Mândria fabricării de utilaj petrolier a intrat în faliment

Compania Upetrom 1 Mai Ploiești a intrat în faliment conform deciziei judecătorului sindic Ana Magdalena Boghici de la Tribunalul Prahova pentru că nu s-a respectat planul de reorganizare aprobat de creditori după întrare în insolvență, în 2017.

Societatea face parte din Grup Servicii Petroliere, companie controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu. Unitatea a fost înființată în 1908, sub numele de “Societatea de Reparaţii Foraj”, având ca obiect principal de activitate “fabricarea utilajelor pentru extractie şi construcţii”, fiind una dintre perlele economiei românești în ultima sută de ani. Comănescu a cumpărat fabrica 1 Mai de la Ploiești în 2001, reușind astfel să pună mâna pe un teren în suprafață de 650.000 de metri pătrați, mai mult de cât suficient, întrucât unitatea își desfășura activitatea pe 100.000 de metri pătrați.

Unitatea economică de la Ploiești a fost ani de-a rândul una dintre cele mai prestigioase întreprinderi din țară, locul unde se produceau, în principal, instalaţii de foraj petrolier dintre cele mai performante.

În 1990, de exemplu, pe platforma industrială lucrau 18.000 de salariați iar produsele realizate aici erau vândute în toată lumea. În anii următori a urmat o cădere lentă a fabricii și faima s-a mai stins. În 2001 a fost preluată de GSP-ul lui Gabriel Comănescu – un contractor internaţional de foraj off-shore. Aceasta a moștenit însă o povară care s-a dovedit imposibil de rezolvat și anume cea a datoriilor. În 2017, UPETROM 1 Mai a cerut intrarea în insolvență, iar instanţa, Secţia a II-a a Civilă, de Contencios administrativ şi fiscal, de la Tribunalul Prahova, după șapte ani de acumulare de pierderi. Ca să mai rezolve o parte din probleme, societatea a început să vândă terenuri situate în zona A a orașului. Conform Supervizor, în solicitarea de aplicare a Legii 85/2914, debitoarea a precizat că are datorii de 241.512.002 lei şi intenţionează să-şi reorganizeze activitatea. Un plan de reorganizare a fost aprobat în septembrie 2018, a fost modificat/prelungit în decembrie 2019 numai că nu a fost respectat.

Și s-a ajuns astfel la faliment. Judecătorul sindic a dispus, la cererea creditorilor A1 Carpi Finance SA, CEZ Vânzare, Engie, ”intrarea în faliment prin procedura generală a debitoarei UPETROM 1 MAI S.A, cu sediul în mun. Ploiești, str. Piața 1 Decembrie 1918, nr.1, județul Prahova, având cod unic de înregistrare 1350365 și număr de ordine în registrul comerțului J29/1/1991”. De asemenea, s-a dispus ”dizolvarea debitoarei și ridicarea dreptului de administrare al debitoarei”. S-a desemnat lichidator judiciar PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services IPURL,, cu o retribuție de 2.000 lei.

Conform deciziei judecătorului sindic, ”debitoarea nu și-a onorat obligațiile de plată, din cauza unor împrejurări care au condus la amânarea plăților integrale către creditorii beneficiari de cauze de preferință, respectiv: afectarea desfășurării activității pe o piața impactată de criza petrolului din considerente care țin de prețul de desfacere dar și de cerere; afectarea lichidităților disponibile prin executări silite, atât asupra contului de insolvență cât și la terți popriți; nerealizarea vânzării către Upetrom Manufacturing; trimestrul 6 a fost parțial afectat de criza Covid 19”.

După ce planul de reorganizare a fost modificat în decembrie anul trecut, în ianuarie 2020, creditorul A1 Carpi Finance SA a solicitat intrarea în faliment a debitorului UPETROM 1 MAI. Luna următoare au venit cererile CEZ Vânzare și Engie.
Administratorul judiciar a solicitat intrarea debitoarei în faliment în temeiul art. 145 alin. 1 lit. C din Legea nr. 85/2014
și desemnarea PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services S.P.R.L. în calitate de lichidator judiciar provizoriu, față de situația privind îndeplinirea planului de reorganizare modificat și acumularea de datorii curente noi. Conform art.75 alin.4 și art. 143 alin.3 din Legea nr. 85/2014, creditorul care deține o creanță curentă, certă, lichidă și exigibilă de mai mult de 60 de zile, peste valoarea-prag (40.000 lei) și care nu este achitată în condițiile legii, poate să solicite deschiderea procedurii falimentului atât în perioada de observație, cât și în timpul derulării planului de reorganizare.

