UDMR, replică pentru CSM

UDMR consideră nefondată și de neînțeles anchetarea de către Inspecția Judiciară a președintelui Kelemen Hunor, după declarațiie sale privindu-l pe fostul ministru al Comunicațiilor Nagy Zsolt, condamnat recent la închisoare.

Conform unui comunicat al UDMR transmis marți, semnat de secretarul general al Uniunii, Kovacs Peter, demersul Inspecției Judiciare pune sub semnul întrebării principiul libertății de expresie.

„Demersul Inspecției Judiciare pune sub semnul întrebării principiul libertății de expresie, al aceleiași libertăți pentru care, cu câteva săptămâni în urmă în Franța, liderii politici ai lumii au ieșit în stradă cerând respectarea acestui principiu”, afirmă oficialul UDMR.

Reacția UDMR vine după ce CSM a sesizat Inspecția Judiciară să verifice dacă declarațiile lui Kelemen Hunor, despre dosarul privatizărilor strategice în care a fost condamnat și fostul ministru Zsolt Nagy, aduc atingere independenței sistemului judiciar.

Kelemen Hunor a vorbit sâmbătă de situația colegului său de partid, Zsolt Nagy, condamnat de curând la închisoare în dosarul privatizărilor strategice, spunând: „Nagy Zsolt, care a fost nedreptățit și a fost sancționat, a fost condamnat la închisoare. (…) Libertatea înseamnă altceva pentru Nagy Zsolt de săptămâna trecută. Trebuie să fie foarte clar, cazul lui nu este un caz de corupție. Nu există nicio dovadă împotriva lui, nu s-a privatizat nicio companie de stat pe vremea lui. Din stenogramele înregistrate cu ocazia convorbirilor purtate de alte persoane s-au tras concluzii cu privire la cazul lui și în baza acelor stenograme a fost condamnat Nagy Zsolt. El are nevoie de sprijinul nostru și de solidaritatea noastră”.

În replică la demersul CSM de sesizarea a Inspecției Judiciare, secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, susține că Hunor nu a exercitat, prin declarațiile sale, niciun fel de presiune asupra vreunei instanțe, astfel că afirmațiile sale trebuie privite din prisma libertății de expresie.

„Într-o democrație, libertatea de exprimare este sinonimă cu posibilitatea de a vorbi liber despre orice, pozitiv sau negativ deopotrivă. Într-un regim dictatorial, însă, este permisă abordarea oricărui subiect care se află în conformitate cu retoricile oficiale și procedurile severe. Când am lecturat ultima dată textul Constituției, mi s-a părut că România este un stat democratic dar, evident, nu înseamnă neapărat că democrația este și funcțională”, a spus Kovacs Peter.

Secretarul general mai afirmă că, prin declarația sa, președintele UDMR nu a determinat adoptarea vreunei decizii, ci doar a luat la cunoștință o decizie definitivă a instanței, exprimându-și, totodată, și opinia referitor la aceasta.

Conform lui Kovacs Peter, Inspecția Judiciară anchetează o opinie, o afirmație politică, însă, atunci când în cazul diverselor procese, materialele de anchetă sunt strecurate în presă, niciun procuror nu este tras la răspundere.

„Nu vom rămâne în tăcere când cineva este pe nedrept condamnat și aruncat în închisoare, când în această țară are loc un proces de renaționalizare, la fel cum nu vom rămâne în tăcere nici când vreunul din politicienii noștri este tras la răspundere de către DNA pentru o decizie la adoptarea căreia nici măcar nu a fost prezent, nu a luat parte. Și nu vom rămâne în tăcere nici când politicianul UDMR este cercetat de terorism și nici dacă vom constata că suntem supuși unor abuzuri pentru simpla intonare a unui imn sau folosirea simbolurilor noastre naționale”, a mai declarat secretarul general al UDMR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.