Un nou episod al scandalului din justiție

Ministerul Justiției transmite că șefa CSM, Lia Savonea, „recidivează” în încălcarea atribuțiilor plenului și ale ministrului Justiției deoarece a demarat inițiativă legislativă privind legea ANI, în condițiile în care Consiliul nu poate transmite propuneri decât prin intermediul instituției.

Cu privire la posibilitatea Consiliului Superior al Magistraturii de a avea inițiativă legislativă, Ministerul Justiției precizează într-un comunicat postat pe Facebook:

„Potrivit art. 74 din Constituție: „Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”. Astfel, prin dispozițiile constituționale anterior menționate sunt determinați limitativ subiecții exclusivi ai dreptului de exercitare a inițiativei legislative, respectiv: Guvernul, deputații, senatorii sau un număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot”, se arată în sursa citată.

Ministerul mai arată că, potrivit art. 38 alin. (5) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Plenul CSM „poate sesiza ministrul justiției cu privire la necesitatea inițierii sau modificării unor acte normative în domeniul justiției”. De asemenea, potrivit art. 38 alin. (3) din același act normative, „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii avizează proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorității judecătorești”.

Consiliul Superior al Magistraturii nu se poate sesiza din oficiu cu privire la acte normative care nu privesc autoritatea judecătorească (art. 38 alin. 3 din Legea nr. 317/2004) sau cel puțin domeniul justiției (art. 38 alin. 4 din Legea nr. 317/2004), mai este subliniat în mesaj.

„Pe cale de consecință, CSM, şi cu atât mai puțin președintele acestei instituții, nu are inițiativă legislativă şi nici nu poate transmite propuneri de modificări legislative decât prin intermediul ministrului justiției. Reiterăm și cu acest prilej necesitatea respectării de către fiecare autoritate publică, inclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii, a atribuțiilor constituționale şi legale”, mai arată sursa citată.

Șefa CSM, Lia Savonea, „recidivează” în încălcarea atribuțiilor plenului, mai spune Ministerul, în condițiile în care judecătorii din Brașov a inițiat procedura de revocare a acesteia.

„Reamintim că la începutul acestui an, Adunarea generală a judecătorilor Curții de Apel Brașov a inițiat procedura de revocare a doamnei Lia SAVONEA din funcția de membru al CSM „pentru încălcarea de către președintele CSM a atribuție referitoare la competența Plenului de a sesiza ministrul justiției privitor la inițierea unor modificări legislative”. Constatăm, astfel, că președintele CSM „recidivează” în încălcarea atribuțiilor Plenului CSM, ale ministrului justiției și ale Ministerului Justiției”, mai precizează comunicatul.

Ministerul condus de Ana Birchall mai subliniază și lipsa poziției CSM privind rapoartele GRECO: „Referitor la întârzierea transmiterii poziției privind cele două rapoarte GRECO, amintim această lucrare a fost pusă pe ordinea de zi a Ședinței Plenului CSM din data de 08.10.2019 și nu anterior, așa cum este precizat în comunicatul CSM – aspect ce poate fi verificat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, la secțiunea dedicată ședințelor Plenului CSM. Reamintim faptul că ultimul raport GRECO a fost publicat în data de 09.07.2019 și abia după 3 luni a fost pus pe ordinea de zi a Plenului CSM”.

Ana Birchall, ministrul Justiției, a transmis că CSM a „uzurpat” atribuțiile Ministerului Justiției și a trimis direct la comisia din Senat modificarea legii Agenției Naționale de Integritate.

Ulterior, CSM a răspuns că afirmația lui Birchall a fost în mod intenționat eronată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Romania colcăie de Agenți STRĂINI …
    Johannis
    Birchall

  2. Da Livia Savonea trebuie indepartata cu orice pret, si desfiintata SIIJ, pentru ca vrea independenta actului de justitie, fara amestec strain( presedintele Romaniei, DNA, SRI, SIE, ambasadorii si diplomatii SUA, Germania, Franta, Marea Britanie, Olanda, Finlanda, Suedia, Danemarca) care sa poata sa-i manevreze pe judecatori prin intermediul procurorilor DNA, ofiterilor SRI si SIE in functie de interesele presedintelui si al amabsadelor „partenere”., ceeea ce nu este pe placul celor care administreaza Romania prin interpusi.

  3. La ora asta Birchal nu mai are nici o putere. Pleaca la brat cu Dancila iar Savonea ramane la butoane. Totusi a fost buna aceasta motiune reusita.

  4. Care ministru al justitiei? Pai panarama habarnista de Birchall este REVOCATA si tinuta ilegal de impostorul de la Cotroceni!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.