Valoarea Gabriel Resources la Bursă s-a prăbușit

Anunțul companiei Gabriel Resources privind contestarea deciziei Tribunalului de la Washington în cazul Roșia Montană este o încercare disperată de a bloca prăbușirea definitivă și delistarea de la Bursă a companiei, arată Mihai Goțiu, expert SAR pe probleme de politici publice de mediu, care investighează acest caz încă din anul 2002, într-un comentariu pe România Curată.

În ciuda anunțului făcut de Gabriel Resources, valoarea acțiunilor companiei s-au prăbușit, ieri, cu încă 33%, ajungând la un minim istoric de 0,01 dolari/acțiune, adică… un cent. Semn că nici marii speculatori de la bursele de aur nu mai creditează cu vreo șansă de revenire compania canadiană, după ce subsidiarei sale din România, RMGC, nu i-a mai fost prelungită, săptămâna trecută, licența de exploatare pentru Roșia Montană.

„În mod uzual, comunicarea constestării unei decizii se face în ziua depunerii acesteia, nu se anunță cu două săptămâni înainte, când nici măcar nu poți arăta motivele pe care se bazează contestarea. În două săptămâni, însă, Gabriel Resources ar mai fi putut adăuga și alți zero după virgulă la valoarea acțiunilor sau ar putea chiar să fie delistată de la Bursa din Toronto, în lipsa unei licențe miniere. Cu toate acestea, faptul că și după anunț valoarea acțiunilor Gabriel a scăzut arată că nici în mediul celor mai mari speculatori, cum e cel de la o bursă a zăcămintelor de aur, nu mai crede cineva că demersul companiei ar putea avea succes”, explică Mihai Goțiu.

Legat de contestatea anunțată de companie, se impun două precizări:
-contestarea anunțată nu vizează fondul litigiului (după cum se și recunoaște în comunicat);
-maxim ce poate obține compania, după proceduri de încă un an, maxim doi, e să diminueze ori să scape de cheltuielile care le-au fost impuse; atenție, însă, dacă pierde, va plăti dobânzi la sumele datorate începând cu data verdictului Tribunalului de Arbitraj, adică de pe data de 8 martie 2024.

Oricum, nu cred că-și face cineva iluzii că România va recupera acești bani. Maxim, în contul lor, statul român ar putea executa activele din România ale companiei (terenuri și clădiri din Roșia Montană, în special).

Despre faptul că, în același comunicat, Gabriel Resources a anunțat că va contesta și decizia Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), care, la sfârșitul săptămânii trecute, n-a mai prelungit licența minieră deținută de RMGC la Roșia Montană, facem o altă precizare.

Comentariul integral și precizările, pe România Curată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. A fost o proasta SCHEMA PONZI ! (din care totusi unii excroci s-au impogatit pe BURSA , statal ajutati ! si a´fosti ambasadori USA nu doar romanasi !)

  2. Să ne spună guvernul ROMÂN ce redevențe plătesc cele 8 firme care exploatează în momentul de față aurul ROMÂNESC la Roșia Montana? 0,25 % ? Altele 0,5%? C naționalitate au aceste firme care spoliază resursele ROMÂNEȘTI? Sunt cumva chinezești? Japoneze? Mă tem că cam sunt ăia care au un anumit tip de bombadament într-o anumită fâșie? Aaaaa, asta e diferit, ei sunt doar ,, investitori,, ne ajută să nu stăm cu fundul pe sute de tone de aur, să-l aducem în buzunare, sigur, nu ale noastre? MARȘ AFARĂ cu nato și ue din ȚARĂ ! SLAVĂ PĂCII, ,,, investitorilor,, !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.