Transnistria s-a plâns la UE

Separatiştii transnistreni s-au plâns la UE la o săptămână după ce Uniunea Europeană a lansat negocieri de aderare cu Republica Moldova. Regiunea separatistă Transnistria s-a plâns marţi că autorităţile centrale i-au ignorat propunerile privind soluţionarea conflictului care durează de decenii şi că oficialii de la Chişinău au impus o „blocadă bancară”, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Liderul regiunii separatiste proruse Transnistria, Igor Krasnoselski, i-a transmis ambasadorului UE într-o rară întâlnire că executivul Republicii Moldova i-a ignorat declaraţia pe care a propus-o şi care cerea o soluţionare paşnică a disputei.

„Declaraţia este un pas bun, pozitiv. Poziţia moldovenească, prin faptul că a refuzat să semneze un document despre pace, este de neînţeles”, i-a explicat Krasnoselski ambasadorului Janis Mazeiks, referindu-se la documentul pe care afirmă că l-a prezentat în mai. „Toată lumea, inclusiv partea moldoveană, vorbeşte despre pace şi exclude agresiunea. Haideţi să semnăm şi să materializăm această dorinţă”, a adăugat Krasnoselski.

Liderul separatist transnistrean i-a mai declarat ambasadorului UE la Chişinău că conturile bancare ale afacerilor transnistrene din băncile moldoveneşti au fost închise, fiindu-le restricţionat accesul la programele UE menite să înlesnească relaţiile comerciale cu Cei 27. Această decizie reprezintă – potrivit lui Krasnoselski – „o blocadă bancară”.

Autorităţile transnistrene au denunţat la începutul acestui an taxele vamale moldoveneşti la mărfurile care ies şi intră în regiune, iar oficialii locali au cerut ajutor din partea Rusiei.

Regiunea moldoveană Transnistria, care se învecinează cu Ucraina, s-a separat de facto de Republica Moldova în 1992 şi funcţionează în prezent cu un sprijin puternic din partea Moscovei, scrie Reuters, care adaugă că Republica Moldova caută o soluţie comprehensivă prin care regiunea să fie pe deplin integrată în teritoriul său.

Dar invazia Rusiei în Ucraina din 2022 a oprit toate eforturile în cadrul negocierilor în format „5+2” (Rusia, Ucraina, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Uniunea Europeană şi Statele Unite – n.r.) de a găsi o soluţie.

Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova a declarat pentru portalul de ştiri newsmaker.md că declaraţia propusă are „obiective lipsite de scrupule” şi s-a angajat să-şi continue eforturile diplomatice.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut din apartenenţa la UE piatra de temelie a politicilor sale. Discuţiile de aderare au fost deschise săptămâna trecută cu R. Moldova şi Ucraina, iar R. Moldova speră că va putea adera până în 2030.

Sandu a convocat un referendum în octombrie privind aderarea la blocul european, care va avea loc în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale în care actuala şefă a statului caută să obţină un nou mandat prezidenţial.

Liderul separatist din Transnistria ameninţă cu ”război mondial”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Deocamdata, sovieticii din Transnistria inca mai spera ca rusii din Imperiu sa mai muste ceva din tara surora, Ucraina. Nu le va fi usor. Desi ei cu de la sine vointa ii neaga statalitatea, cu acest razboi i-au conferit Ucrainei pe deplin legitimitate statala si europeana. Daca, totusi, Putin, peste luni, ani sau decenii nu va mai avea carne de tun (desi intentioneaza sa prelungeasca razboiul pana la calendele grecesti) soarta politrucilor transnistreni va depinde de cei pe care ii considera acum „vecini”, in incercarea absurda de peste trei decenii de a se separa violent de instituțiile statale. Cam fara sanse. Prin urmare, plangerile formulate catre Uniunea Europeana nu sunt altceva dacat niste ifose de neluat in seama ale celor ce se hranisera abundent din faramiturile aruncate cu mult dispret de mafia rusa. Supravietuirea ca simpla groapa fara fund a coruptiei cu visuri imperiale devine din ce in ce mai incerta. Oricum, au bifat aceste plangeri inutile ca sa se mai afle in treaba. Nu peste mult, vor face ca transsiberianul care imita cu succes glasul rotilor de tren doar pe hartie…

  2. de la sine, după ce Rușii iau Odesa și Sudul UrcRuinei.
    Iar 🥳ul PIANIzD ia poziție atârnat STABIL de frânghie sub Podul Pivnichnîi din Kiev.
    Cu MÂNA-n gură, ca Mussolini, măR🤣g …
    ■} MElena- PoMpa 1- HAlena {■

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.