Tentativă de lovitură de stat în Bolivia

Militari bolivieni rebeli acuzaţi de preşedintele Luis Arce că încearcă o „lovitură de stat” s-au retras miercuri din piaţa pe care o ocupau cu vehicule blindate în faţa palatului prezidenţial din La Paz, a constatat AFP.

La începutul după-amiezii, unităţi ale armatei au înaintat pe străzi în rânduri strânse până în Piaţa Murillo, în faţa sediului preşedinţiei, unde au fost poziţionate un tanc şi alte vehicule blindate.

Arce a denunţat atunci pe reţeaua socială X „mişcările neregulate ale anumitor unităţi ale armatei boliviene”. „Democraţia trebuie să fie respectată”, a scris el.

Potrivit jurnaliştilor agenţiei France Presse la faţa locului, un vehicul blindat a încercat să spargă o uşă metalică a sediului preşedinţiei, Palacio Quemado, iar şeful armatei, generalul Juan José Zuniga, a intrat pentru scurt timp în palat.

Cel mai înalt gradat a afirmat că armata intenţionează să „restructureze democraţia” în Bolivia.

„Forţele armate încearcă să restructureze democraţia, să facă din ea o democraţie adevărată. Nu cea a câtorva, nici cea a câtorva stăpâni care conduc ţara de 30 sau 40 de ani”, a declarat el în faţa palatului, înconjurat de soldaţi.

Într-un mesaj video adresat naţiunii alături de miniştrii guvernului, Arce a lansat un apel la mobilizare. „Avem nevoie ca poporul bolivian să se organizeze şi să se mobilizeze împotriva loviturii de stat, în favoarea democraţiei”, a declarat el.

Arce l-a demis şi arestat pe generalul rebel şi a numit un nou comandament al forţelor armate, potrivit imaginilor difuzate în direct la televiziunea naţională.

Fostul preşedinte Evo Morales (2006-2019) a afirmat şi el pe X că „se pregăteşte o lovitură de stat”.

„Militari şi tancuri sunt desfăşuraţi în Piaţa Murillo”, a scris el, făcând apel la „o mobilizare naţională pentru apărarea democraţiei”.

Într-un interviu acordat luni unui canal de televiziune, generalul Zuniga a afirmat că îl va aresta pe Morales dacă acesta stăruie să candideze la preşedinţie, în timp ce Curtea Constituţională a decis în decembrie 2023 că nu poate.

„Legal este descalificat, nu mai poate fi preşedinte al acestei ţări”, a declarat generalul. Militarii „sunt braţul armat al ţării şi vom apăra Constituţia cu orice preţ”, a adăugat el.

Partidul la putere în Bolivia, Mişcarea către socialism (MAS), este profund divizat între Arce şi Morales, cândva aliaţi, dar acum adversari în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2025.

Evo Morales caută să obţină nominalizarea în numele MAS. Luis Arce nu şi-a depus deocamdată candidatura oficială.

Situaţia din Bolivia a fost denunţată de majoritatea ţărilor sud-americane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Bolivia si-a anunțat dorința de a adera la BRICS ? măR😜g …
    ■}guitZă- eduKKatZia e PERNICIOASĂ -guitZă{■

  2. Iar portocaliu e eficient din el s-a ridicat Basescu si altii prin vecini sub atenta grija a robinette-ului care a facut sa curga multa emotie…

  3. CIA și-a pierdut calificarea.. E ca și senilul de la Casa Albă..
    Bolivieni țin minte cum SUS i-au umilit președintele cotrobaind prin avionul lui după ce vasalii europeni l-au stopat cu forța..
    Bolivi are cele mai mari zăcăminte de litiu după care saliveaza SUA..

  4. Încă un rateu de proporții marca CIA. La romulani însă totul merge conform planului. Marea resetare se realizează cu pași rapizi și fermi.

  5. Bolivia a rupt relatiile SIPLOMATICE cu Israel
    pe motiv de GENOCID la HARAPI,
    asa ca BOLOVIA va vinde LITIUL prin alti agenti de vanzare si prin alte banci decat cele iudaice °! Acum ca LOVITURA DE STAT … n-a reusit 🙁 !
    NASOL e ca MEXICUL se rupe si el prin presedintelui de … Israel ! 😛
    😀

  6. „Litiul este o comoară națională a Boliviei, Statele Unite au nevoie de el
    Statele Unite au nevoie de propriul popor în La Paz, deoarece Bolivia are cele mai mari rezerve din lume de litiu folosit pentru fabricarea bateriilor. Cererea de minereu a crescut brusc în ultimii ani datorită creșterii producției de vehicule electrice.

    În martie 2023, șefa comandamentului sudic, Laura Richardson, a declarat că „triunghiul litiului” (Bolivia, Argentina, Chile) este văzut ca „o problemă de securitate națională în curtea noastră”.

    Interesant este că Chile și Argentina sunt singurele două țări din America de Sud care au venit la cel mai înalt nivel la conferința elvețiană privind Ucraina și au semnat rezoluția acesteia. Și președintele bolivian Arce se afla la Moscova în acel moment, unde sa ajuns la un acord privind extracția litiului de către Rosatom.

    Bolivia înțelege clar că litiul este comoara sa națională. Naționalizarea extracției minerale în 2008 și crearea companiei de stat YLB în 2017 au făcut posibilă concentrarea investițiilor și exporturilor în acest domeniu în mâinile statului. Experții spun că multe dintre problemele structurale ale Boliviei pot fi rezolvate dacă țara stabilește un ciclu complet de beneficii de minereu. Va fi posibil să câștigăm bani mari din exporturi și să îmbunătățim infrastructura, asistența medicală și educația.

    În Argentina și Chile, exploatarea litiului este în mâini private, deși au fost făcute încercări de naționalizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.