
O piesă de teatru pusă în scenă la Teatrul Național I.L. Caragiale din București a stârnit un val de revoltă în mediul online, dar și o reacție dură din partea Patriarhiei Române. Este vorba despre Spectacolul Proorocul Ilie, despre care Patriarhia susține că folosește simbolurile religioase în mod inadecvat, fără a prețui înțelesul lor liturgic și moștenirea lor spirituală pentru istoria și cultura universală.
„Respectarea simbolurilor creștine constituie un act deopotrivă spiritual și cultural important și necesar într-o lume tot mai secularizată și înclinată spre o interpretare lipsită de discernământ a vieții spirituale. Prin urmare, luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creștine în timpul interpretării piesei de teatru ‘Proorocul Ilie’ și sperăm ca, pe viitor, manifestările culturale să continue să respecte dimensiunea sacră a acestora, fără a prejudicia în vreun fel valoarea lor spirituală”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.
Și Teatrul Național I.L. Caragiale din București face precizări, în urma sesizărilor publice postate pe rețelele de socializare, referitoare la spectacolul Proorocul Ilie, montat de regizorul Botond Nagy pe un text de Tadeusz Slobodzianek.
„Spectacolul Proorocul Ilie nu își propune să aducă vreo ofensă credinței creștine sau oricărei alte convingeri religioase. Dimpotrivă, montarea este o reflecție asupra credinței, asupra fragilității convingerilor umane și asupra pericolelor extremismului de orice fel. Este un demers artistic care încurajează toleranța, dialogul și o înțelegere mai profundă a complexității spiritului uman.
În plus, menționăm că unele imagini apărute pe platformele sociale au fost scoase din contextul real al spectacolului, prezentând fragmente izolate într-un mod care distorsionează mesajul artistic al montării. Spectacolul nu este o blasfemie și nu își propune să ridiculizeze credința, ci, dimpotrivă, invită la o reflecție profundă asupra relației dintre om și divinitate, asupra modului în care credința poate fi influențată sau deturnată.
Așa cum se menționează și pe site-ul oficial al spectacolului, Proorocul Ilie este o invitație la meditație sinceră asupra credinței și religiei într-un moment de profundă criză spirituală și morală. Regizorul Botond Nagy declara, înainte de premieră: ‘Îmi doresc ca prin acest proiect artistic spectatorii să-și analizeze propriile credințe într-o lumină nouă și să înțeleagă adevărata valoare a acestei miraculoase conexiuni interumane care este credința’.
Piesa scrisă de Tadeusz Slobodzianek a mai fost montată în România de reputatul regizor Laszlo Bocsardi, la Teatrul ‘Tamasi Aron’ din Sfântu Gheorghe, cu premiere în 2001 și o reluare în 2010. De asemenea, tot în 2010, la Teatrul Municipal din Baia Mare avea loc o altă montare a acestui text. Aceste producții au contribuit la explorarea și înțelegerea profundă a textului în contextul teatral românesc.
Teatrul Național I.L. Caragiale din București reafirmă că spectacolul nu are nicio intenție de blasfemie sau lipsă de respect față de valorile religioase. Considerăm că unele reacții critice sunt rezultatul unei interpretări eronate a mesajului artistic, care nu neagă, ci dimpotrivă, pune în lumină complexitatea relației dintre om, credință și societate.
Respectăm dreptul fiecărui spectator de a avea propriile convingeri și încurajăm dialogul deschis, în spiritul valorilor teatrului ca spațiu al reflecției și al libertății de expresie. Teatrul este, prin definiție, un loc al întrebărilor, nu al răspunsurilor impuse, un spațiu în care fiecare spectator are libertatea de a interpreta și de a reflecta”, se arată într-un comunicat transmis de TNB.