Astfel, potrivit dispozițiilor art. 145 alin. 1 pct. E din lege, trecerea la faliment poate fi dispusă în cazul în care debitorul aflat în perioada de observație sau în procedura de reorganizare înregistrează debite curente, certe, lichide și exigibile mai vechi de 60 de zile, al căror cuantum depășește valoarea pragului minim prevăzut de art. 5 pct. 72. Interesele creditorilor care au înțeles să dea o șansă debitorului în vederea salvării acestuia prin restructurarea activității sunt deci astfel protejate prin instituirea unei sancțiuni în ipoteza în care debitorul insolvent, aflat în perioada de observație sau în procedura de reorganizare, nu își execută obligațiile asumate ulterior deschiderii procedurii generale a insolvenței, se mai arată în decizia judecătorului sindic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Banuiesc ca tot UE si Soros sunt vinovati, ca acest Securist a pus mana pe societate si a bagato in faliment….

  2. spuneti asa: fostul lider mondial in utilaj petrolier, a fost bagat in faliment.
    Carnatarii si berarii lui Nastase, au pus bomboana pe coliva petrolului romanesc.
    Acum sunteti multumiti, tovarasi gradu pusi pe capatuiala?

  3. MINUNAT—– 18000 de căpșunari ! O ce binefacere pentru SPANIA–și asta de 20 de ani !!!

  4. Uite asa ne lichideaza si ca natie! Din faliment in faliment, la… deces! Si mai injurati pe Ceausecu!! Tara ocupata fara lupta!

  5. Gabriel Comănescu – un contractor internaţional de foraj off-shore.??????Ma faceti sa rad,e un securist nenorocit

  6. Vreti sa enumeram vinovatii pentru distrugerea potentialului industrial al Romaniei ?
    – clicile tradatoare de neam si de tara din guverne, gasti politice si asa-zise servicii nationale de informatii (… industria romaneasca … „un morman de fiare vechi” ?!)
    – cercuri financiar-bancare si industriale straine care au urmarit distrugerea acestui potential pentru a transforma Romaina intr-o piata de desfacere
    – poporul roman a carui nemarginita prostie a facilitat aducerea tarii la stadiul de colonie. Un exemplu doar : va amintiti bucuria cu care „boborul” a acceptat contravaloarea derizorie a partilor sociale pe care le primise in epoca socialismului ? Cedandu-le pe „doi firfirici” a permis anularea calitatii sale de coproprietar si deschiderea drumului spre toate privatizarile frauduloase si in final falimentare !
    Pe terenul fabricii „1 Mai” se construieste un mare mall !!
    Bravos „bobor” roman !

  7. PRIVATIZARI DUBIOASE ,HOTIE SI CARDASIE INTRE TALHARII, DERBEDEII SI TRADATORII CARE AU TOCAT AVEREA TARII .A urmarit careva modul in care s-au respectat
    acele contracte dubioase ?,dupa ce si-au luat spaga,sau % din ce-au JEFUIT ,aceia care au scos tara la mezat,au aruncat contractele care pe unde ca sa se aseze praful pe ele si uitarea.Ce-a umat se vede -DEZASTRU PE ORCE LINIE nu numai la 1 Mai Ploiesti . MII DE UNITATI ECONOMICE AU AVUT ACEEASI SOARTA ,MILIOANE DE ROMANI AU FOST ARUNCATI IN STRADA .
    VOR AJUNGE VRODATA IN FATA LEGII CEI CARE AU VADUT ROMANIA ??

  8. hai bai terminati cu tampeniile astea.
    Iohannis e de vina ca a vandut copii.

  9. Rețeta de mari succesuri a cumpărat fabrica XYZ din localitatea ABC în MNP, reușind astfel să pună mâna pe un teren în suprafață de mii de metri pătrați, CHEIA marilor privatizări, fabrici falimentate, vândute la fier vechi, terenul acaparat de marii rechini imobiliari.
    DNA lui Macovei, Soros și Kovesi de Bruxellea a rezolvat vreunul, a fost vreunul condamant pentri aceste privatizări? DNA există de când cu UE, chiar dinainte de UE. Năstse a fost condammat pentru penibilități, Trofeul Calități. Pentru tunuri de miliarde n-a fost nimeni vizat, nici Năstase Adrian, Ponta nimeni.

    Până la urmă prostimea e de vină acceptă să plece la căpșuni sparanghel în loc să le pună pielea în băț unor politruci.
    Peivatizarea rromânească demolarea la ras cu dinamită să nu mai râmână nimic în picioare să facă loc pentru piață de deafacere și importuri masive ale corporații globaliste, de pe alte continente.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.