„Visul unei nopţi de vară”, un fabulos vis erotic

Cea mai erotică dintre piesele shakespeariene, aşa cum ne-o înfăţişează, tot mai des, viziunile regizorale contemporane, Visul unei nopţi de vară, de Shakespeare, este prezentată în premieră oficială, astă-seară, pe Scena Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Nebunul, îndrăgostitul şi poetul, toţi sunt alcătuiţi din fantezie”, spune Shakespeare. Asemenea lor, regizorul Petrică Ionescu plăsmuieşte, cu această nouă montare, un extraordinar univers oniric şi feeric, clocotind de erotism, instincte primare şi, mai presus de orice, de energii vitale. Un vis fantastic, în care cuplurile, pasiunile şi poveştile de iubire se fac şi se desfac ca prin vrajă, antrenând acorduri când mai vesele, când mai triste, cu mişcări frenetice şi spectaculoase schimbări de decor; o fantezie luxuriantă ce coboară peste o magică noapte de Sânziene, antică am spune, dacă n-ar fi atât de actuală!

Maia Morgenstern

Marius Bodochi

Visul unei nopţi de vară este piesa cea mai erotică a marelui Will. Coborând obligatoriu prin experienţele şi pulsaţiile noastre în grotele, în beciurile cele mai joase şi adânci ale conştiinţei noastre, ne iniţiem, revenind la suprafaţă mai evoluaţi. Iubirea este, în viziunea foarte pesimistă a lui Shakespeare, numai o iluzie, ca şi teatrul şi viaţa însăşi. Am descoperit deriziunea absolută şi cruzimea fără scăpare a experienţei amoroase, mărturiseşte regizorul. Iluziile fără sfârşit. Aceste adevăruri multiple am încercat să le transmit cu cruzime, păstrând sarcasmul şi umorul prezent în fiecare inflexiune a textului shakespearian”, explică el.

Mihai Constantin

Regizor de origine română stabilit în Franţa, Petrică Ionescu este considerat unul dintre marii inovatori în domeniul regiei de teatru, al scenografiei, operei şi baletului. Tot pe Scena Mare a TNB a mai semnat, în 2006, regia spectacolului Burghezul gentilom, care s-a bucurat de un mare succes de public.

O fantezie luxuriantă cu muzică şi dans

Visul unei nopţi de vară de la TNB reuneşte elemente de autentică poezie shakespeariană, umor, impresionante construcţii vizuale, un incitant balet contemporan şi un excepţional fond muzical, într-un ambient de spectacol ieşit chiar dintr-un vis, pe care l-au „visat”, împreună cu regizorul, artişti români şi străini de renume: Helmut Stürmer (decorurile), Corina Grămoşteanu (costumele), Florin Fieroiu (coregrafia), Jean Schwartz, Petre Ancuţa (muzica), Chris Jaeger (lighting design).

Elfii. În centru Istvan Teglas

Claudiu Bleonţ

Un vis populat de zei şi muritori, de duhuri, spiriduşi şi zâne, în interpretarea unor actori consacraţi ai Teatrului Naţional, cărora li se alătură tineri artişti ai scenei bucureştene, într-o amplă distribuţie, din care amintim: Mihai Constantin, Marius Bodochi, Maia Morgenstern/Daniela Nane, Claudiu Bleonţ, Costel Constantin /Tomi Cristin, Raluca Petra, Lari Giorgescu/Alexandru Călin/Vlad Bârzanu, Istvan Teglas, Vitalie Bichir, Dorin Andone, Daniel Badale, Ştefan Ruxanda, Ilinca Hărnuţ, Ana Covalciuc/Raphaela Ley, Silviu Mircescu, Bogdan Costea/Costi Apostol.

Daniela Nane

Un spectacol produs cu sprijinul companiei Huawei.

Spectacolul mai poate fi vizionat în 27 decembrie şi 6 ianuarie.

Fotografii de Florin Ghioca.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.