Ucraina. ”O ţară din Sudul global ar putea găzdui al doilea summit pentru pace”

Ucraina consideră că un al doilea summit care să analizeze propunerile Kievului pentru pacea cu Rusia ar putea fi găzduit de o ţară din Sudul global, a declarat vineri un înalt oficial, citat de agenţia de presă Interfax-Ukraina.

Peste 90 de ţări au participat la primul summit din Elveţia săptămâna trecută, Ucraina căutând un sprijin larg pentru planul său de a pune capăt războiului început în urmă cu aproape 28 de luni cu o invazie rusă pe scară largă.

Moscova, care nu a fost invitată, a calificat rezultatul summitului – un comunicat semnat de majoritatea participanţilor, dar nu şi de India, Brazilia şi Arabia Saudită – ca fiind „aproape zero”.

„Avem mai multe ţări [care se oferă să-l găzduiască] şi pot spune cu un grad ridicat de probabilitate că un astfel de summit ar putea avea loc într-una dintre ţările din Sudul global”, a declarat consilierul prezidenţial Ihor Jovkva, citat de Interfax-Ukraina.

Ucraina doreşte ca următorul summit să fie convocat înainte de sfârşitul anului, a spus el, adăugând că Rusia ar putea fi invitată dacă este pregătită să ia în considerare foaia de parcurs prezentată de Ucraina şi nu lansează ultimatumuri.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat la 14 iunie că Rusia va pune capăt războiului din Ucraina dacă Kievul va fi de acord să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO şi să cedeze integral patru regiuni revendicate şi parţial ocupate de Moscova – cereri respinse de Kiev ca fiind echivalente cu capitularea.

Jovkva a refuzat să numească gazdele potenţiale, afirmând că aceasta ar ajuta doar Rusia să submineze eforturile diplomatice.

Sprijinit de majoritatea ţărilor occidentale, Kievul şi-a intensificat eforturile pentru a obţine susţinerea ţărilor din Sudul global şi al naţiunilor asiatice, istoric mai apropiate de Rusia şi mai ambivalente cu privire la războiul Moscovei în Ucraina.

China, care a proclamat un parteneriat „fără limite” cu Rusia cu câteva zile înainte ca Moscova să-şi lanseze invazia, nu a participat la summit. China se prezintă ca neutră şi neagă că ar fi furnizat Moscovei arme sau muniţii.

Declaraţia responsabilului de la Kiev vine la o zi după ce preşedintele rus a afirmat într-o conferinţă de presă susţinută la finalul miniturneului său asiatic, în Coreea de Nord şi Vietnam, că „retragerea trupelor ruse din Ucraina nu se va întâmpla niciodată”, aşa cum cere Kievul, potrivit media ruse.

Retragerea trupelor ruse din teritoriile ocupate, aşa cum cere Ucraina, „se pare că nu se va întâmpla niciodată”, iar dorinţa politicienilor occidentali de a provoca Rusiei o „înfrângere strategică pe câmpul de luptă” nu va face decât să forţeze Kremlinul să „meargă până la capăt”, a declarat Putin joi seara, potrivit media independente ruse Meduza.io şi Svoboda.org.

„Politicienii din ţările occidentale spun că vor să obţină înfrângerea noastră strategică, dar pentru Rusia aceasta ar însemna sfârşitul statalităţii sale, atunci apare întrebarea – de ce ar trebui să ne fie frică, nu este mai bine să mergem până la capăt?”, a declarat Putin, citat de Meduza.io, cu sediul în Letonia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

  1. hahahahaha… au invitat toate tarile in Elvetia, de parca discutii la ONU nu puteau avea loc. Din 190 de tzari trambitzau in toata presa/propaganda vestica ca o sa vina 150, au fost doar vreo 90 din care vreo 20 erau state liliput din pacific iar pe „comunicatul” nesemnat fizic de nimeni cica au mazgalit vreo 80 si din alea 80, vreo 3-4 erau institutiile de birocrati europene. Asa ca plecati cu vrajeala voastra ieftina, azi un jurnalist adevarat Mat Lee si-a batut joc de reprezentantul de presa al Departamentului de Stat intrebandu-l cum isi permite SUA sa vorbeasca de invazii si integritate teritoriala tinand cont de Vietnam… eu unul as adauga si Siria si Serbia si multe altele. De acum inainte o sa conteze strict ce se semneaza in Kremlin si Beijing
    , SUA si regimurile ei trebuie sa inteleaga asta

  2. GLOBALISTII mondiali americani au o singura șansă de al menține încă 5 ani pe moșulică de 82 ani Joe Biden ca președinte la Casa Albă!.
    RAZBOI total cu Rusia în cel mai scurt timp !.

  3. O alta parodie numita conferinta de pace. Cine vrea pace negociaza direct sau alege o terta parte si discuta face to face. Care e scopul sa chemi la conferinta tari de aiurea care nu au nicio legatura cu zonaxde conflict.

  4. Daca Americanii l-ar fi putut ucide pe Putin l-ar fi ucis deja. In caz ca vor reushi sa il ucida razboiul termo-nuclear total va incepe imediat. Putin are intr-adevar un buton roshu dar semnificatzia lui e diferita. El anuleaza nu declansheaza razboiul termo-nuclear total. Putin are datorita sa apese periodic pe button. Daca nu apasa pentru ca e mort, bolnav, beat, etc. razboiul termo-nuclear total incepe condusa de calculator.

  5. Tot ce se petrece in Europa si Ucraina sunt „PROVOCAR AGRESIVE” ale lui Joe Biden,la adresa Rusiei,pentru infiintarea Marelui Israel-2!. Acest razboi al Statelor Unite impotriva Rusiei a fost bine planificat inca din anul 2010,iar UE este un proxy !.

  6. Ce au putut monta in lumea asta Goodman si Richman! Daca facem niste sapaturi,vom vedea ca mai toate conflictele si razboaiele mondiale de la ei au pornit.Inca decind traiau in triburi erau fugariti,nimeni nu-i vroia vecini,nici vorba de trai in comunitate cu bastinasii.Astia cind ies din mamele lor,ies cu mansalerul.

  7. Gazda va fi probabil celalalt actor ajuns presedinte in Argentina … pentru ca piesa de teatru sa nu semene a monolog …

  8. Acum fiind sezon e ”all inclusive prin Mac Ciucă Agency la Fallujah- în program vizită la cimitirul ”VALEA PĂCII ” , masă festivă = parașutată în GAZA, cu SAUNĂ 60 grade aeroport KABUL și jocuri de artificii în Yemen .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.