Ultimul aranjament celebru a fost la EURO 2004

Istoria fotbalului consemnează o serie de aranjamente celebre de-a lungul timpului între echipe naționale la turnee finale de CM sau EURO, rezultate care s-au dovedit a fi convenit ambelor echipe implicate sau uneia dintre ele. Pe această listă ar putea figura, începând de miercuri și confruntarea din etapa a 3-a a grupei E de la Frankfurt dintre România și Slovacia, care 99 la sută ar califica în optimi ambele echipe.

Să facem o scurtă trecere în revistă a meciurilor care deja își au locul bine stabilit în istoricul unor astfel de meciuri strategice, dar care, foarte important, deși au fost înțelese de o planetă întreagă nu au avut niciodată nici un fel de urmări din partea FIFA sau UEFA, care au fost nevoite să le accepte.

Începem cu turneul final al CM 1974, gazdă RFG. Atunci, pentru prima și ultima dată, s-a calificat și surata din est, RDG, chiar în dauna tricolorilor, blocați de un incredibil 1-1 la Helsinki cu la acea vreme o foarte modestă națională a Filandei pe care la București am spulberat-o cu cel mai mare scor din istoria naționalei, 9-0!

RFG și RDG au nimerit în aceeași grupă și s-au întâlnit în ultima partidă. Care s-a încheiat cu un incredibil 1-0 pentru cei din est, gol Sparwasser și Germania a terminat grupa pe locul 2, după vecini. Mare surpriză? Nicidecum, eșec deliberat ca strategie. Brazilia pierduse neașteptat cu Iugoslavia și necâștigând grupa (poate a gândit la fel ca germanii) urma să joace în faza a doua a grupelor alături de RFG, Olanda și Argentina. Adică grupă infernală care amenința serios obiectivul titlului.

RFG a pierdut deliberat și în grupa de foc a ajuns RDG iar cei din Vest au ajuns în finală după o grupă cu Polonia, Iugoslavia și Suedia și au devenit campioni mondiali, 2-1 cu Olanda.

Următoarea secvență Mondialul din Argentina 1978. Ultiimul meci din grupă pentru țara gazdă cu Peru, Brazilia fiind prima cu un golaveraj de 6-1. Nu se punea problema victoriei pumelor lui Oscar Menotti ci a faptului că trebuiau să bată Peru la minim patru goluri. A fost 6-0 și după finala cu prelungiri, 3-1 cu Olanda fotbalul dansa pe ritmuri de tango. S-a spus peste ani că acest 6-0 a fost rezolvat diplomatic, cu trei trenuri încărcate cu grâne și o sumă de bani pentru peruani.

Următorul pas turneul final al CM 1982. Algeria, debutantă, produice senzație învingând cu 2-1 pe RFG. În ultimul meci din grupă Austria pierde cu 1-0, exact cât trebuia ca Algeria să plece acasă și germanii să meargă mai departe. Fanii algerieni și nu numai ei au umplut terenul de joc de monedele aruncate din tribune ca semn de protest. RFG a ajuns în finală, unde a fost învinsă de Italia cu 3-1.
Singurul meci de acest gen de la un EURO a fost în 2004, Danemarca și Suedia terminând 2-2 și lăsând Italia acasă, care a făcut pe bună dreptate scandal, mai ales că remiza necesară ambelor era obligatoriu de la un scor de 2-2, 3-3, orice egal de la 2-2 în sus, orice remiză de 0-0 sau 1-1 favorzând Italia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. Sincer, acest Euro2024 din start arata înțelegeri între parteneri pentru că, ‘norocul’ sa fie de partea cui trebuie. Nu mă miră ochii nevăzători ai unor acțiuni reale din teren ale arbitrilor. Nici acest campionat, cum de altfel multe care au fost, nu e curat.

  2. @ Lu’ Porumboiu, fost arbitru internațional și președinte CCA, ,,i-a scăpat porumbelu”’, că e ”interesat” de ,,influența lu’ Burleanu”, ceea ce i-a înlăturat și pe Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Jean Pădureanu, Platini, Blatter, mai puțin de competiție, probabil, mai afirmând și că ,,Numai boul e consecvent”, ?

  3. @ Probabil că de la cultura porumbului, de la americani și de la ”Povestea Poveștilor”, de Ion Creangă ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.