Asta inseamna teatrul finantat de stat/UE: actul de creatie ca funktionareala. ‘Opozitia’ vrea doar sa schimbe continutul ideologic al tevaturii: ar trebui sa ceara incetarea amestecului statului in educatie, cultura, stiri. Altfel, romanii nu vor mai avea niciodata o alta Miorita, un alt Eminescu – doar propaganda, rulata cind de-un Banescu, cind de-un Patrusca (vezi anon.to/O9TePr)… Atit progresistii cit si conservatistii pot sa aiba cultura pe care o vor – dar nu pe banii din taxele romanilor sau altor europeni. Sa invatam ceea ce trebuie din trumpism, din lichidarea USAID, PBS, NPR s.a. …
Teatrul National al romanilor a ajuns un ONG sorosist. Noii actori sunt activisti sorosisti.
La polul celălalt ungurul Orban pune biciul drastic pe fundul și obrăznicia bu lan agiilor lgbt interzicând orice derapaj de la mortalitatea creștină,care poate pângări societatea,iar noi ne purtăm cu mănuși cu păcatul
Da’ pute a wokeșeală comunicăcatu’ ăla de presă, de trăznește! Când auzi figuri cu”atitudini extremiste” și alte alea, dacă ești de pe vremea împușcatului și recunoști limba de lemn, te ia cu toate alea!
Regizor ungur si autor probabil … Ce putea iesi decat ceva pe placul useristilor sorosisti.
un ungur si un polac… probabil, in cel mai fericit caz ambii catolici, sau alte increngaturi de genu’ poate chiar atei care fac mistouri de religia crestina, crestin-ortodoxa poate. daca faceau romani o piesa de teatru care sa ia la misto judaismul, imediat sareau de fund „institutele”, poate chiar si porcusorii de la Inalta Curte de Castratie se autosesizau. tot sub pretextul tolerantei crestine, acuma franta, germania, danemarca, olanda, suedia devin islamice
Am văzut multe unguroaice scăămbăind-se după care s-a inspirat “reputatul regizor Laszlo Bocsardi”. Pe televiziunile Ungaria emisiuni cu invitați în studio, maxim 3, fără a comenta adevarul din discuții, teatru, operetă, inclusiv muzică țigănească este cultivată o decență și un bun simț de la vestimentar la limbaj remarcabil.
Ce căuta biserica în viața publică? Piesa de teatru s-a jucat în biserică sau in sala de teatru? Evul mediu.
Totusi trebuie sa recunoastem ca nu egaleaza o Aida in blugi si spargind seminte sau un Richard al III-lea stind pe canapea si uitindu-se la Dinamo-Steaua, bind bere !
La inceput, cind am vazut luminile, am zis ca e vorba de un concert Metallica ! Pe urma am vazut-o pe tiritura (adica pe tanti aia care se tira pe scena) si am schimbat postul.
Asta-i buna 🙂
Tot felul de „regizori” dementi care spera sa epateze cu niste mizerii abjecte si imbecile … iar publicul … majoritatea niste gomosi care nu inteleg oricum nimic nici daca-i duci la „Cocoselul neascultator” dar crapa de nerabdare sa se laude a doua zi vecinilor ca „au fost la o piesa moderna” si ca au fost „epatati de profunzime si mesaj” !!
daca luam lumina de la francezi….am uitat de spectacolul grotesc al jocurilor olimpice?
Lumina vine de la invatatorii lui Soros. Franta si vestul degradat si corupt sunt victimile.
Genul acesta de productii, cum a fost spectacolul sinistru de deschidere de la Jocurile Olimpice, cum sunt cele de la SuperBowl, cum sunt cele de la Eurovision, cum sunt zeci si zeci de piese de teatru si filme, au o cauza, o finantare care este trasabila.
Nu e asa de greu.
In casa noastră ortodoxă, au voie la orice imoralitate cretinii! Bine că au distrus piesa Alba că zăpada înlocuită cu neagra că noaptea. Întreb doar, piesa Alibaba și cei 40/peste 1000 de hoți, nu o distrus definitiv din parlament și guvernul României?!
În Romania nu sunt doar ortodocși înapoiați. Teatrul este pentru diversitate. Vrei bigotism ,du-te in biserica.
Isus ce pigment al pielii avea? Cumva masliniu ,nu? Ipocriților :))))))