Tensiuni la împărțirea posturilor de la vârful UE

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a apreciat drept „important” să nu fie exclus vreun stat membru al UE din negocierile pentru atribuirea funcţiilor de top în instituţiile UE, după ce şase lideri europeni reprezentând principalele familii politice pro-europene s-au înţeles deja într-un cadru restrâns asupra acestor numiri, provocând iritarea şefei guvernului italian, Giorgia Meloni, care s-a văzut ocolită la aceste discuţii.

„Va fi important să avem o majoritate (de ţări) cât mai largă posibil, întrucât aceasta ne va ajuta să construim o majoritate în Parlamentul European. Va trebui să aşteptăm să vedem ce se întâmplă, dar cred că este important să nu excludem nicio ţară”, a explicat Roberta Metsola la o conferinţă de presă în prima zi a unui summit european la care cei 27 de lideri ai statelor UE discută numirile în instituţiile cheie ale blocului comunitar şi agenda strategică pentru mandatul rezultat în urma alegerilor europarlamentare.

Aceste numiri au fost deja convenite la o reuniune de negociere în cadru restrâns la care au participat şase lideri europeni din cele trei grupuri politice pro-europene, favorabile aprofundării integrării europene şi consolidării prerogativelor Bruxellesului, respectiv popularii (PPE), social-democraţii (S&D) şi liberalii (Renew). Conform înţelegerii, Ursula von der Leyen, din PPE, îşi va păstra postul de preşedintă a Comisiei Europene, cel de preşedinte al Consiliului European va reveni fostului premier social-democrat portughez Antonio Costa, iar şefa guvernului eston, liberala Kaja Kallas, va fi Înalt reprezentant pentru acţiune externă şi politica de securitate.

Cancelarul german Olaf Scholz a reprezentat la aceste negocieri grupul social-democraţilor, împreună cu premierul spaniol Pedro Sánchez, în timp ce grupul popularilor a fost reprezentat de premierii polonez şi grec, Donald Tusk şi Kyriakos Mitsotakis, iar cel al liberalilor de preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul interimar olandez Mark Rutte.

Premierul italian, Giorgia Meloni, al cărei partid face parte în Parlamentul European din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor europeni (ECR), nu a fost invitată, ea manifestându-şi deschis nemulţumirea şi a considerat acest mod de lucru o sfidare la adresa alegătorilor europeni, o poziţie asemănătoare fiind exprimată şi de premierul ungar Viktor Orban.

Respectivul grup restrâns de şase lideri a format, potrivit şefei guvernului italian, o „oligarhie” care a făcut o înţelegere fără a ţine cont de mesajul transmis la urne de cetăţeni la alegerile europarlamentare din 6-9 iunie. Acest scrutin a confirmat un avans al formaţiunilor conservatoare eurosceptice, fără însă ca acestea să răstoarne majoritatea formată din grupurile popular, social-democrat şi liberal.

Aceste trei grupuri au împreună o majoritate de 399 din cei 720 de eurodeputaţi. Totuşi, unii dintre ei s-ar putea să nu urmeze consemnul de vot al partidului lor, astfel că, chiar dacă liderii europeni vor fi aprobat prin majoritate calificată numirea Ursulei von der Leyen, aceasta nu este deplin sigură că va obţine în Parlamentul European majoritatea simplă de care are nevoie la votul prevăzut pentru jumătatea lunii iulie, deşi ar putea beneficia şi de sprijinul eurodeputaţilor din grupul Verzilor.

De aici şi apelul preşedintei Parlamentului European – de asemenea membră a PPE şi care ar urma la rândul ei să-şi păstreze postul pentru cel puţin doi ani şi jumătate – de a obţine un sprijin cât mai larg în rândul liderilor europeni pentru a avea pe cale de consecinţă şi o majoritate cât mai largă în rândul eurodeputaţilor pentru numirile propuse.

Însă liderii europeni sunt divizaţi în privinţa acestei abordări, unii dorind un consens pentru a evita prejudicii pe termen lung, în timp ce alţii consideră că pot fi ignorate opiniile celorlalţi dacă pentru realegerea Ursulei von der Leyen se întruneşte în Consiliul European majoritatea calificată de 20 de state membre care să însumeze cel puţin 65% din populaţia UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

7 Comentarii

  1. Care-i problema? Alegătorii din UE au arătat la vot că-i vor tot pe ăştia care au ruinat Europa şi care intenționează să ne arunce în război cu Rusia. La fel ca şi alegătorii din sectorul 1 Bucureşti dintre care aproape jumătate tot pe Clotilde au votat-o, cu toate că a distrus cel mai bogat sector din țară şi l-a umplut de mizerie şi şobolani.
    S-a votat, s-a ales. Pesemne că suntem idioți sau masochişti. Sau ambele.

  2. In 2 3 ani sa pregatiti coliva, sandramaua cere tamaie. Intrebati pe aia priceputi si vedeti ce spun! UE e gata, si-a facut-o cu mana alora din DC!

  3. Metsola, reprezentanta unui stat apendice… aia au gen 5 europarlamentari, din care 1 cumva a ajuns nici mai mult nici mai putin decat presedintele PE.

  4. Oligarhi exista nu numai in F.Rusa si Ucraina, dar cu titlul de miliardari in SUA si UE. Astia se prwgatesc de bani si putere Tarile mici nici numai conteaza.

  5. Sunt si funcții pentru Romania?
    În „totul pentru Ucraina” suntem pe linia întâi.. Niște ganduri alarmante vin: ca cine sunt folosiți românii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.