficit bugetar comparabil cu cel din pandemie și ușor mai mare decât cel înregistrat în timpul crizei financiare globale din 2010.
De data asta, însă, singura criză este potopul de prostie, hoție și demagogie.
Populația urbană pare anesteziată, flower-power. Nu a ieșit la vot luna trecută și, dacă nu va ieși la vot nici în toamnă-iarnă, atunci va merita bicele pe care îl va primi pe spinare anul viitor și în 2026. Asta spun și analiștii Unicredit de la Londra: „Anul viitor vine creșterea TVA și a altor taxe, economia va frâna brusc. Din 2026 se pregătește taxarea progresivă”.
Păi cine credeți că o să „plătească” taxarea progresivă: țăranii? Evident că nu. Cotele majorate vor fi plătite de contribuabilii urbani, de orășeni, căci ei câștigă mai mult. Foarte bine, așa și trebuie. Să plătească, dacă nu votează. Înseamnă că sunt… destupați la minte și le place.
De la anul cresc impozitele pe proprietate și TVA cu 2 p.p., estimează Unicredit, ceea ce va sugruma creșterea economică, ce va ajunge a 1,3%, cel mai redus nivel de după pandemie. Hai să vedem câte cafele și înghețate se vor mai consuma pe Calea Victoriei. Hai să vedem câte vacanțe se vor mai cumpăra.
După care se va încheia PNRR. Atunci să vezi și să nu crezi. Nu doar că socialiștii vor fi crescut deja taxele între timp, dar prin 2026-2027 se va termina cea mai formidabilă asistență externă primită de România. Când se vor găta banii de proiecte și fondurile moca, să vezi euforie și strigăte de bucurie din partea electoratului urban, educat, pretențios: va trece direct pe alimentația științifică a lui Ceaușescu. Așa și trebuie„, a scris economistul.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

13 Comentarii

  1. Omul ăsta nu e acid , este realist. Cum credeți că va supraviețui statul ăsta mamut plin de nepoți și nepoțele ?
    Cineva trebuie să și muncească să plăească taxe… De votat , deh românii care votează ( acele 18 milioane în creștere – ca apele Dunării), revin , românii votează dar STS transite datele. Restu știu ei securiștii ce au de făcut , se ”practică” din 1989 ….

  2. Pana acum tot ce a zis ‘economistul’ Glavan nu s-a adeverit. Puteti va rog sa nu il mai citati?

  3. Baza de pornire e in online când achizitionezi produse, TVA e din două bucăți, prima e de 19% plus a doua adăugară de 9% și totul funcționează pe lângă lege sau e îmbrobodit de dedicația legală.

  4. Sa fie taxați marii bogătani care nu justifică cu documente cum au făcut primul milion de lei!

  5. Tva de 19% este deja imens! Macar sa lase banii in judetele unde se colecteaza. Asa ar mai ramane ceva si pentru societate. Anesteziatii din orase vor veni peste noi la un moment dat. Cu ce fete talambe am vazut pe la recentele ”parazi” sa ne fereasca Dumnezeu!

  6. …ce interesant, v-ati bagat ai pe post de cenzor?…nu mai apar comentariile care deranjeaza!…cenzura este primul pas spre totalitarism…

  7. …sa reformulam prima postare: desi toti intuiesc timpurile ce vor veni peste noi, inebuniti de foame i-ati votat pt suta de lei data ca pomana la pensii si salarii…pana aici nimic de cenzurat…ce nu stiu multi, deja au fost antamate multe resurse, grafitul, magneziul, uraniul, pe cele antamate de ani buni…cei votati in 9 ale lunii trecute au facut toate aceste lucruri din patriotism economic, asa incat veti avea ceea ce v-ati dorit!…chiar mai mult de-atat!…sa traiti bine!…

  8. Resurse sunt, sarea (baterii), cereale, gaz, lana (material de constructie), Hidroelectrica….Cand Ciolacu (editat) face vizite la cerseala pentru imprumuturi, cand de fapt el sta pe un munte de aur… Dar nu-i duce capul si nu vor sa munceasca…Cu conducere buna si inima in noi, Romania se ridica in cinci ani de zile. Le spun la oameni pe drum, in magazine, vorbesc peste tot ca sa-i incurajez. Cu o conditie, sa nu mai voteze prosti! Se uita la mine ca niste retardati…Accize si taxe??? Pai asta-i reteta pentru faliment de tara! Vrei bani? Atunci pe cel cu un business mic nu-l taxa, lasa-l sa se ridice, scuteste-l de taxe si tva cand importa utilaje…ajuta-l sa faca bani si vei fi bogat si tu.

  9. anul trecut am avut deficit de 5-6% din PIB in conditiile in care au primit bani de investitii de afara cam de 4% din PIB… daca nu erau banii aia eram pe 10% din PIB deficit, perspectivele sa se reduca anul asta nu sunt, tot asa de mare o sa fie cu alta transa de investitii… cand se termina banii de la UE o sa fie jale… ca si-n 2008, rromanul s-a invatat la bani, se sparge-n case si masini…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.