Totul până la Soros: sfârșitul idilei Ungaria-PPE

”Cum a reușit un afacerist octogenar să devină sperietoarea Europei?”, se întreba revista americană Foreign Policy, în 2017, într-un articol care ne prezintă un George Soros ajuns la 87 de ani, cu o Fundație pentru o Societate Deschisă mai puțin activă decât în anii 1990, un filantrop tot mai departe de tumultul politicii. Referendumul din Ungaria împotriva presupusului ”plan Soros” pentru colonizarea Europei cu imigranți era prezentat ca un ”proces politic bizar, având în vedere că este vorba despre un referendum împotriva unui om de 90 de ani care nu locuiește în Ungaria, care nu candidează pentru vreo funcție și care nu este responsabil pentru politica imigrației din Ungaria”. Cu alte cuvinte, un personaj inofensiv sau cel puțin tot mai lipsit de vlagă și de interes pentru Europa.

Ei bine, în preajma alegerilor europarlamentare din mai 2019, publicația Politico, deținută tot de un trust de presă american, contrazice imaginea de mai sus într-un articol intitulat ”Sfârșitul poveștii de dragoste dintre Germania și Orban”. Acest final de idilă a fost determinat de poziția lui Viktor Orban față de ”inofensivul” George Soros. Se întâmpla în decembrie 2018, când premierul de la Budapesta a forțat Universitatea Central Europeană creată de Soros să plece din Ungaria. ”Manfred Weber era livid. «Mi-a promis că nu o va face», s-a plâns politicianul bavarez asociaților sai”, scrioe Politico. Or, Manfred Weber este nimeni altul decât candidatul PPE la funcția de președinte al următoarei Comisii Europene.

Politico relatează cum mai multe partide membre ale PPE fac presiune pentru excluderea partidului Fidesz, al premierului Ungariei, din formațiunea europeană, chiar înainte de alegeri. Decizia, scrie Politico, nu se poate lua fără acceptul creștin-democraților din Germania și al aliaților lor tradiționali creștin-sociali. Acest pas pare tot mai aproape acum. Manfred Weber, membru al Uniunii Creștin Sociale din Bavaria, un partid care are o viziune mai degrabă antimigrație, relativ apropiată de cea a guvernului ungar, pare să fi fost extrem de deranjat de ultima campanie a lui Orban împotriva lui Soros și a actualului șef al Comisiei, Jean-Claude Juncker. Este vorba despre o campanie care sugerează că Soros și Comisia UE au conspirat pentru a promova imigrația ilegală, pentru a submina suveranitatea Ungariei. ”A fost o schimbare fundamentală în relația cu Orban. Ce-i prea mult e prea mult. Asa e mesajul nostru”, a spus Weber, infirmând ideea relevanței tot mai mici a octogenarului Soros și a Fundației sale în Europa Centrala și de Est, dar și în Germania.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

8 Comentarii

  1. Nu cred că-și permite PPE-ul să piardă Fidesz-ul! Sunt doar contre de intimidare. Și de unii și de ceilalți.

    • Germania a ajuns azi un pericol pt toată Europa prin spălații săi pe creieri, în frunte cu Merkel, iar spălarea pe creiere s-a făcut cu o perie de oțel oferită de Soros.

    • @Tot Io Nu sint spalati pe creer!!!!! Ei stiu bine ce fac! Au facut si vor sa definitiveze sa puna Europa la cizma germana. Cum au spoliat toate tarile din Europa? Si acum isi apropriaza toata tehnologia europeana! Exemplu din Franta iau acum, prin toate mijloacele (cu ajutorul omului de paie – Macron) tehnologia franceza. La nivel nu trebuie sa fie numai Germania. Restul sa se descurce. Inainte de a vota cititi bine, bine, bine ce zice Macron.

  2. Prostii și propagandă șoroșistă. După unele sondaje Ungaria și Orban V. vor avea o poziție forte și funcții inalte in noua configurașie a UE de după alegerile din Mai. Deci care, cine ar fi nebunul care tocmai acum să se ia de ei și să-i excludă ??

    • …si Budapesta va deveni capitala Europei, ce spun eu, a lumii, a Universului! …

    • @Anonim:Budapesta din AltaiPana acolo,porumbelul zburator face 63 de ore!

  3. Curios, voiam sa spun ca nu-i mare lucru, tara mica europarlamentari putini, veti ramane uimiti afland ca Bulgaria cu 7 milioane de locuitori are 17 europarlamentari, Ungaria cu 9 milioane are 21, iar noi cu 19 sau 20 de milioane avem 32 de europarlamentari, oare ce metoda de calcul se aplica de noi nu avem dublu, macar 34 fata de Bulgaria sau 42 fata de Ungaria…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.