Terminalul de la Dornești. Implicarea lui Gruia Stoica

Grampet Group, a controversatului Gruia Stoica, a deschis vineri, în comuna Dornești, cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, conform prezentării oficiale. Noul terminal a fost realizat în parteneriat public-privat şi a costat aproximativ 10 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată de Grampet Group, conform Agerpres.

Potrivit preşedintelui Grampet Group, Gruia Stoica, terminalul de la Dorneşti, aflat în imediata vecinătate a Ucrainei, permite transportul a trei milioane de cereale anual şi „devine un punct strategic în fluidizarea traficului de mărfuri până în portul Constanţa”.

„Datorită acestei capacităţi de transbordare şi a tuturor celorlalte soluţii tehnice şi tehnologice de vârf oferite, terminalul din Dorneşti va deveni un punct strategic pentru fluidizarea traficului de cereale de la graniţa cu Ucraina la portul Constanţa. Vreau să vă spun că facilităţile existente aici sunt similare cu cele ale marilor porturi maritime. Terminalul permite transbordarea a opt vagoane de cereale de tip ucrainean, care sunt cu ecartament larg şi opt vagoane româneşti. Ca idee, toate celelalte terminale din Europa permit transbordarea a cel mult două vagoane simultan”, a afirmat Gruia Stoica.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, susţine că investiţia de la Dorneşti descongestionează traficul rutier, sufocat de camioanele cu cereale.

„Aşteptam această investiţie şi noi credem că avem încă foarte multe de făcut. E nevoie de fluidizarea traficului şi în special a traficului de mărfuri. E o investiţie de 10 milioane de euro, care înseamnă, din ce am înţeles eu, patru garnituri de tren care pot pleca spre Portul Constanţa. E o scutire de tiruri pe şoselele din România, deşi eu aştept cu nerăbdare să vină autostrada A7 până la Siret. Eu cred că acesta este un lucru concret de solidaritate cu Ucraina”, a declarat Flutur.

La inaugurarea noului terminal de transbordare a cerealelor au participat secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, consilierul onorific al premierului în domeniul relaţiilor economice internaţionale, Victor Ponta, ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, consulul general al României la Cernăuţi, Irina Stănculescu, şeful Autorităţii Vamale Române, Marcel Simion Mutescu, dar şi mai mulţi secretari de stat.

Ponta a declarat că România ar trebui „să fie cea mai importantă poartă pentru reconstrucţia Ucrainei”.

„Încerc, de când m-am alăturat echipei premierului Ciolacu, să explicăm poporului român că, ajutând Ucraina, ne ajutăm pe noi, pentru că altfel e foarte multă frustrare şi foarte multă lume întreabă „De ce facem pentru alţii şi nu facem pentru noi?”. Dacă nu explici oamenilor că în felul ăsta de fapt România câştigă foarte mult, zona de Nord- Est a României, cea mai puţin dezvoltată. România se poate dezvolta cu toate resursele politice şi financiare, publice şi private, care sunt alocate pentru acest efort european, transatlantic de a sprijini Ucraina, nu doar în acest moment foarte dificil, al războiului, dar mai ales pentru ceea ce va fi reconstrucţia. Eu îmi doresc ca România să fie cea mai importantă poartă pentru reconstrucţia Ucrainei, să profite de acest lucru ca să îşi dezvolte infrastructura feroviară, rutieră, aeriană, maritimă, ceea ce nu a făcut în ultimii ani şi în mod suficient”, a afirmat Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. La naiba de cretini, tot sa importe orice in Romania! Bă stricaților de propria prostie, terenurile din Romania rămân pârloagă că vreți voi doar importuri?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.