Ultimele modificări la Legea dării în plată

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a fost de acord să scoată programul Prima Casă din Legea dării în plată și a săltat plafonul creditului până la care se va aplica prevederile actului normativ la 250.000 de euro. Astfel, insistența BNR, a bancherilor și a Guvernului, a avut câștig de cauză iar Prima Casă nu mai face parte din legea acceptată de deputați. “În legătură cu Prima Casă, v-aş ruga să îmi permiteţi să formulez un amendament. Amendamentul sună aşa: dispoziţiile prezenţei legi nu afectează garanţiile Statului Român acordate pentru Prima Casă. Doresc să asigurăm prin acest amendament continuarea programului Prima Casă”, a declarat în cadrul ședinței deputatul Daniel Zamfir, inițiatorul legii. În replică, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Enache Jiru a spus că garantiile statului se emit irevocabil și necondiționat. “Riscam să ajungem doi coproprietari ai acelui imobil: statul și banca”, a afirmat Jiru. Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a spus la rândul său că garanția statului va fi afectată dacă se va decide adoptarea acestui amendament. “Crește avansul solicitat de bănci, se scumpește creditul iar perioada de așteptare pentru a obține un împrumut va crește”, a precizat Georgescu.

Deputaţii jurişti au mai votat şi amendamentul care stipulează că legea se va aplica pentru credite mai mici de 250.000 de euro.

Şi amendamentul ca legea dării în plată să se aplice doar pentri creditele folosite pentru cumpărarea de locuinţe sau pentru terenuri cu destinaţia de locuinţă a fost votat în Comisia Juridic ă a Camerei.
Legea dării în plată va intra mânine la votul final în plenul Camerei Deputaţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.