Tratatele pentru protejarea stratului de ozon dau roade

Concentraţiile atmosferice ale unei familii de gaze nocive, HCFC, au început să scadă mai rapid decât era prevăzut, conform unui studiu publicat marţi.

„Este un succes şi ne face să fim optimişti că tratatele privind clima şi mediul pot funcţiona”, a declarat pentru AFP Luke Western, de la Universitatea din Bristol, autorul principal al studiului, publicat în jurnalul ştiinţific Nature Climate Change.

Protocolul de la Montreal, semnat în 1987, este un angajament internaţional încheiat în vederea eliminării treptate a substanţelor care epuizează stratul de ozon, utilizate în refrigerare, climatizare, spumă pulverizabilă şi aerosoli.

Acest lucru a făcut posibilă eliminarea producţiei de clorofluorocarburi (CFC), cărora le-au luat însă locul hidroclorofluorocarburile (HCFC), nocive pentru ozonul care ne protejează de razele UV şi, totodată, gaze cu un puternic efect de seră. Producţia şi utilizarea lor este încă în curs de eliminare.

Echipa internaţională aflată în spatele studiului publicat marţi a demonstrat, însă, că nivelul clorului prezent în HCFC, care epuizează stratul de ozon, a atins deja apogeul în 2021, cu cinci ani mai devreme decât se preconizase. Cercetătorii s-au bazat pe date de la o reţea de staţii de măsurare specializate, numite AGAGE, precum şi pe date de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite.

„Prin instituirea unor controale stricte şi prin promovarea alternativelor prietenoase cu stratul de ozon, protocolul a reuşit să reducă emisiile şi nivelurile de HCFC din atmosferă”, a spus Luke Western.

„Fără Protocolul de la Montreal, acest succes nu ar fi fost posibil, fiind deci o validare spectaculoasă a angajamentelor multilaterale pentru combaterea pierderii stratului de ozon stratosferic, cu beneficii suplimentare în lupta împotriva schimbărilor climatice de origine umană”, a precizat el.

Protecţia stratului de ozon este dată deseori drept exemplu de oamenii de ştiinţă pentru ilustrarea succesului unei acţiuni colective în beneficiul mediului.

Potrivit celei mai recente estimări cvadrienale a Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), publicată la începutul anului 2023, stratul de ozon ar trebui să „se refacă în următoarele patru decenii”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. In revolutia industriala nu s-a tinut cont si de daunele colaterale, productia, imbogatirea conta. Daca au fost atentionati, au vazut cauzele si au inceput sa le elimine. Totul este sa nu asculti Grete si Ursula, una cu carnet galben si cealalta cu carnet curcubeu.

  2. Tratate? Mare schema, de la CFC la HCFC catre HCFCH?? e doar in intrare noua in compendiul lui Rockfella. Absolut nici o relevanta. Factorul de stres cel mai important in momentul actual pentru stratul de ozon este soarele. Daca nu credeti nu aveti decat sa va agatati o vreme prin literatura stiintifica de gen si sa vedeti cum este manipulata informatia in favorul unor agende. O estimare corecta este ca in urmatorele decenii se va accentua distrugerea stratului de ozon simultan cu mai multe evenimente climatice diverse si nemaivazute.

  3. Cu ,,Oamenii de Știință,,potriviți și remunerați corespunzător se pot valida orice fel de ,,studii științifice,,care dau bine sau chiar influențează AGENDA ,în direcția celor care și.au inventat o!In Pandementa au demonstrato cu vârf și îndesat!😁

  4. ciudat ca aceste „institutii” si „jurnale stiintifice” nu scriu nimic despre ce au inceput americanii sa degaje in atmosfera

  5. La câte minciuni au venit până acum de la politica „bazată pe știință” de la tavarișcu lienin încoace, tot mai puține lucruri au credibilitate azi.

  6. Citat: Existența ozonului în atmosferă este datorată interacției dintre razele solare ultraviolete și oxigenul atmosferic.gata
    Tratatele pentru protejarea luatului apei la vale au dat roade. Cam așa și cu ”protejarea staratului de ozon”.

  7. Povestea cu influenta CFC asupra stratului de ozon este o minciuna, am explicat in amanunt in comentariile care mi-au fost cenzurate. Minciuna legata de stratul de ozon este insa depasita de minciuna influentei CO2 generat de activitatea umana asupra incalzirii climei.

  8. Am intrat de multe ori în laboratoare unde măsurau și testau lămpi de bronzaj. Ozonul are un miros specific. Nimeni din cei ce lucrau acolo nu foloseau mască dar nici unul nu mergea la salon de ars pielea, de bronzaj.
    PS Nicu, mai încearcă să lămurești treaba! Măcar unul dacă se deșteaptă ai cîștigat iar ei au pierdut. Nu mai țin minte care e explicația dar ozonul, din anumite pricini, și pe ăstea le-am uitat, nu poate fi mai mult sau mai puțin.
    PS Freonul a fost scos deoarece nefiind coroziv frigiderele și congelatoarele țineau o veșnicie. Cineva a avut curiozitatea să măsoare consumul unei combine vechi din anii 1960 moștenită după moartea bunicilor. Surpriză, surpriză, nu consumă mai mult! Ce să mai zic că erau frumoase.

  9. @Calin – Ai sintetizat fenomenul foarte bine pe scurt in postarea de la 7:41. Ozonul este un efect al interactiunii dintre oxigen si ultraviolete, iar ambele procese de formare a ozonului in mod natural cat si revenirea de la ozon inapoi la oxigen sunt consumatoare de ultraviolete. CFC are o influenta minima spre zero.

    Gaurile de ozon apar la poli pentru ca acolo sunt mai putine ultraviolete, si pot migra in alte zone de pe Terra din cauza vantului, insa odata ajunse in alte zone sunt rapid umplute la loc cu ozon pentru ca acolo ozonul are conditii de formare. Variatia dimensiunii gaurilor de ozon de la poli are legatura cu activitatea solara: daca au fost ani cu activitate solara mai intensa atunci s-a format mai mult ozon chiar si la poli deci gaurile au fost mai mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.