Zgonea, despre cererile DNA în cazul Udrea

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, că plenul se va pronunţa luni la ora 17.30 asupra cererii de începere a urmăririi penale în cazul Udrea, unde există deja aviz pozitiv de la Comisie, dar și pe cele două cereri ale DNA suplimentare, de arestare preventivă și de încuviințarea urmăririi penale, dacă se vor primi raportele de la Comisia Juridică.

Ultimele două cereri ale DNA au fost trimise Comisiei juridice pentru rapoarte.

„Am stabilit, cu această ocazie, pentru că ne-a venit raportul pe primul dosar în cazul doamnei deputat, fost ministru al Dezvoltării, să avem un plen imediat după plenul reunit de luni, cu patru puncte: luăm act de încetarea mandatului domnului deputat Petre Roman, al doilea – raportul venit de la Comisia Juridică în primul dosar de ridicare a imunităţii şi începere a urmăririi penale (a Elenei Udrea – nr.), sub rezerva primirii celorlalte două rapoarte pe care le-am trimis acum la Comisia Juridică”, a spus Zgonea, după şedinţa Biroului Permanent.

El a precizat că ultimele două cereri ale Justiţiei în cazul Udrea au fost trimise de conducerea Camerei Comisiei juridice.

„Am dat cele două noi dosare Comisie Juridice: unul, conform Regulamentului, îl vor judeca cei din comisie şi le-am dat voie să lucreze vineri, sâmbătă şi duminică; celălalt – are stabilit în statut un termen scurt de trei zile, în situația excepţională în care se cere arestarea preventivă a unui deputat”, a spus Zgonea.

UPDATE Deputaţii din Comisia juridică se vor întâlni „în regim de urgenţă”, duminică, la ora 16,30, pentru a discuta cele două solicitări ale DNA referitoare la încuviinţarea arestării deputatului Elena Udrea, a spus, joi, pentru Mediafax preşedintele Comisiei, Bogdan Ciucă.

Comisia juridică a întocmit deja săptămâna aceasta un raport de aprobare a cererii privind încuviințarea urmăririi penale în dosarul „Gala Bute” la adresa Elenei Udrea, cerere formulată de DNA. După ce Comisia juridică a făcut acest raport, DNA a cerut, marţi, de la Camera Deputaţilor, un aviz pentru urmărirea penală și arestarea preventivă a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute” şi un aviz de arestare în dosarul Microsoft.

În dosarul „Gala Bute”, avizul a fost cerut după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală pe numele Elenei Udrea şi pentru luare de mită. DNA a solicitat atât avizarea urmăririi penale pentru noua faptă, cât şi încuviinţarea arestării preventive.

În dosarul Microsoft, DNA a cerut, marţi, aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru trei fapte de trafic de influenţă – două în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, respectiv legate de derularea contractului e-România -, spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere, precum şi încuviinţarea reţinerii şi arestării acesteia

Totodată, în dosarul Microsoft, procurorii au solicitat aviz pentru înlocuirea măsurii controlului judiciar, luată în cazul Elenei Udrea în 29 ianuarie, cu arestarea preventivă, pentru faptele de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, pentru care este deja urmărită penal. Anchetatorii susţin că Udrea a încălcat condiţiile controlului judiciar când a făcut afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse, motiv pentru care se impune arestarea ei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.